• Посилання скопійовано

Призначення на посаду директора: запис у трудовій книжці

Запис у трудовій книжці працівника про призначення на посаду генерального директора ТОВ роблять на підставі наказу чи протоколу учасників зборів?

Призначення на посаду генерального директора здійснюється за рішенням загальних зборів засновників, яке оформлюється протоколом (п. 7 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ/ТДВ1).

Цей протокол буде підставою для укладення трудового договору з директором та оформлення наказу про призначення його на посаду. Але протоколу недостатньо для запису у трудовій книжці про призначення на посаду.

Усі записи у трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення і мають точно відповідати тексту наказу (розпорядження) (п. 2.4 Інструкції №582).

1 Закон України від 06.02.2018 №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

2 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.1993 №58.

Як видно з норми, жодних винятків для внесення запису до трудової книжки про призначення директора на посаду немає. Проте зміст запису в графі 3 трудової книжки залежить від того, кого саме обрано на посаду директора. Так, якщо:

1) генерального директора обрано з-поміж засновників, то запис має бути: «Обраний на посаду генерального директора»;

2) генерального директора призначають засновники з-поміж осіб, які не належать до засновників, то запис має бути: «Призначений на посаду генерального директора».

У графі 4 трудової книжки має бути зафіксовано саме наказ від... №… який видає генеральний директор, обраний/призначений на посаду загальними зборами засновників, та за яким він розпочинає виконувати свої посадові обов’язки.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру