• Посилання скопійовано

Чи подавати ф. №20-ОПП при придбанні автомобіля?

Патники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юросіб, відокремлених підрозділів юросіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3 ПКУ).

Об’єктами оподаткування й об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування й об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків (Порядок №1588).

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, подається за формою №20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 р. VIII Порядку №1588).

Реєстрація авто на час війни може відбутися і пізніше початку його використання як транспортного засобу. Проте купівля-продаж, оренда тощо, через що авто з’являється у його власника або користувача і відображається в обліку (на балансі або поза балансом), мають чітко визначену дату.

Тому, якщо планується, що автомобіль використовуватиметься платником податків як транспортний засіб (або безпосередньо у його господарській діяльності, або шляхом надання в оренду тощо), то про такий автомобіль слід подати форму №20-ОПП за податковою адресою платника податку протягом 10 робочих днів з дати його придбання (оренди тощо).

До змісту номеру