• Посилання скопійовано

Суть справи

Порядок блокування ПН/РК: зміни з 9 грудня
9 грудня 2023 року наберуть чинності зміни до Порядку блокування ПН та РК. Учергове оновлено критерії позитивної податкової історії та додано ще деякі зміни.

Підвищення МЗП-2024: наслідки для бізнесу
Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки витрати на оплату праці, а й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин та норм ПКУ.

Декретна відпустка на бажану дату
Завдяки змінам, унесеним Наказом №1810 до Порядку №1066, тепер ми знаємо, як оформити перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Податки з ФОПів: аналіз бюджету-2024
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 січня 2024 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Як зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Які «воєнні» пільги залишаться? Відповіді на ці запитання дає новоприйнятий Закон про бюджет-2024.

Орендар отримав пільгу, суборендар — ні
Підприємство орендує землю комунальної власності, яку здає в суборенду, отримуючи суборендну плату, в т. ч. ПДВ, у розмірі не більше ніж орендна плата. Проте згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ отримало пільгу з орендної плати у 2022 році, подало уточнюючу декларацію з плати за землю, зменшивши нарахування орендної плати. Які податкові наслідки будуть у сторін, якщо суборендар сплачуватиме орендну плату у повному розмірі?

Воєнний стан продовжено до 14 лютого 2024 року
Воєнний стан в Україні знову продовжили. Тому ще раз нагадаємо, як звітувати, сплачувати податки, та й інші спецправила у цей період. Адже до всього цього постійно вносять зміни — достатньо згадати про скасування з 1 грудня мораторію на перевірки ДПС.

Торгівля у релігійних організаціях
Існує думка, що в релігійних організаціях не може бути торгівлі, а має бути тільки отримання благодійної допомоги та надання благодійної допомоги. Чи справді це так? Які особливості обліку, оподаткування?

ФОП повернув частину боргу як фізособа
ТОВ, платник податку на прибуток, у січні 2022 р. сплатило ФОПу ІІ групи ЄП за виготовлення меблів. Через війну виготовлення меблів припинилось, але матеріали частково були закуплені. Складено додаткову угоду, що частина коштів залишається у ФОПа (прощення боргу), а частину ФОП повертає, але як від фізособи. Які наслідки для ТОВ?

ПДВ-пільга підприємствам у шахтарських містах
Кабінет Міністрів затвердив Порядок №1149, завдяки якому нові підприємства у шахтарських містах зможуть імпортувати виробниче обладнання без сплати ПДВ. Але є низка вимог та правила звітування.

ЖБК зводить будинок: особливості обліку
Які особливості обліку й оподаткування спорудження житлового будинку, яке здійснює ЖБК, якщо вартість будівництва більша або менша від суми пайових внесків?

Штатний розпис: коли перезатверджувати?
Чи потрібно затверджувати штатний розпис щомісяця? На що впливає цей документ, якщо виявлено помилки в його заповненні за минулі місяці?

Відновлення дії ліцензії при оскарженні рішень ДПС
В ІПК від 17.10.2023 №3602/ІПК/99-00-09-04-03-06 (див. «ДК» №47/2023) податківці стверджують, що за відсутності прямої вказівки на порядок виконання ухвали суду про забезпечення позову і в самій ухвалі, і в законі ліцензія на торгівлю пальним залишається скасованою. Але ми з цим не згодні.

Товар для резидента оплачений нерезидентом
Юрособа уклала тристоронній договір на постачання товару резидентові, де платником є нерезидент, який оплачує в євро. Ціна товару зафіксована в євро і в гривнях за курсом НБУ на дату договору. Спершу буде отримання авансу 70%, відтак друга частина авансу 20%, далі відвантаження товару і згодом остаточна оплата — 10%. Як нараховувати ПДВ у цій ситуації?

До змісту номеру