• Посилання скопійовано

Лікарняний по вагітності ФОПу при несплаті ЄСВ у період воєнного стану

ФОП на І групі єдиного податку хоче оформити листок непрацездатності по вагітності та пологах, але вона не сплачувала ЄСВ від початку введення воєнного стану. Як бути у цьому випадку?

ФОПам тимчасово у період з 01.03.2022 р. та впродовж 12 місяців після скасування воєнного стану надано право не нараховувати та не сплачувати ЄСВ. Таку можливість було надано п. 9-19 розділу VІІІ Закону про ЄСВ1 задля зменшення фінансового навантаження на підприємців та стимулювання їх до продовження діяльності, необхідної для країни у складних умовах війни.

1 Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Тож підприємиці, які скористалися цією нормою, не мають відрахувань ЄСВ, тому втрачають право на отримання допомоги по вагітності та пологах у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу).

Виходом для отримання допомоги по вагітності та пологах є сплата підприємицею ЄСВ за себе. Сплатити ЄСВ потрібно так, щоб за попередні 12 місяців перед місяцем відкриття лікарняного ЄСВ було сплачено за всі місяці. Крім того, слід подати відповідні декларації (уточнюючу за 2022 та звітну довідкову за 2023), самостійно розрахувати допомогу та подати заяву-розрахунок до ПФУ. Але у підсумку різниця між сумою розрахованої допомоги та сплаченою сумою ЄСВ може бути незначна.

Далі розглянемо варіант отримання допомоги по вагітності та пологах підприємицею не від ПФУ, а від соцзабезу.

Згідно з пп. 5 п. 7 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 №1751, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається, зокрема, жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, — у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, у 2023 році становить 2 684,00 грн. Тобто допомога на місяць становитиме 671,00 грн.

Подробиці документального оформлення для її отримання можна дізнатися безпосередньо у соцзабезі. Тож який із запропонованих варіантів обрати для отримання допомоги по вагітності та пологах, підприємиця має визначити самостійно.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру