• Посилання скопійовано

Суть справи

Декларація платника ЄП групи 4 на 2023 рік
Сільгосптоваровиробники для переходу з початку 2023 року на ЄП групи 4 або щорічного підтвердження статусу платника цього податку подають не пізніше ніж 20.02.2023 включно податкову звітність до податкової служби. Що це за звітність, які особливості її складання, розглянемо нижче.

Зміни до ПКУ щодо платіжних послуг
30 січня Президент підписав Закон №2888 (колишній законопроєкт №4366) зі змінами до ПКУ щодо комплексного вдосконалення регулювання ринку платіжних послуг в Україні. Зокрема, впроваджено можливість сплати податків електронними грошима.

Е-підпис — новації Закону №2801
31.12.2022 опубліковано Закон №2801, що дозволяє отримувати разом із паспортом-карткою право на використання е-підпису навіть підліткам з 14 років. Також він змінює правила використання е-підпису і впроваджує віддалену ідентифікацію (без присутності особи).

Праця нерезидентів: нові форми
Яким документом затверджено нову форму дозволу та заяви на працевлаштування нерезидентів? Як подавати заяву і якою нині є плата за отримання дозволу?

Легалізація іноземних документів
Резиденти часто отримують від нерезидентів документи, складені за правилам міжнародного або закордонного законодавства. Чи потрібно їх перекладати та як їх легалізувати?

Новий дивний НП(С)БО 14 «Оренда»
Мінфін Наказом №468 виклав у новій редакції НП(С)БО 14 (див. «ДК» №6/2023). Розгляньмо, що змінилося.

Паперова звітність з ПДВ: можна подати чи ні?
Податкову звітність можна подавати у паперовій або в електронній формі, крім випадків, коли є пряма заборона, встановлена нормами ПКУ. Але чи стосується це платників ПДВ, зокрема колишніх, питання й досі відкрите. Розгляньмо, що каже про це ВС.

Порядок припинення ФОПа на ЄП ІІІ групи
ФОП на ІІІ групі ЄП планує ліквідуватися у січні 2023 р. Як подавати звітність і платити податки? Коли закрити рахунок у банку? Чи можна поворотну фіндопомогу повернути частково тільки в сумі, яка має бути повернута на момент припинення (строк отримання якої до 12 місяців)?

Вимикання світла — форс-мажор чи ні?
Через вимикання світла за графіком та поза ним питання штрафів за невиконання податкових обов’язків, пов’язаних з онлайн-сервісами, доступом до кабінету платника податків, ще довго турбуватиме платників податків.

Чи брати волонтерів до штату?
У благодійному фонді (неприбуткова організація) є особи, які допомагають розвозити допомогу потерпілим від російської агресії, військовим тощо. Чи повинні ці особи бути офіційно прийняті на роботу до благодійного фонду працівниками, щоб їм видати посвідчення від благодійного фонду? Яка процедура реєстрації волонтером?

Зміна назви пального в накладній
Підприємство — імпортер пального оприбутковує пальне за назвою, зазначеною в МД. Оптовий покупець наполягає зазначати в документах на відвантаження назву пального згідно з техрегламентом, що відрізняється від назви в декларації. Чи має підприємство право змінити назву?

До змісту номеру