• Посилання скопійовано

Роздрук з booking.com не підтверджує витрат

Повернувшись із закордонного відрядження, працівник подав до бухгалтерії звіт. Із документів на підтвердження проживання є тільки видрук документа про бронювання за проживання у готелі зі сайту booking.com та виписка з особистого карткового рахунку про сплату цих витрат. Чи можна на підставі цих документів відшкодувати працівникові вартість проживання, чи для цього обов’язково потрібен рахунок із готелю?

Підпункт «а» пп. 170.9.1 ПКУ містить перелік документів, що підтверджують понесення витрат, серед яких, зокрема:

— документи, отримані від осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізособи;

— інші документи, що засвідчують вартість витрат.

Для підтвердження витрачання коштів працівником за послуги, придбані через booking.com (іноземний інтернет-сайт) з оплатою їх за допомогою електронного платіжного засобу (в описаному випадку — особистою карткою), як пояснюють податківці у листі ДПС від 13.06.2018 №2584/6/99-99, можна використовувати:

1) виписку банку, що випустив платіжну картку, з якої списувалися кошти на оплату таких послуг;

2) відповідний документ, рахунок, квитанцію, товарний або касовий чек, квиток, талон тощо, отриманий від постачальника послуги.

Увага: карткою можна розрахуватися за зовнішньоекономічним договором у сумі, що не перевищує еквівалент 400 000 грн (ч. 1 ст. 20 Закону про фінмоніторинг).

Таким чином, документами, що підтверджують витрати і надання «booking»-послуг, можуть бути виписки банку з рахунку (як підтвердження факту бронювання номера у готелі), оригінал рахунка на проживання (який і підтвердить сам факт проживання працівника у відрядженні), рахунок на оплату комісії, видрукуваний з booking.com, тощо.

Крім того, працівникові доречним буде подати авансовий звіт з усіма документами, які підтверджують факт відрядження, зокрема ті, що підтверджують проведення платежу особистою карткою за бронювання готелю на користь booking.com.

Отже, на нашу думку, видрук документа про бронювання місця у готелі зі сайту booking.com та виписка з особистого карткового рахунку про сплату є тільки підтвердженням бронювання номера у готелі. А для підтвердження самого факту проживання потрібен оригінал рахунка або інший документ, що підтвердить це.

Оригінали документів — це найголовніше, бо на їх підставі роботодавець проводить такі витрати в обліку і відшкодовує працівникові. А видрук документа про бронювання за проживання у готелі зі сайту booking.com не те що не є оригіналом, — він, як уже зазначено, не підтверджує факту проживання. Навіть факт оплати цього не підтверджує, тому що працівник міг оплатити готель, але з якихось причин не заселитися до нього.

Якщо на підприємстві є своє затверджене положення про відрядження, яким передбачено відшкодування витрат на підставі видруку про бронювання за проживання у готелі зі сайту booking.com (без наявності рахунка з готелю в оригіналі), або ж такого положення немає, проте роботодавець прийняв рішення відшкодувати працівникові ці витрати, то позаяк відшкодовуватимуться витрати на проживання, не підтверджені оригіналом документа, то таке відшкодування буде для працівника додатковим благом згідно з пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ, з відповідним оподаткуванням.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про фінмоніторинг — Закон України від 06.12.2019 №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру