• Посилання скопійовано

Мобілізація працівника під час щорічної відпустки

Працівникові надали щорічну відпустку на період з 7 до 30 червня 2023 р., але 14 червня 2023 р. його мобілізували. Чи зобов’язане буде підприємство продовжити йому щорічну відпустку на 17 к. д. після демобілізації? Чи потрібно сторнувати працівникові відпусткові за період з 14 до 30 червня 2023 р.? Як заповнити табель за червень 2023 р. на мобілізованого працівника під час відпустки?

Чи зобов’язане буде підприємство продовжити щорічну відпустку на 17 к. д. після демобілізації?

Ні, продовження відпустки після демобілізації працівника, мобілізованого до ЗСУ під час перебування його у щорічній відпустці, не передбачено законодавством. Позаяк після змін, що відбулися з 19.07.2022, за мобілізованим до ЗСУ працівником згідно зі ст. 119 КЗпП зберігаються лише місце роботи і посада без нарахування середнього заробітку.

Тому застосувати норму п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки1 про перенесення щорічної відпустки працівнику, яка була перервана на час виконання державних або громадянських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи зі збереженням заробітної плати, не можна, бо не виконується остання умова — щодо збереження зарплати.

1 Закон України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки».

Чи потрібно сторнувати працівникові відпусткові за період з 14 до 30 червня 2023 р.?

Так, потрібно. Частина днів та сума відпусткових за період з 14 до 30 червня 2023 підлягають сторнуванню. І звертаємо увагу, що суму відпусткових після сторнування роботодавець має утримати або працівник має повернути як зайво отриману, але і в першому, і в другому випадках це є проблематичним, бо працівника мобілізовано. Проте цього можна не робити, якщо роботодавець прийме рішення перекваліфікувати різницю в сумі відпусткових, наприклад, у премію та зафіксує це в наказі.

Як заповнити табель за червень 2023 р. на мобілізованого працівника під час відпустки?

Відображати в табелі проходження працівником служби потрібно літерним кодом «ІН» або цифровим кодом 22 (Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадянських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо). Тобто в табелі за червень 2023 р. починаючи з 14 до 30 червня і надалі (до демобілізації і повернення на роботу) роботодавець має відобразити мобілізованого працівника за літерним кодом «ІН». З 7 до 13 червня включно слід відобразити відпусткові з літерним кодом «В» або цифровим «08», а відпрацьовані ним дні цього місяця — літерним кодом, наприклад «Р» або цифровим «01», якщо працівник працював повний робочий день.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру