• Посилання скопійовано

Облік витрат неприбуткової організації, здійснених для потреб біженців

Громадська (неприбуткова) організація організувала притулок для біженців, який зареєстровано в міській раді. Як у бухобліку відображати витрати на придбання для біженців печива, води, послуги прання?

Витрати неприбуткової організації відображаються у загальному порядку, як і іншими підприємствами, організаціями, відповідно до вимог НП(С)БО 16 «Витрати».

Зокрема, витрати, пов’язані із існуванням самої на утримання неприбуткової організації відображають на рахунку 92 «Адміністративні витрати», тому що це витрати, «спрямовані на обслуговування та управління підприємством» (див. п. 15 НП(С)БО 16).

Але витрати на утримання — це зарплата з нарахуваннями бухгалтера, керівника, оренда офісу, комунальні платежі щодо такого офісу тощо.

Якщо неприбуткова організація водночас має витрати на здійснення своєї уставної діяльності, то такі витрати здебільшого відображає на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності», тому що згідно з описом рахунку 94, наведеним в Інструкції №2911, на субрахунку 949 відображають витрати, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 94.

1 Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 №291.

Вартість безоплатно розданого біженцям печива, води, замовлених і оплачених послуг прання не належить до витрат на утримання неприбуткової організації. Не належать вони і до витрат на виробництво продукції або надання робіт чи послуг, не є вони і збутовими витратами. Адже мова йде про безоплатну роздачу допомоги біженцям. Тому, на наш погляд, такі витрати слід списати на субрахунок 949.

Водночас, якщо зазначені витрати здійснені за рахунок коштів цільового фінансування, неприбуткова організація має поряд із відображенням витрат визнати доходи від отриманого цільового фінансування в розмірі таких витрат. Наприклад, якщо витрати становлять 10000 грн, то й доходи визнають у такій самій сумі: Д-т 48, 69 К-т 718 — 10000 грн.

У наведеній у запитанні ситуації поставатиме також питання, чи потрібно з вартості наданої допомоги утримувати ПДФО і ВЗ.

Напевне, що організація робила неперсоніфіковані роздачі. Тому ПДФО і ВЗ не утримують.

Якщо ж допомога надаватиметься персоніфіковано, може бути застосовано пільгу, передбачену пп. 165.1.54 і 170.7.8 ПКУ. В пп. 165.1.54 ПКУ зазначено, кому може бути надана пільга (наприклад, фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах). А в пп. 170.7.8 ПКУ — в якій сумі та на які потреби. Докладніше про цю пільгу читайте у статті «Благодійна допомога пораненим працівникам» у «ДК» №14/2022.

Якщо неприбуткова організація персоніфіковано надає допомогу особам, які не зазначені в пп. 165.1.54 ПКУ (наприклад, які не мешкали на території населених пунктів, де проводяться чи проводилися бойові дії), можна застосувати іншу пільгу, наприклад передбачену пп. 170.7.3 ПКУ.

Докладніше про цю пільгу читайте у статті «Фінансова допомога працівникам під час війни» в «ДК» №11/2022.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру