• Посилання скопійовано

Погашення заборгованості ТОВ на загальній системі перед ФОПом — платником ЄП ІІ групи

ТОВ на загальній системі у 2021 році придбавало послуги у ФОПа на ІІІ групі ЄП. Тепер є кредиторська заборгованість ТОВ перед цим ФОПом. У 2022 році ТОВ хоче її погасити, але ФОП перейшов на ІІ групу ЄП і повідомляє, що прийняти оплату не може. Як вирішити це питання?

Справді, відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ друга група платників ЄП — це фізособи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів. Звідси випливає, що ФОП — платник ЄП ІІ групи не може надавати послуги ТОВ — платникові податків на загальній системі, а це якраз і означає, що він не може прийняти оплату від такого ТОВ, навіть якщо послуги й були надані ще у період перебування ФОПа на ІІІ групі ЄП.

Якщо ФОП — платник ЄП ІІ групи прийме цю оплату від платника податків на загальній системі, він втратить право перебування на спрощеній системі і буде змушений перейти на загальну систему.

Якби ця оплата була здійснена у період перебування ФОПа на ІІІ групі ЄП, це не суперечило би правилам застосування ІІІ групи ЄП. Такий підхід застосовується тому, що єдиний податок справляється за касовим методом, до доходів ФОПа, які фактично отримані у грошовій формі. І якщо ФОП ІІ групи ЄП отримає оплату за послуги від ТОВ на загальній системі, це буде порушенням правил застосування спрощеної системи для ІІ групи.

Є два варіанти погашення цієї заборгованості.

Перший варіант — погасити заборгованість за послуги, отримані від ФОПа, цій особі не як ФОПу, а як фізособі. Для цього потрібно переказати ці кошти на його рахунок, відкритий як фізособі, не для ведення підприємницької діяльності. Проте, для цього треба, щоб і договір, і акти про надані послуги були оформлені із звичайною фізособою, а не ФОПом.

Проте будуть негативні наслідки:

— під час виплати такого доходу з нього потрібно буде утримати і сплатити до бюджету ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% і відобразити цей дохід фізособи у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності з ознакою 102;

— позаяк це буде оплата фізособі за послуги, потрібно буде нарахувати ще й ЄСВ з відображенням цього договору в додатку Д1 об’єднаної звітності.

Другий варіант — погасити заборгованість тоді, коли ФОП перейде з ІІ групи ЄП до ІІІ (за будь-якою ставкою — 3% з ПДВ, 5% без ПДВ або за особливою ставкою 2%). За цим варіантом не буде жодних негативних наслідків, але він потребує зміни групи ЄП для ФОПа.

Інших варіантів погашення заборгованості без втрати ФОПом статусу єдинника немає. Втім, це проблема не ТОВ, а ФОПа. Адже, якщо є договір та акт наданих послуг, за яким ТОВ має заплатити певну суму, то заборонити товариству це зробити ФОП не може. Хіба що він може простити товариству таку заборгованість до закінчення строку позивної давності. Але що дорожче, втратити ці кошти чи статус єдинника, вже вибір не ТОВ, а самого ФОПа.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру