• Посилання скопійовано

Розрахунок ліміту для реєстрації платником ПДВ

ТОВ — резидент «Дія. Сіті», неплатник ПДВ. Один раз наприкінці року, у грудні, утримує з винагороди гіг-спеціалістів плату за користування ноутбуками. Чи впливають такі операції на розрахунок ліміту реєстрації платником ПДВ? Чи можна складати акт на послуги оренди не щомісяця, а один за весь рік наприкінці року? Які особливості розрахунку ліміту?

Щодо періодичності складання акта

Акт можна складати з періодичністю, встановленою договором оренди. Причому такий акт потрібен виключно для потреб справляння ПДВ. Адже з погляду ЦКУ складати акт на майно, передане в оренду, не потрібно.

Тож у будь-якому разі немає жодного порушення у складанні одного акта наприкінці року.

Але от для потреб бухгалтерського обліку варто дотримуватися правил, наведених у п. 8 розд. ІІІ НП(С)БО 14 «Оренда»: дохід від операційної оренди (крім доходу від оренди об’єктів інвестиційної нерухомості) визнається іншим операційним доходом відповідного звітного періоду на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигід, пов’язаних із використанням об’єкта операційної оренди.

Звітний період — це період, за який складається фінансова звітність (ст. 13 Закону від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Таким чином, якщо ТОВ складає фінзвітність один раз на рік, воно має визнавати дохід раз на рік. Якщо складає фінзвітність поквартально, має визнавати дохід від оренди на кінець кожного кварталу. Тож обов’язку визнавати дохід щомісяця, на наш погляд, немає.

Якщо дохід визнаватиметься раз на рік, у грудні, то саме у грудні відображатиметься операція постачання послуг оренди. Тобто саме у грудні обсяг постачання таких послуг включатиметься до розрахунку ліміту.

Якщо дохід визнаватиметься поквартально, то й операція постачання відображатиметься на кінець кожного кварталу — у березні, червні, вересні, грудні. Тобто саме в цих місяцях обсяг постачання таких послуг включатиметься до розрахунку ліміту.

Особливості розрахунку ліміту

Якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 грн (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої — третьої груп (п. 181.1 ПКУ).

З наведеного бачимо, що період 12 календарних місяців потрібно розраховувати за наслідками закінчення кожного звітного місяця. Наприклад, після закінчення листопада 2023 року розраховують показник операцій постачання за період з грудня 2022 року до листопада 2023 року.

Після закінчення грудня 2023 року — за період з січня 2023 року до грудня 2023 року.

Після закінчення січня 2024 року — за період з лютого 2023 року до січня 2024 року.

До обсягу операцій, які підлягають урахуванню, відносять операції, які підлягали б оподаткуванню, якби підприємство було платником ПДВ. До таких операцій відносять операції, що підлягають оподаткуванню:

— за основною ставкою ПДВ (20%);

— за ставкою 7 відсотків;

— за нульовою ставкою ПДВ;

— звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Докладно про особливості розрахунку ліміту ми написали в «ДК» №16/2018.

Якщо за наслідками розрахунку ліміт буде перевищено, то потрібно зареєструватися платником ПДВ, подавши до податкової служби відповідну заяву, у строк не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вперше перевищено ліміт (див. п. 183.2 ПКУ).

Про реєстрацію платником ПДВ докладно описано в статті «Як зареєструватися платником ПДВ» в «ДК» №3/2022.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру