• Посилання скопійовано

Що інвентаризують юрособи під час річної інвентаризації?

Перед складанням річної фінансової звітності інвентаризація проводиться в обсязі, визначеному пунктом 6 розділу І Положення №879. А саме: річна інвентаризація є різновидом суцільної інвентаризації.

Суцільною інвентаризацією охоплюються всі види зобов’язань та всі активи підприємства незалежно від їх місцезнаходження, у тому числі предмети, що передані у прокат, оренду або перебувають на реконструкції, модернізації, консервації, у ремонті, запасі або резерві незалежно від технічного стану.

Також інвентаризації підлягають активи і зобов’язання, які обліковуються на позабалансових рахунках, зокрема цінності, що не належать підприємству, але тимчасово перебувають у його користуванні, розпорядженні або на зберіганні (об’єкти оперативної (операційної) оренди основних засобів, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, переробці, комісії, монтажі), умовні активи і зобов’язання (непередбачені активи та зобов’язання) підприємства (застави, гарантії, зобов’язання тощо), бланки документів суворої звітності, інші активи.

Річну інвентаризацію можна розділити на такі групи, виходячи з особливості проведення кожної з них, що встановлені Положенням №879:

— інвентаризація основних засобів;

— інвентаризація нематеріальних активів;

— інвентаризація незавершених капітальних інвестицій;

— інвентаризація запасів;

— інвентаризація біологічних активів;

— інвентаризація готівки, коштів та їх еквівалентів, бланків документів суворої звітності;

— інвентаризація дебіторської та кредиторської заборгованостей;

— інвентаризація витрат і доходів майбутніх періодів, забезпечень та резервів.

До змісту номеру