• Посилання скопійовано

Декретна відпустка на бажану дату

Завдяки змінам, унесеним Наказом №1810 до Порядку №1066, тепер ми знаємо, як оформити перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У «ДК» №47/2023 ми повідомили про ухвалення змін до Порядку №1066. Тепер, а саме з 10 листопада 2023 року, вони вже набрали чинності.

Змін цих очікували давно, адже спричинені вони нормами Закону №1105, чинними з 29.07.2023. Згідно з цими нормами працюючим жінкам, у разі відсутності медичних протипоказань, надано право за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюється.

Отже, за законом тепер вагітна жінка має три варіанти:

1) вона може працювати до початку періоду, зазначеного в листку непрацездатності. А далі піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами повної тривалості в тому періоді, який визначив їй лікар. А роботодавець створює наказ про надання працівниці такої відпустки і дбає про виплату їй допомоги від ПФУ;

2) вона може працювати і довше, хоч і до самих пологів. А з певної дати, яка входить до періоду, зазначеного у листку непрацездатності з відповідним діагнозом, взяти залишок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Таким чином, за відпрацьований час жінка отримає зарплату, а за час використаної відпустки — допомогу від ПФУ, про оформлення якої має подбати роботодавець;

3) і нарешті третій довгоочікуваний варіант. Після того як жінка на прийомі у лікаря дізналася, що з певної дати в неї виникне право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, вона може вирішити її перенести. Ось про цей варіант ми зараз і поговоримо, приділивши увагу тому, як це перенесення слід документально оформити.

Крок перший: прийняття рішення про перенесення

І ось тут одразу треба звернути увагу! На відміну від перших двох варіантів, за якими рішення, з якої дати жінка фактично скористається правом на відпустку можна прийняті пізніше, рішення про перенесення треба приймати відразу. Ще на стадії оформлення медичного висновку.

Адже зміни до Порядку №1066 пропонують лише один алгоритм перенесення декретної відпустки: перенесення дати медичного висновку, як наслідок, перенесення дати формування листка непрацездатності, який є підставою для складання наказу про відпустку і виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами. Тобто вносити зміни до листка непрацездатності, якщо бажання перенесення виникло пізніше, ніхто не буде!

Якщо пацієнтка бажає перенести формування медичного висновку категорії «Вагітність та пологи» на строк пізніше ніж початок 30 тижня вагітності, вона пише заяву згідно з новим додатком 3 до цього Порядку. Який вигляд має ця заява, можна побачити на зразку.

Зразок

Якщо пацієнтці до дня пологів не було сформовано медичного висновку категорії «Вагітність та пологи», то медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується з дати пологів. Навіщо таке уточнення? Річ у тім, що, зазначаючи в заяві бажану дату формування медичного висновку (до якої працівниця планує працювати), можна не вгадати і пологи можуть відбутися до цієї дати. А перенесення початку відпустки обмежено передпологовим періодом. З дати пологів відкладати рішення вже немає куди — лікар повинен оформити медичний висновок, на підставі якого буде сформовано листок непрацездатності.

А далі вже сама працівниця вирішуватиме, чи використовувати всі 126 (або більше) днів відпустки, чи менше. Проте бажаючі скоротити цю відпустку після перенесення навряд чи знайдуться, адже вона оплачувана — від її тривалості безпосередньо залежить розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Що це змінить для роботодавця?

Власне, у документальному оформленні відпрацьованих годин та відпустки працівниці — нічого. Адже заяву про перенесення відпустки працівниця подаватиме у медичному закладі, а не роботодавцю. Щойно відповідний листок непрацездатності з’явиться у базі ПФУ і в Е‑кабінеті роботодавця, він знатиме, що треба прийняти рішення щодо його оплати. Для цього слід узяти від працівниці заяву з проханням надати їй відпустку із зазначенням дати її початку і закінчення та скласти відповідний наказ у якому зазначити, зокрема, і розпорядження розрахувати та подбати про виплату працівниці допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у порядку, встановленому чинним законодавством.

Але, звісно, про вагітність та майбутню відпустку (і її заплановане перенесення, і наступні плани, наприклад на відпустку для догляду за дитиною до 3-х років) роботодавця варто попередити заздалегідь. Звільнити працівницю з роботи за це роботодавець не має права, а от знайти на період її відсутності працівника, який виконуватиме її трудові обов’язки, має. А цього за один день, як правило, не зробиш.

Нормативна база

  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Наказ №1810 — Наказ МОЗ від 18.10.2023 №1810 «Про затвердження Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я».
  • Порядок №1066 — Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 №1066.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру