• Посилання скопійовано

Витрати на передплату бухгалтерських видань у ФОПа на загальній системі

Чи відносять до витрат ФОПа на загальній системі оплату електронних періодичних видань бізнесового спрямування? За яких умов, коли і на підставі чого їх можна віднести на витрати? Як довести їх зв’язок з отриманням доходів ФОПа від госпдіяльності?

На це запитання є позитивна відповідь у ЗІР: «Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включати до складу витрат вартість придбаної літератури, передплачених спеціалізованих періодичних видань та інтернет-послуг?».

Якщо коротко, то висновок податківців загалом позитивний: витрати на отримані послуги через Інтернет та вартість придбаної літератури враховуються у складі витрат платника податку за умови, що вони безпосередньо пов’язані з отриманням доходів ФОПа від господарської діяльності та за наявності первинних документів, а саме: документів, які фіксують факт витрачання коштів на придбання таких послуг, тобто відповідних платіжних документів (платіжні інструкції, виписки про рух коштів на рахунках платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг із зазначенням даних контрагентів та вартості товарів (робіт, послуг), касовий чек, угоди тощо).

Але у пп. 177.4.4 ПКУ, де наведено виключний перелік інших витрат ФОПа, немає слова «тощо». Тому слід вважати, що до інших витрат можна включити тільки ті витрати, що прямо зазначені у пп. 177.4.4 ПКУ. Зокрема, там є «вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних із виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг». Проте на практиці перевіряльники можуть упереджено ставитися до таких витрат, тому що вважають «неочевидним» зв’язок таких сервісів із господарською діяльністю ФОПа.

І тут уже потрібна майстерність самого ФОПа — як довести перевіряльникам, що передплата інформаційних видань пов’язана саме з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Як варіант, можна говорити, що ФОПу потрібно користуватися нормативними документами, вивчати роз’яснення, бути поінформованим щодо тієї діяльності, яку він провадить — тому він використовує відповідні інформаційні ресурси. Якби ця фізособа не провадила підприємницької діяльності, вона б не потребувала цих ресурсів, тож вони їй потрібні виключно для інформаційної підтримки виробництва товарів, робіт, послуг.

Позаяк у ФОПа доходи і витрати враховуються виключно за касовим методом, то податківці слушно зазначають, що витрати підтверджуються документами про оплату від видавців спеціалізованих видань та надавачів бухгалтерських сервісів. Отже, дата визнання витрат — дата оплати. Крім цього, у ФОПа будуть документи про надання йому таких сервісів — акти тощо. З цих документів має бути зрозуміло, що це за сервіс.

Для підтвердження витрат перевіряльникам потрібно надати документи про оплату сервісів, а отримані від сервісів акти свідчитимуть про зв’язок цих сервісів із господарською діяльністю ФОПа. Додатково можна продемонструвати перевіряльникам характер інформації, яку ФОП отримує від передплачених сервісів: порядок ведення обліку та декларування доходів у ФОПа, застосування РРО, інформацію з кадрових і зарплатних питань тощо.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру