• Посилання скопійовано

Зменшення СК емітента в обліку інвестора, якщо облік за методом участі в капіталі

ТОВ-інвестор обліковує на балансі за методом участі в капіталі на субрахунку 141 фінінвестицію у вигляді внеску до СК ТОВ-емітента. Емітент зменшує СК, без зміни часток інвесторів, на 78 тис. грн, у т. ч. 39 тис. грн, що належать ТОВ-інвестору і будуть йому повернені. Як відобразити таке зменшення в обліку інвестора, якщо відсоток частки інвестора в СК не змінюється?

У цій ситуації з погляду інвестора відбувається частковий продаж частки за її номінальну вартість. Причому частка інвестора в чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування не змінюється.

На наш погляд, у такому разі фінінвестицію на субрахунку 141 слід зменшити тільки на номінальний розмір зменшення СК. Тобто на дату зменшення СК емітентом в обліку інвестора слід зробити проведення:

— Д-т 377 К-т 141 — 39 000 грн.

Отримання коштів від емітента:

— Д-т 311 К-т 377 — 39 000 грн.

Зрозуміло, що «продажем» ми таку операцію називаємо досить умовно. Адже фактично не відбувається вибуття (навіть часткового) активу у вигляді корпоративних прав (частки в іншому підприємстві). Відбувається лише зменшення його номінальної вартості.

Однак якщо ця частка була до цього придбана у третьої особи за ринковою ціною, яка, наприклад, значно нижча за номінальну, то може виникнути досить цікава ситуація. Тому радимо в такому випадку звернутися до Мінфіну за роз’ясненнями щодо обліку такої операції.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру