• Посилання скопійовано

Які дії вчиняє підприємство при викраденні автомобіля?

Транспортний податок

Податківці зазначають, що у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачують з місяця, наступного за місяцем, у якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем. Проте такий факт має бути підтверджений відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

У разі повернення легкового автомобіля його власникові податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання. Про це ми повідомили тут.

Відображення в обліку

При крадіжці автомобіля його списують тому, що об’єкт не відповідає визначенню активу й основного засобу, наведеному у п. 4 НП(С)БО 7. Проте не поспішайте списувати його з балансу.

Алгоритм дій має бути такий.

На день встановлення крадіжки авто в обов’язковому порядку проводять інвентаризацію (п. 7 розд. І Положення №879). Розпочинають її відповідно до наказу керівника.

Але позаяк факт крадіжки мають встановити ще й працівники правоохоронних органів, крім документів про проведену інвентаризацію, потрібні ще й документи про відкриття та результати кримінальної справи, довідка МВС про зняття з обліку автотранспортного засобу тощо. Тобто списання буде здійснено тоді, коли власник знає точно: автомобіль до нього не повернеться.

Податок на додану вартість

Встановлення факту викрадення основних засобів не призводить до нарахування платником ПДВ податкових зобов’язань з ПДВ, незалежно від того, чи встановлено винних осіб, що вчинили крадіжку, та чи стягуються з таких осіб втрати, якщо такий факт підтверджується відповідно до законодавства (п. 189.9 ПКУ).

Факт викрадення авто підтверджуватимуть інвентаризаційні документи й документ з органу поліції, на підставі яких автомобіль списують у бухобліку.

Операція з ліквідації основних засобів у разі їх викрадення, яке підтверджено інвентаризаційними документами та відповідними документами органів поліції, для потреб оподаткування ПДВ не розглядається як операція з постачання товарів і податкові зобов’язання за операцією з ліквідації таких основних засобів згідно з п. 189.9 ПКУ не визначаються.

Це підтверджує і роз’яснення від ДПСУ, розміщене в ЗІР за посиланням.

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку списання викраденого авто відображають такими проведеннями:

1) Д-т 131 К-т 105 — на суму зносу;

2) Д-т 976 К-т 105 — на суму залишкової вартості автомобіля;

3) нарахування ПДВ буде відображено проведенням: Д-т 949 К-т 641;

4) одночасно суму збитків через викрадення, яка дорівнює залишковій вартості автомобіля, відображають на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані недостачі та втрати від псування цінностей». Ці суми показують за балансом до моменту встановлення винних осіб.

У бухгалтерському обліку викрадений об’єкт ОЗ (автомобіль) припиняє амортизуватися починаючи з місяця, наступного за місяцем його списання (п. 29 НП(С)БО 7 та п. 27 Методрекомендацій №561).

Що, як авто списали, а потім воно було повернене?

Якщо автомобіль може й надалі використовуватися у госпдіяльності підприємства, треба оформити його повернення документально. Таку операцію оформляють актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (при цьому можна використовувати ф. №ОЗ-1, затверджену скасованим Наказом №352, або самостійно розроблену форму), на підставі якого автомобіль поновлюється на балансі.

При такому варіанті слід відновити в обліку первісну вартість і знос повернутого автомобіля:

1) Д-т 105 К-т 746 — відновлюємо залишкову вартість автомобіля;

2) Д-т 105 К-т 131 — відновлюємо нарахований знос;

3) залишкову вартість автомобіля списуємо з позабалансового рахунка 072.

Відшкодування збитку винною особою.

Після встановлення винних осіб розраховану суму збитку, який вони мають відшкодувати, відображають за дебетом субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків».

У бухгалтерському обліку це буде відображено проведеннями:

1) 072 — сума збитків списується з позабалансового рахунку;

2) Д-т 375 К-т 746 — відображено дохід, що його підприємство отримає внаслідок відшкодування шкоди винною особою;

3) Д-т 311 (301) К-т 375 — надходження коштів від винної особи на рахунок у банку або до каси.

При цьому податківці консультують: кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Щоправда, при цьому згадується про нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ, але у разі списання ОЗ унаслідок крадіжки, як ми вже зазначали вище, ПЗ не нараховується (застосовується спеціальна норма п. 189.9 ПКУ).

Відшкодування вартості автомобіля страховою компанією

У такому разі облік дещо інший. Адже при отриманні повного відшкодування збитків від винної особи підприємству буде відмовлено у страховій виплаті (ст. 26 Законом про страхування).

Тому, перш ніж отримати відшкодування від страхової компанії, потерпілий власник передає їй право вимоги щодо отримання авто або його вартості у винної особи. Докладно облік такої операції ми розглянули за посиланням.

До змісту номеру