• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Положення про регулювання діяльності Бюро кредитних історій

!  Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк України затвердив Положення про регулювання діяльності бюро кредитних історій.

Положення, зокрема, визначає:

порядок взаємодії між бюро кредитних історій та регулятором під час погодження правил формування і ведення кредитних історій;

особливості контролю за діяльністю бюро кредитних історій та цільовим використанням інформації.

Згідно з Положенням контроль за діяльністю бюро кредитних історій здійснюватиметься Нацбанком шляхом віддаленого моніторингу та аналізу наявної інформації, документів, письмових пояснень.

За результатами контролю НБУ у разі виявлення порушень оформлюватиме довідку про результати здійснення контролю та звертатиметься до бюро з письмовим застереженням з вимогою вжити заходів для їх усунення.

Водночас втратило чинність Положення про здійснення контролю за діяльністю бюро кредитних історій, затверджене постановою НБУ від 29.12.2020 №171.

Постанова  Національного банку України від 06.10.2023 №127
чинна з 11.10.2023


Збільшено кількість водіїв, які можуть перетинати кордон в одному ТЗ

!  Міжнародним перевізникам

Кабмін вніс зміни до п. 2-9 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 №57.

Метою змін є забезпечення дотримання положень Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР), а саме:

збільшено кількість водіїв, які можуть перетинати держкордон на пасажирському та вантажному транспортному засобі ліцензіата:

для вантажних транспортних засобів — з одного водія до двох;

для пасажирських — з двох до трьох.

Постанова КМУ від 13.10.2023 №1081
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.10.2023 офіційно не опублікована


Мінфін оновив форму декларації з податку на нерухомість

!  Власникам нерухомості

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Мінфіну від 10.04.2015 №408.

З форми декларації виключено деякі примітки і кілька рядків:

— рядки 5.5 і 6.5, у яких зазначалася пеня;

— рядок 8, у якому зазначалося, що разом із декларацією подається доповнення у довільній формі на підставі п. 46.4 ПКУ;

— рядок, який мали заповнювати інспектори ДПС за наслідками камеральної перевірки.

Наказ Мінфіну від 26.09.2023 №519
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.10.2023 офіційно не опублікований


Перевірка правильності сплати акцизу — за новою Методикою

!  Платникам акцизу

Державна податкова служба України затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати акцизного податку. Методику розроблено з метою належної організації контрольно-перевірочних заходів під час проведення документальних перевірок (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) платників податків, у яких виникає податковий обов’язок обчислити, задекларувати та/або сплатити суму акцизного податку при здійсненні операцій, які підлягають оподаткуванню таким податком.

Методика містить інформацію щодо:

обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;

способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;

способів обґрунтування висновків.

Методика має винятково роз’яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер і не містить нових правових норм, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер.

Методика не є вичерпною і може змінюватись та/або доповнюватись, зміни та доповнення до неї затверджуються відповідними наказами ДПС.

Наказ ДПСУ від 09.10.2023 №831
чинний з 09.10.2023


Скорочено перелік підстав неможливості виконання податкових обов’язків

!  Платникам податків

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затвердженого наказом Мінфіну від 29.07.2022 №225.

Зокрема, скорочено перелік підстав неможливості виконання податкових обов’язків платниками податків — юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, а також фізособою, зокрема самозайнятою особою. А саме виключено таку підставу, як можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового та їх знищення надалі внаслідок складання та реєстрації акцизних накладних, та/або подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, та/або подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними тощо (виключно в частині виконання визначених цим абзацом обов’язків).

При цьому до платників акцизного податку, які станом на дату набрання чинності цим наказом не матимуть можливості виконувати податковий обов’язок щодо реєстрації АН/РК в ЄРАН та подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, застосовуються правила для підтвердження такої неможливості, передбачені Порядком №225.

Наказ Мінфіну від 18.09.2023 №503
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.10.2023 офіційно не опублікований


Зміни в Порядку обліку платників податків і зборів уже чинні

!  Платникам податків

Як ми вже писали в «ДК» №37/2023 Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588. Набрання чинності змінами доволі затяглося, але тепер вони вже чинні.

Змінами, зокрема, визначено особливості обліку платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окупована територія АРК та м. Севастополя або тимчасово окупована територія у Донецькій та Луганській областях. Ознаки, за якими обліковуються такі платники податків в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб, приводяться у відповідність до законодавства.

Норми Порядку №1588, які стосуються відкриття рахунків у банках та інших фінустановах, доповнено аналогічними нормами щодо відкриття рахунків у небанківських надавачів платіжних послуг або електронних гаманців у емітентів електронних грошей.

Положення розділу II та окремих пунктів інших розділів Порядку №1588 щодо податкового номера приведено у відповідність до нової редакції пункту 63.6 ПКУ.

Уточнено, що в разі зміни місцезнаходження СГ та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Установлено, що взяття на облік іноземної компанії у разі, коли єдиною та першою підставою для взяття на облік є отримання іноземною компанією статусу податкового резидента України, здійснюється згідно з Порядком №663.

Заяву за формою №8-ОПП можна подати особисто платником податків або представником, уповноваженою на це особою, поштою або в електронній формі.

Спрощено форму заяви про взяття на облік нерезидента або його відокремленого підрозділу (форма №1-ОПН), а також внесено зміни ще до п’яти додатків до Порядку №1588: 2 «Довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру»; 5 «Заява для юридичних осіб та відокремлених підрозділів» (ф. №1-ОПП); 6 «Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) (ф. №1-ОПН); 12 «Повідомлення про взяття на облік / зняття з обліку платника податків» (ф. №11-ОПП); 14 «Заява про ліквідацію або реорганізацію платника податків» (ф. №8-ОПП).

Наказ Мінфіну від 17.07.2023 №396
чинний з 13.10.2023


Допустимість держдопомоги СГ для місцевої інфраструктури

!  СГ

Кабмін затвердив Критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для місцевої інфраструктури.

Ці критерії застосовуються для проведення оцінки допустимості державної допомоги, яка надається суб’єктам господарювання з метою сприяння господарській діяльності з будівництва або модернізації місцевої інфраструктури, та встановлюють умови, за яких така державна допомога є допустимою для конкуренції.

Докладніше див. «ДК» №43/2023.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.10.2023 №1087
чинна з 17.10.2023


Держфінконтроль приходитиме з новими направленнями

!  СГ

Міністерство фінансів виклало в новій редакції затверджені наказом Мінфіну від 30.12.2020 №821 зразки:

Направлення для посадових осіб органів державного фінансового контролю на проведення заходів державного фінансового контролю (ревізії, державного фінансового аудиту, перевірки закупівель);

Направлення для посадових осіб органів державного фінансового контролю на проведення збору інформації, зустрічної звірки.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 11.10.2023 №549.

Наказ Мінфіну від 25.09.2023 №515
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.10.2023 офіційно не опублікований


Українські землі буде оцінено en masse

!  Власникам і землекористувачам

Кабмін прийняв рішення стосовно реалізації пілотного проєкту щодо проведення масової оцінки земель і затвердив Порядок реалізації цього пілотного проєкту.

Реалізація пілотного проєкту здійснюватиметься протягом 11 місяців з дня набрання чинності постановою.

Метою проєкту є:

створення геоінформаційної системи масової оцінки земель, інтегрованої з програмним забезпеченням Державного земельного кадастру;

створення математико-статистичної моделі масової оцінки земель, її апробація та калібрування на основі відомостей, що надходять до Державного земельного кадастру в порядку електронної інформаційної взаємодії Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

створення передумов запровадження в Україні масової оцінки земель, зокрема підготовка проєктів актів щодо внесення змін до законодавчих актів у частині використання результатів масової оцінки земель для цілей оподаткування платою за землю.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.10.2023 №1078
чинна з 18.10.2023


Держпідтримка аграріїв на меліорованих землях: є форми заявок

!  Аграріям

Міністерство аграрної політики та продовольства України відповідно до п. 6 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів, затвердженого постановою КМУ від 11.10.2021 №1070, затвердило:

форму Заявки на отримання державної підтримки сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують меліоровані землі;

форму Заявки на отримання державної підтримки організаціями водокористувачів;

форму Переліку сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі, яким нараховано бюджетні кошти для надання державної підтримки;

форму Переліку організацій водокористувачів, яким нараховано бюджетні кошти для надання державної підтримки.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінагрополітики від 06.10.2023 №1747.

Наказ Мінагрополітики від 26.09.2023 №1713
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.10.2023 офіційно не опублікований


Порядок держконтролю якості ліків, що ввозяться в Україну, знову посилено

!  Фармімпортерам

Кабмін вніс зміну до пункту 3-1 Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2005 №902: виключено положення, відповідно до якого на період дії воєнного стану висновок про якість ввезеного лікарського засобу, у тому числі зареєстрованого лікарського засобу в іноземній упаковці, виготовленого для потреб ринків інших країн, що не відповідає затвердженим реєстраційним документам, видається без проведення лабораторного контролю якості, підстави для якого визначені цим Порядком, до окремого рішення Держлікслужби, без обов’язкової наявності документа, що підтверджує відповідність умов виробництва лікарських засобів вимогам до виробництва лікарських засобів в Україні, крім активних фармацевтичних інгредієнтів (субстанцій).

Метою зміни є недопущення обігу фальсифікованих та неякісних лікарських засобів на території України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.10.2023 №1077
набирає чинності 17.04.2024


Захист особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням

!  Усім

Кабмін затвердив Порядок захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців.

Визначено, що з метою забезпечення захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців фізична або юридична особа може звернутися до Мінекономіки із заявою.

Мінекономіки протягом 15 р. д. з дати отримання заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів надсилає їх до Національного органу інтелектуальної власності для розгляду та надання експертного висновку.

Національний орган інтелектуальної власності за результатами розгляду заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів складає експертний висновок у строк, що не перевищує 90 к. д. від дати отримання заяви від Мінекономіки.

Мінекономіки протягом 15 р. д. після отримання експертного висновку надсилає його особі, щодо дій якої виявлено ознаки порушення особистих немайнових прав автора, разом із вимогою щодо припинення відповідного порушення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.10.2023 №1066
чинна з 14.10.2023


Мінімальні вимоги до енергоефективності будівель: перелік винятків для капремонту

!  Будівельникам

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону «Про енергетичну ефективність будівель» Кабмін затвердив перелік робіт з капітального ремонту, до яких не застосовуються мінімальні вимоги до енергетичної ефективності будівель.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.10.2023 №1068
чинна з 14.10.2023


Порядок держреєстрації авторського права і договорів про майнові права на твір

!  Власникам авторських прав

Міністерство економіки України затвердило Порядок державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір.

Порядок визначає процедуру подання та розгляду заявок на державну реєстрацію права автора на твір і заявок на державну реєстрацію договору, що стосується права автора на твір, унесення відомостей про реєстрацію авторського права на твір або про реєстрацію договору, що стосується майнових прав на твір, до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір і Державного реєстру договорів, що стосуються права автора на твір, видачі свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір, прийняття рішень про реєстрацію договорів, що стосуються майнових прав на твір, публікації відомостей про реєстрацію.

Наказ Мінекономіки від 16.08.2023 №11319
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.10.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру