• Посилання скопійовано

Коли починається річна інвентаризація та скільки часу триває?

Строки проведення річної інвентаризації визначені п. 10 розд. І Положення №879. І ці строки залежать від предмета інвентаризації. Проте ці строки не є жорсткими, їх можна радше вважати рекомендованими. Фактичні дати початку та закінчення річної інвентаризації та/або різних її етапів визначає керівник юрособи у наказі про інвентаризацію.

Фактично річна інвентаризація є підготовчим етапом для складання фінансової звітності. А позаяк таку звітність складають на останній день звітного року, то і інвентаризацію треба провести (закінчити) до 31 грудня.

Але зовсім не обов’язково проводити інвентаризацію саме 31 грудня (дату складання фінзвітності) — фактичну дату, на яку буде проведено інвентаризацію певних активів та зобов’язань, керівник підприємства визначає самостійно у відповідному наказі.

Є строки проведення річної інвентаризації певних активів та пасивів юрособи, зазначені в Положенні №879:

Не раніше ніж за три місяці до дати балансу (з 01.10 до 31.12)
необоротні активи (крім незавершених капітальних інвестицій, об’єктів основних засобів, які на момент інвентаризації перебуватимуть поза підприємством, зокрема автомобілів, морських і річкових суден, які вирушать у тривалі рейси, тощо);
запаси (крім незавершеного виробництва та напівфабрикатів, інших матеріальних цінностей, які на момент інвентаризації перебуватимуть поза підприємством);
поточні біологічні активи;
дебіторська та кредиторська заборгованість;
витрати і доходи майбутніх періодів;
зобов’язання (крім невикористаних забезпечень, розрахунків із бюджетом та з відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

За рішенням керівника підприємства інвентаризація інструментів, приладів, інвентарю (меблів) може проводитися щороку обсягом не менше ніж 30% усіх зазначених об’єктів з обов’язковим охопленням інвентаризацією всіх інструментів, приладів, інвентарю (меблів) протягом трьох років.

Що ж до основних засобів, які на дату інвентаризації перебуватимуть поза підприємством, то їх інвентаризацію слід провести до дати тимчасового вибуття таких об’єктів з підприємства.

Не раніше ніж за два місяці до дати балансу (з 01.11 до 31.12)
незавершені капітальні інвестиції;
незавершене виробництво;
напівфабрикати;
фінансові інвестиції;
гроші;
кошти цільового фінансування;
зобов’язання у частині невикористаних забезпечень;
розрахунки з бюджетом та з відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Є й такі об’єкти, інвентаризація яких може бути проведена у будь-який час, та мало того: періодичність її проведення становить не рідше одного разу на три роки. Зокрема, це стосується таких об’єктів:

  • земельні ділянки;
  • будівлі, споруди та інші нерухомі об’єкти (крім нерухомого майна державних підприємств).

Таким чином, річну інвентаризацію слід проводити у будь-який визначений керівником день, але з урахуванням наведених вище термінів. Якщо підприємство невелике і впорається з інвентаризацією доволі швидко, то інвентаризацію можна провести і в грудні. Але велике підприємство, тим більше таке, що має активи, розташовані в різних місцях зберігання, може за місяць і не впоратися, тож йому доведеться почати ще в жовтні.

Зрозуміло, що у разі якщо проводити інвентаризацію на будь-яку іншу дату, ніж 31 грудня — її показники (залишки активів та зобов’язань) відрізнятимуться від показників фінансової звітності (бо від дати інвентаризації до дати балансу в об’єктах інвентаризації можуть відбутися зміни). Але це не є помилкою, адже якщо інвентаризація буде вчасно і правильно проведена, а наступні господарські операції правильно відображені в обліку, це не скасовує вірогідність даних у фінзвітності.

До змісту номеру