• Посилання скопійовано

Суть справи

Вилучення автомобіля: які права має власник?
В умовах воєнного стану майно може бути примусово відчужене у власника з наступним повним відшкодуванням його вартості. Якщо після припинення воєнного стану реквізоване майно збереглося, власник має право вимагати його повернення. Коментуємо нещодавнє рішення Верховного Суду щодо цього.

Е-декретний на ФОПа-працівницю
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Повідомила, що йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. 08.02.2022 зареєстрована як ФОП, ЄСВ не сплачувала, користуючись воєнним станом. Е-лікарняний з 28.08.2023 до 31.12.2023, статус «Закритий», зафіксований ФОПом, а не на організацію, з якої вона пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років. Як розрахувати суму допомоги?

Інвентаризація резервів та забезпечень-2023
Протягом двох місяців до дати балансу перед складанням річної фінзвітності (листопад та грудень) потрібно провести інвентаризацію забезпечень і резерву (див. п. 10 розд. І Положення №879). Нижче розглянемо особливості такої інвентаризації.

Стягнення боргу і реальність операцій
У разі стягнення заборгованості суд скористався інформацією від органу ДПС — факт здійснення госпоперації підтверджується не лише первинними документами, а й наявністю або відсутністю реального надання послуг та технічними ресурсами.

Як зробити з комірника касира
У штатному розписі торговельної фірми є вакантна посада касира. Якщо комірник виконує додатково ще й функції касира за сумісництвом, як правильно це відобразити без зміни окладу? Які треба зробити накази?

Звільнити тероборонця не можна
Верховний Суд визнав незаконним звільнення працівника, що вступив до тероборони, незалежно від дати підписання контракту із ЗСУ. Період вимушеного прогулу не обмежується 19.07.2022, до якого за працівниками, призваними на військову службу, зберігався середній заробіток.

Звільнення за угодою і компенсація відпусток
На підприємстві звільнено декілька працівників. Чи мав рацію бухгалтер щодо компенсації невикористаних відпусток у наведених нижче ситуаціях? І якщо не мав, то чим це може загрожувати підприємству та які мають бути подальші дії?

Курсові різниці: щокварталу чи щомісяця?
Через тимчасову заборону на час воєнного стану на придбання валюти для погашення кредиту підприємство — платник податку на прибуток із різницями, який звітує щокварталу, має заборгованість перед нерезидентом. Від’ємну курсову різницю відображає у витратах. Чи є обмеження на витрати? Чи є порушення, якщо замість розрахунку різниць раз на квартал розраховували щомісяця?

Оренду ЦМК припинено: що із землею під ним?
ВС вважає, що право користування земельною ділянкою, яке виникло на підставі договору оренди для потреб обслуговування цілісного майнового комплексу, припиняється одночасно з розірванням договору оренди ЦМК та поверненням його власникові.

Підакцизний експорт у деклараціях
Підприємство експортує підакцизну продукцію у магазини безмитної торгівлі. При розмитненні вантажу продавець оформлює МД з типом ТР 81 у графі 1. Коли вантаж прибуває до магазину безмитної торгівлі, покупець оформлює МД з типом ЕК 72 у графі 1. Оформлення декларації у продавця відбулося 31.07.2023, а у покупця — 01.08.2023. У деклараціях якого місяця продавцеві відображати цей експорт: липня чи серпня?

Матеріали/послуги для ЗСУ безкоштовно
Як складати акти на безкоштовну передачу матеріалів/виконання робіт частинам ЗСУ? Чи зазначати в акті балансову вартість матеріалів, загальну суму? Чи потрібно при виконанні робіт розписувати в акті повністю, як у КБ-2, весь перелік витрат: з/п, електроенергія тощо). Чи потрібна довіреність? Який лист від ЗСУ потрібно отримати для надання матеріалів чи виконання робіт? Чи має бути зазначено, що вони входять до Реєстру неприбуткових організацій, аби після закінчення війни ДПС не сказала, що це благодійна допомога під 4%?

Графік змінності «два через два»
Магазин працюватиме з 9:00 до 21:00 без вихідних. Плануємо приймати касирів та продавців-консультантів на графік роботи: зміна по 12 годин — 2 дні робочі і 2 дні вихідні. Чи не порушуються норми праці?

Закупівля металобрухту ФОПом за готівку
ФОП на ІІ групі ЄП закуповує у фізосіб за готівку металобрухт, який накопичує та реалізує підприємствам, що оплачують на банківський рахунок. Код виду діяльності за КВЕД — 46.77 «Оптова торгівля відходами та брухтом». Чи потрібно використовувати КОРО з 01.10.2023? Якщо так, як видавати чеки?

До змісту номеру