• Посилання скопійовано

У кого автомобіль можуть забрати для ЗСУ під час воєнного стану?

Порядок вилучення транспортних засобів для задоволення потреб військових формувань під час мобілізації регулюється Положенням про військово-транспортний обов’язок, затвердженим Постановою КМУ від 28.12.2000 №1921.

Відповідно до Положення військово-транспортний обов’язок поширюється на:

  • органи виконавчої влади;
  • органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації незалежно від форми власності;
  • громадян — власників транспортних засобів.
  • Дія Положення не поширюється на:
  • дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав;
  • представництва іноземних та міжнародних організацій;
  • іноземців та осіб без громадянства.

Для забезпечення ведення територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП) та органами військового управління військового обліку транспортних засобів і техніки органи Державної служби з безпеки на транспорті, інспекцій державного технічного нагляду місцевих держадміністрацій подають до ТЦКСП інформацію про реєстрацію (перереєстрацію), зміну реєстраційних даних та зняття з обліку транспортних засобів і техніки на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць (п. 13 цього Положення). Зазначена інформація подається щороку не пізніше 20 червня та 20 грудня або протягом п’яти робочих днів з дати надходження відповідних запитів ТЦКСП.

Інформація про реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, подається до ТЦКСП територіальними органами з надання сервісних послуг МВС щокварталу та протягом п’яти робочих днів з дати надходження відповідних запитів від таких ТЦКСП.

Від передачі транспортних засобів і техніки військовим формуванням під час мобілізації можуть звільнятися:

  • підприємства, установи й організації у зв’язку з виконанням ними встановлених мобілізаційних завдань. У такому разі слід мати укладений із Міноборони договір на виконання таких завдань, за умови що транспорт використовується у виробничому процесі виконання цих завдань;
  • підприємства, установи й організації, у яких є висока суспільна потреба.

Такий перелік затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Міноборони.

Докладно про цю процедуру ми розповіли тут.

Чи сплачується компенсація за використання такого автомобіля його власникові? Саме використання авто є безоплатним, адже надавати державі та її органам усе необхідне для її захисту під час воєнного стану є обов’язком. А от пошкодження авто або його знищення — компенсуються.

Право на компенсацію шкоди, завданої транспортним засобам унаслідок їх залучення під час мобілізації, мають юрособи комунальної і приватної форми власності, транспортні засоби і техніка яких залучалися для задоволення потреб військових формувань під час мобілізації (п. 36 Положення про військово-транспортний обов’язок).

Для отримання компенсації шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації керівник підприємства, установи й організації, транспортні засоби і техніка яких залучалися під час мобілізації, після оголошення демобілізації та повернення транспортних засобів і техніки звертається до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем їх залучення із заявою, до якої додаються акт приймання-передачі, акт про повернення під час демобілізації транспортних засобів і техніки і висновок експерта (експертне дослідження) або звіт про оцінку майна (акт оцінки майна) (п. 38 Положення про військово-транспортний обов’язок).

Це ми кажемо про випадок, якщо авто повернулося до власника. Якщо ж ні, компенсації підлягає матеріальна шкода, визначена за результатами незалежної оцінки авто, проведеної відповідно до законодавства про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність, на дату проведення такої оцінки. Звіт про оцінку майна разом із документами, які підтверджують знищення транспортного засобу або техніки, військові формування надають власнику транспортного засобу і техніки (п. 41 Положення про військово-транспортний обов’язок).

До змісту номеру