• Посилання скопійовано

Повернення коштів від невідомого виконавця

У червні 2023 р. юрособа сплатила кошти за виконавчим провадженням. У лютому 2024 р. ці кошти було повернуто на рахунок юрособи від виконавця. Інформації щодо виконавчого провадження немає, як і зв’язку з виконавцем. Як відобразити цю операцію в обліку?

Кошти виконавчого провадження складаються з виконавчого збору, стягнутого з боржника в порядку, встановленому ст. 27 цього Закону, або основної винагороди приватного виконавця, авансового внеску стягувача, стягнутих з боржника коштів на витрати виконавчого провадження (ч. 1 ст. 42 Закону України від 02.06.2016 №1404-VIII «Про виконавче провадження»).

Щоб правильно відобразити цю операцію в обліку, треба знати стан, склад витрат та ідентифікувати стягувача і боржника. Якщо підприємство з тих чи інших причин не має інформації про це, то доцільно скористатися автоматизованою системою виконавчого провадження, де за реєстраційним номером виконавчого провадження можна отримати всю необхідну інформацію.

Повернення коштів за виконавчим провадженням в обліку відображатиметься записом:

Д-т 311 К-т 685.

Виконавче провадження могло бути пов’язане безпосередньо з діяльністю підприємства. Якщо підприємство саме виступало як стягувач, то повернені кошти є поверненням авансового внеску стягувача. У 2023 р. перерахування авансового внеску могло бути відображене записом:

Д-т 377 К-т 311,

тоді рахунок 685 закриваємо взаємозаліком:

Д-т 685 К-т 377.

Боржником також могла бути фізособа — працівник підприємства, з якого утримувалися кошти згідно з якимось виконавчим провадженням. Якщо з тих чи інших причин ці кошти були повернуті підприємству-роботодавцю, то їх треба повернути боржникові, з якого вони були утримані:

Д-т 685 К-т 661 — повернено кошти працівникові, раніше утримані за виконавчим листом, і тим самим збільшено заборгованість перед ним з виплати йому зарплати.

І слід мати на увазі, що податок на доходи та військовий збір з цієї суми вже були сплачені у момент утримання з працівника цих коштів, тоді було нараховано і ЄСВ.

Також потрібно буде перевірити відображення цієї операції в додатку 4ДФ єдиної звітності за той період, в якому було сплачено кошти виконавцю. Якщо інформація щодо винагороди виконавця там була відображена, то тепер вона має бути відкоригована (відображена зі знаком «мінус») у разі повернення коштів.

Але, на нашу думку, в цій ситуації, доки не визначено суті провадження та причини повернення коштів поспішати із самостійним визначенням призначення цієї суми не потрібно, а у підприємства виникає інша заборгованість на рахунку 685, з аналітикою щодо виконавця, від якого надійшли кошти. Якщо не вдасться знайти інформацію про суть провадження та його «сліди» в обліку минулих періодів, на нашу думку, залишається тільки визнати дохід на суму отриманих коштів:

Д-т 685 К-т 718.

Висновки

1. Підприємство має отримати інформацію про стан виконавчого провадження, сторони (боржник, стягувач) та склад витрат. Цю інформацію можна пошукати на сайті Міністерства юстиції України, а саме в автоматизованій системі виконавчого провадження, за посиланням.

2. Повернення коштів за виконавчим провадженням відображають в обліку проведенням:

Д-т 311 К-т 685.

3. Якщо не вдасться знайти інформацію про суть провадження, списуємо кредиторську заборгованість до складу доходів:

Д-т 685 К-т 718.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру