• Посилання скопійовано

Чи сплачувати пенсійний збір при придбанні автомобіля у 2023 році?

З огляду на п. 7 ст. 1 Закону №400, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізособи, які набувають права власності на легкові автомобілі (крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону, мають сплатити пенсійний збір.

Сплачувати пенсійний збір у такому разі мають особи, які набувають права власності на автомобіль, тобто покупці.

Ставки пенсійного збору в разі придбання нового легкового автомобіля встановлені в різних розмірах залежно від вартості придбаного легкового автомобіля (п. 8 ст. 4 Закону №400):

  • 3%, якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2023 році — до 442 860 грн);
  • 4% — якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2023 році — від 442 860,01 грн до 778 360 грн);
  • 5% — якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2023 році — від 778 360,01 грн).

Про це каже і МВС у себе на сайті.

Вартість встановлюється згідно з договором купівлі-продажу, договором міни, довідкою митних органів, актом експертної оцінки вартості автомобіля, іншими документами, що підтверджують цю вартість, але не нижче від митної вартості, зазначеної у митній декларації. Знати це важливо, адже це зміна, яка діє з травня 2022 року.

Тобто якщо раніше сума пенсійного збору вираховувалася виходячи з митної декларації вартості автомобіля, то тепер вона вираховуватиметься на підставі вартості транспортного засобу, зазначеної у договорі. При цьому ціна автівки не має бути нижчою від митної вартості. Отже, зменшити збір при купівлі легкового автомобіля неможливо, а навпаки, він буде збільшений залежно від вартості, зазначеної у договорі.

Суми пенсійного збору сплачуються платниками на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС (п. 15 Порядку №1740).

Така реєстрація легкових автомобілів проводиться лише за умови сплати пенсійного збору, що підтверджується документом про його сплату (п. 14 Порядку №1740). Тобто спочатку з’ясовуємо платіжні реквізити і сплачуємо, а потім подаємо документи для реєстрації автомобіля.

Але жорстких строків сплати пенсійного збору не встановлено, тобто вони прив’язані до державної реєстрації авто як транспортного засобу. А позаяк, як ми зазначили вище, на час війни державну реєстрацію відтермінували, то і сплатити пенсійний збір можна буде безпосередньо перед її фактичним проведенням.

До змісту номеру