• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено форму Звіту про взаєморозрахунки з нерезидентами

!  Юрособам — суб’єктам ЗЕД

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами», яка вводиться в дію починаючи зі звіту за 2024 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

З 01.01.2025 втрачає чинність Наказ Держстату від 15.03.2023 №122 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами».

Наказ Держстату від 29.03.2024 №71
чинний з 29.03.2024


Митниця не реєструватиме інтелектуальні права білоруських власників

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 08.10.2022 №1127 «Деякі питання здійснення заходів із сприяння захисту прав інтелектуальної власності та реєстрації у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону», а саме: додав положення, відповідно до якого на період воєнного стану зупиняється реєстрація об’єктів права інтелектуальної власності у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, за заявами правовласників (їх уповноважених представників) щодо всіх категорій товарів громадян Республіки Білорусь, юросіб, які утворені та зареєстровані відповідно до законодавства Республіки Білорусь та/або кінцевим бенефіціарним власником яких є громадяни Республіки Білорусь чи інші юрособи, які утворені та зареєстровані відповідно до законодавства Республіки Білорусь.

На період воєнного стану зупиняється реєстрація об’єктів права інтелектуальної власності у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, за заявами правовласників (їх уповноважених представників) щодо всіх категорій товарів, якщо виробниками, експортерами або імпортерами товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності, є вищезгадані особи.

Постанова КМУ від 02.04.2024 №368
чинна з 04.04.2024


Контрольні закупівлі — тепер і на біржах

!  Учасникам ринків капіталу та організованих товарних ринків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.03.2024 через місяць з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках».

Закон врегульовує деякі питання, пов’язані з:

здійсненням нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

проведенням інспекцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

проведенням розслідувань на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

фіксацією факту вчинення порушення профільного законодавства;

укладенням угоди про врегулювання наслідків вчинення порушення профільного законодавства.

Крім того, запроваджується новий інструмент контролю за наданням послуг на ринках капіталу та організованих товарних ринках — контрольована послуга.

Контрольована послуга — це інструмент контролю за наданням послуг на ринках капіталу та організованих товарних ринках, який полягає в імітації отримання особою послуги, що надається (може надаватися) у процесі провадження професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках або діяльності, пов’язаної з ринками капіталу та організованими товарними ринками, та/або імітації придбання чи отримання в осіб, щодо яких проводиться інспекція або розслідування, активу, який перебуває у вільному обігу на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

Закон України від 22.02.2024 №3585-IX
набирає чинності з 27.04.2024


Нові форми державних статспостережень щодо капітальних інвестицій

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форми державних статистичних спостережень:

 №2-ОЗ ІНВ (річна) «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції», яка вводиться у дію зі звіту за 2024 рік;

 №2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції», яка вводиться у дію зі звіту за I квартал 2025 року.

Зазначені форми державних статистичних спостережень поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас втратить чинність Наказ Держстату від 12.09.2023 №264 «Про затвердження форм державних статистичних спостережень №2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції», №2-ОЗ ІНВ (річна) «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції»:

у частині ф. №2-ОЗ ІНВ (річна) «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції» — з 01.01.2025;

у цілому — з 01.02.2025.

Наказ Держстату від 01.04.2024 №76
чинний з 01.04.2024


Порядки скликання та проведення загальних зборів акціонерів удосконалено

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 06.03.2023 №236.

Так, у пункті 11 розділу III уточнено, що право на участь у загальних зборах мають акціонери — власники голосуючих акцій, а саме акцій, за якими законом або у встановленому законодавством порядку не встановлено заборону користування правом брати участь та голосувати на загальних зборах, або їх представники чи інші особи, які відповідно до закону або у встановленому законодавством порядку набули право користування акціями, щодо власників яких встановлено зазначену заборону.

Також пункт 62 розділу XII Порядку доповнено положенням, відповідно до якого депозитарна установа не повинна здійснювати аналіз завдання щодо голосування, яке видано акціонером разом із довіреністю своєму представнику, та перевірку відповідності голосування представником акціонера з питань порядку денного загальних зборів завданню щодо голосування, яке видано акціонером своєму представнику.

Крім цього, внесено зміни до Порядку скликання та проведення електронних загальних зборів акціонерів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 02.06.2023 №595, та Порядку скликання та проведення очних загальних зборів акціонерів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 02.06.2023 №596.

Рішення НКЦПФР від 03.04.2024 №390
чинне з 05.04.2024


Нове в особливостях публічних закупівель в умовах воєнного стану

!  Учасникам публічних закупівель

Кабмін вніс зміни до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 №1178.

Згідно зі змінами, зокрема:

— замовники можуть здійснювати публічні закупівлі товарів, послуг, робіт незалежно від їх вартості шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному Законом «Про публічні закупівлі» для відкритих торгів, оголошення про проведення яких оприлюднюється відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону, та з урахуванням положень абз. 2 п. 4, п. 19, 27, 43, абз. 9 п. 44 та п. 47 цих особливостей;

— закупівлю послуг, пов’язаних із залученням гарантій, кредитів або грантів, віднесено до послуг, які можуть здійснюватися без застосування відкритих торгів;

— тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують нижню межу ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі;

— уточнено, що строк для подання тендерних пропозицій не може бути менше ніж:

7 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, послуг;

14 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю робіт.

Також внесено зміни до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2016 №166.

Установлено, що закупівлі, розпочаті до набрання чинності цією постановою, завершуються в порядку, що діяв до набрання нею чинності.

Постанова КМУ від 02.04.2024 №382
чинна з 09.04.2024


Держекоінспекція може зупиняти підприємства

!  Підприємствам

Кабмін вніс зміни до п. 4 Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого постановою КМУ від 19.04.2017 №275.

Змінами, зокрема, уточнено функції Держекоінспекції в частині здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про екологічну та радіаційну безпеку, про оцінку впливу на довкілля, про стратегічну екологічну оцінку, про моніторинг, звітність та верифікацію викидів парникових газів; з питань запобігання утворенню та управління відходами; з питань поводження з пестицидами і агрохімікатами; у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів.

Зміною до пп. 5 п. 4 Держекоінспекції надано повноваження звертатися до суду із позовом щодо тимчасової заборони (зупинення) або припинення діяльності підприємств у разі порушення ними законодавства про оцінку впливу на довкілля.

Постанова КМУ від 22.03.2024 №379
чинна з 09.04.2024


Зміни в особливостях проведення зборів власників облігацій за воєнного стану

!  Власникам облігацій

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Рішення НКЦПФР від 27.06.2022 №740 «Щодо проведення зборів власників облігацій». Змінами установлено, що на період дії воєнного стану:

в разі призначення адміністратора за випуском облігацій, з часу набуття ним своїх повноважень і до їх припинення особою, відповідальною за проведення зборів, є адміністратор за випуском облігацій. У випадках, коли Законом «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» передбачено, що особою, відповідальною за проведення зборів, може бути інша особа, ніж адміністратор за випуском облігацій, то особою, відповідальною за проведення зборів власників облігацій, є виключно Центральний депозитарій цінних паперів;

електронні документи, що створюються та надаються згідно з Порядком проведення зборів власників облігацій, повинні створюватися та надаватися із застосуванням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису;

ідентифікація та реєстрація власника облігацій (його представника) для участі у зборах власників облігацій, ідентифікація та автентифікація інших користувачів авторизованої електронної системи здійснюються в авторизованій електронній системі за допомогою кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Рішення НКЦПФР від 03.04.2024 №393
чинне з 05.04.2024


КМУ визначив вимоги до очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах

!  Експлуатантам очисних споруд

Кабмін відповідно до абз. 7 ч. 1 ст. 9 Закону «Про водовідведення та очищення стічних вод» затвердив Порядок очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах.

Цей Порядок визначає особливі вимоги до очищення стічних вод перед скиданням в уразливих зонах шляхом впровадження на очисних спорудах технологій та обладнання, які дають змогу досягти належної якості очищення стічних вод, дозволених до скидання в уразливих зонах, що забезпечить зменшення або запобігання виникненню шкідливого впливу стічних вод на навколишнє природне середовище.

Вимоги Порядку поширюються на суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність у сфері централізованого водовідведення та/або очищення стічних вод населених пунктів і скидають очищені стічні води в уразливих зонах, та органи місцевого самоврядування, що здійснюють регулювання, нагляд і контроль за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів, за якістю послуг з водовідведення і станом водовідведення, обслуговуванням локальних очисних споруд, а також на підприємства усіх форм власності, що скидають стічні води, які утворилися в процесі їх діяльності, безпосередньо до масивів поверхневих та прибережних вод або окремої частини внутрішніх морських вод, що визначені уразливими зонами.

Додатком до Порядку затверджено Перелік обладнання, споруд та технологій, застосування яких рекомендується під час очищення стічних вод до рівня, дозволеного для скидання в уразливі зони.

Постанова КМУ від 02.04.2024 №378
чинна з 10.04.2024


Зміни в Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами

!  Платникам податків

Відповідно до абз. 10 п. 42.6 ПКУ та Закону від 01.12.2022 №2801-IX Міністерство фінансів затвердило зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 №557.

Зокрема, пункт 2 розділу II Порядку доповнено положеннями, відповідно до яких створення електронного документа завершується накладанням на нього кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та печатки (за наявності) підписувача (підписувачів).

У разі створення електронного документа з використанням більш як одного кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, та/або більш як однієї електронної печатки його створення завершується накладанням кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, або електронної печатки останнім підписувачем чи створювачем електронної печатки відповідно до технології створення такого електронного документа.

У новій редакції п. 3 цього розділу уточнено, що після накладання кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки, автор здійснює шифрування електронного документа з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та надсилає його у форматі (стандарті) з використанням засобів електронного зв’язку до адресата протягом операційного дня.

У п. 1 розділу III визначено, що керівник зобов’язаний для надання кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, на електронні документи при їх передачі до контролюючого органу використовувати особистий ключ, кваліфікований сертифікат якого надано керівником до контролюючого органу першим будь-яким електронним документом або повідомленням про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Наказ Мінфіну від 18.03.2024 №133
набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування,
станом на 10.04.2024 офіційно не опублікований


Банківську гарантію має отримати девелопер, а не лише замовник будівництва

!  Девелоперам і замовникам будівництва

Кабмін вніс зміни до Порядку поширення дії Закону України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» на об’єкти будівництва та їх складові частини, які після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта стануть самостійними об’єктами нерухомого майна (квартира, гаражний бокс, інше житлове або нежитлове приміщення, машино-місце тощо), право на виконання будівельних робіт щодо яких набуто до набрання чинності зазначеним Законом, затвердженого постановою КМУ від 13.06.2023 №596.

Зокрема, оформляти банківську гарантію повинен не лише замовник будівництва, а й девелопер будівництва.

Також розширено перелік відомостей, що потребують проходження процедури верифікації, а також скасовано необхідність оформлення банківських гарантій у випадках залучення коштів від фізичних та юридичних осіб виключно через фонди фінансування будівництва.

Постанова КМУ від 15.03.2024 №291
чинна з 19.03.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру