• Посилання скопійовано

Що нового

Мінфін оновив декларацію з туристичного збору

!  Платникам турзбору

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації з туристичного збору.

Мета змін — спрощення податкової звітності з туристичного збору у зв’язку з автоматизацією процедури приймання та обробки податкової звітності, зокрема усунення необхідності самостійного нарахування пені платником туристичного збору, виключення з податкової декларації позиції щодо проведення посадовою особою контролюючого органу камеральної перевірки цієї податкової декларації.

А саме: з декларації та додатка до неї виключено:

— рядки щодо визначення суми пені;

— примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені;

— позиція «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки декларації.

Зміна у примітках у декларації та додатку до неї усуває неоднозначність визначення кількості додатків до декларації.

Наказ Мінфіну від 20.09.2023 №506
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.10.2023 офіційно не опублікований


Структурне обстеження підприємства — за новою формою

!  Підприємствам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втрачає чинність наказ Держстату від 10.06.2022 №180, яким було затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 12.09.2023 №267
чинний з 12.09.2023


Інформація на запит ДПС подається протягом 15 робочих днів

!  Платникам податків

Кабмін вніс зміни до Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 №1245.

Зокрема, до переліку суб’єктів інформаційних відносин, на яких поширюється дія Порядку №1245, включено небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей та НКЦПФР.

Уточнено, що платники податків та інші суб’єкти інформаційних відносин зобов’язані надавати інформацію, визначену в запиті органу ДПС, та її документальне підтвердження (крім проведення зустрічної звірки) протягом 15 р. д. з дня, наступного за днем отримання запиту (якщо інше не передбачено ПКУ), у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ. У попередній редакції цей строк становив один місяць.

У разі проведення зустрічної звірки платники податків та інші суб’єкти інформаційних відносин зобов’язані надавати інформацію, визначену в запиті органу ДПС, протягом 10 р. д. з дня, наступного за днем отримання запиту, та документальне підтвердження такої інформації на вимогу органу ДПС у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

У разі отримання платником податків запиту про надання інформації та її документального підтвердження, які вже надавалися таким платником податків за попередніми запитами органу ДПС, платник податків має право надати органу ДПС інформацію про дату надсилання та номер листа, яким зазначена інформація та її документальне підтвердження надавалися органу ДПС. У такому разі платник податків звільняється від обов’язку надання інформації та її документального підтвердження в цій частині.

Інформація на запит органу ДПС надається Нацбанком, банками, іншими фінансовими установами, небанківськими надавачами платіжних послуг, емітентами електронних грошей безоплатно у порядку та обсягах, установлених законами «Про банки і банківську діяльність» та «Про платіжні послуги».

Відповіді на запити щодо надання податкової інформації від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування надаються протягом одного місяця, якщо інше не передбачено законом.

Постанова КМУ від 06.10.2023 №1058
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 11.10.2023 офіційно не опублікована


У 2024 році НКЕК перевірить 10 суб’єктів господарювання

!  СГ сфери регулювання НКЕК

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, визначила Перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у 2024 році. Загалом до Переліку включено 10 суб’єктів господарювання.

Рішення НКЕК від 04.10.2023 №378
чинне з 04.10.2023


Нові форми звітів про необоротні активи, амортизацію та капінвестиції

!  Підприємствам

Державна служба статистики затвердила форми державних статистичних спостережень:

№2-ОЗ ІНВ (річна) «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції», яка вводиться у дію зі звіту за 2023 рік;

№2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції», яка вводиться у дію зі звіту за I квартал 2024 року.

Зазначені форми державних статистичних спостережень поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас втрачає чинність наказ Держстату від 10.06.2022 №181:

у частині форми державного статистичного спостереження №2-ОЗ ІНВ (річна) «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції» — з 01.01.2024;

у цілому — з 01.02.2024.

Наказ Держстату від 12.09.2023 №264
чинний з 12.09.2023


Заднім числом змінено мінімальний розмір допомоги по безробіттю

!  Безробітним

Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття установив мінімальний розмір допомоги по безробіттю:

для осіб, зазначених в абз. 2 ч. 2 ст. 6 та абз. 1 ч. 3 ст. 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», — у розмірі 1 500 гривень;

для осіб, зазначених в абз. 1 ч. 1 та абз. 2 ч. 3 ст. 22, абз. 9 п. 3-3 розд. VIII «Прикінцеві положення» Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», абз. 8 ч. 4 ст. 7 Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», — у розмірі 2 500 гривень.

Постанова застосовується з 31.07.2023.

Постанова ФСС на випадок безробіття від 14.09.2023 №60
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 11.10.2023 офіційно не опублікована


Зміни в інструкції про касову роботу та платіжні операції

!  Фінустановам, надавачам платіжних послуг

Національний банк затвердив зміни до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 №103.

Зокрема, уточнено, що:

під час оцінки якості сортування банкнот інкасаторської компанії допускається відхилення для придатних до обігу в межах 10% (від обсягу вибірки, що перевіряється), для зношених у межах 20% (від обсягу вибірки, що перевіряється) у разі віднесення банкнот до іншої категорії якості;

Нацбанк під час оцінки якості сортування банкнот банку, відсортованих Нацбанком на автоматизованих системах оброблення банкнот гривні, допускає відхилення для придатних до обігу в межах 10% (від обсягу вибірки, що перевіряється), для зношених у межах 20% (від обсягу вибірки, що перевіряється) у разі віднесення банкнот до іншої категорії якості. Нацбанк за результатами перевірки якості сортування придатних до обігу/зношених банкнот складає акт, у якому відображає дані щодо якості сортування з докладним описом невідповідності.

Додаток 5 «Критерії оцінки якості сортування банкнот» викладено в новій редакції, зокрема, критерії оцінки загального забруднення та зношеності банкнот встановлено різні для банкнот різних номіналів і зразків.

Установлено, що банк, небанківська фінустанова, які надають послуги з приймання банкнот іноземної валюти на інкасо, зобов’язані розмістити в доступному для огляду клієнтами місці повідомлення про строки виплати клієнтам відшкодування за прийняті на інкасо банкноти іноземної валюти.

Постанова НБУ від 02.10.2023 №122
чинна з 10.10.2023


Нацбанк послабив низку валютних обмежень

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк знову вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, доповнено перелік винятків із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України / переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях / іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, включаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів, — тепер ця заборона не поширюється також на перекази в межах розрахунків за міждержавний обмін електроенергією. На такі перекази не поширюються вимоги п. 89 розд. IX Положення №5.

Уточнено, що банкам забороняється здійснювати відчуження ЦП іноземних емітентів та/або інші дії, наслідком яких може бути відчуження ЦП іноземних емітентів, на користь:

резидентів (крім інших банків);

нерезидентів, крім операцій за договорами купівлі-продажу таких ЦП із проведенням виключно грошових розрахунків в інвалюті за такими договорами з нерезидентами за межами України та/або шляхом здійснення транскордонних переказів.

Також визначено, що вимоги абз. 1 п. 19-5 Постанови №18 (до внесення змін це був єдиний абзац цього пункту) не поширюються на кредитні договори / договори позики (проведення операцій з виконання відповідних боргових зобов’язань резидента-позичальника за відповідним договором), що визначені у пп. 42 п. 14 цієї постанови, якщо всі операції / платежі / розрахунки (включаючи надання / одержання / повернення будь-якої частки кредиту/позики) за таким договором здійснені/здійснюються виключно після 20.06.2023.

Постанова НБУ від 06.10.2023 №124
чинна з 07.10.2023


Мінкульт оновив рекомендації щодо роботи закладів культури за воєнного стану

!  Закладам культури

Міністерство культури та інформаційної політики виклало в новій редакції Методичні рекомендації щодо роботи закладів культури на підконтрольній Україні території з урахуванням безпеки відвідувачів, затверджені наказом МКІП від 28.06.2023 №349.

Як і в попередній редакції, ці Методрекомендації мають інформаційний, рекомендаційний, орієнтовний та роз’яснювальний характер.

Наказ МКІП від 11.08.2023 №424
чинний з 11.08.2023


Бізнес на деокупованих та постраждалих територіях має отримати підтримку

!  СГ

Президент своїм указом увів у дію рішення РНБО від 09.10.2023 «Про стан забезпечення продовольчої безпеки».

Рішенням, зокрема, Кабміну доручено розглянути у двомісячний строк питання впровадження програми фінансової допомоги на деокупованих та постраждалих від бойових дій територіях:

суб’єктам господарювання в галузі рослинництва у вигляді часткової компенсації вартості закупівлі посадкового матеріалу, добрив та засобів захисту рослин, необхідних для проведення польових робіт;

суб’єктам господарювання в галузі тваринництва у вигляді часткової компенсації вартості закупівлі племінного матеріалу, а також молодняка худоби та птиці;

господарствам населення для закупівлі насіння і посадкового матеріалу, а також реманенту для обробітку грунту та рослин;

суб’єктам бджільництва та пасічникам у вигляді часткового відшкодування вартості придбаного племінного матеріалу бджіл та паспортизації пасіки;

сімейним фермерським господарствам безповоротної фінансової допомоги на реалізацію інвестиційного проєкту;

суб’єктам господарювання в галузі аквакультури у вигляді часткового відшкодування:

витрат на вирощування рибопосадкового матеріалу з метою його подальшої реалізації;

вартості рибопосадкового матеріалу для зариблення водойм з метою виробництва товарної продукції.

Також Кабміну доручено опрацювати до 1 грудня 2023 року заходи державної підтримки виробників насіння.

Указ Президента від 09.10.2023 №681/2023
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.10.2023 офіційно не опублікований


Кабмін дозволив видавати НПА без узгодження

!  Усім

Кабмін вніс до пункту 13 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 28.12.1992 № 731, зміну, відповідно до якої у невідкладних випадках, пов’язаних із введенням в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, що потребують негайного прийняття рішення, суб’єкт нормотворення може видати відповідний нормативно-правовий акт без узгодження із суб’єктами нормотворення та/або з іншими заінтересованими органами.

Постанова КМУ від 06.10.2023 №1054
чинна з 11.10.2023


Приєднання до тепломереж — за новим Порядком

!  Забудовникам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Порядок приєднання до теплових мереж.

Цей Порядок регулює відносини, які виникають у процесі приєднання тепловикористальних та теплогенеруючих, у тому числі когенераційних, установок замовника до теплових мереж оператора.

Як додатки до Порядку затверджено:

Договір на приєднання до теплових мереж з додатком «Розрахунок вартості дольової участі замовника»;

Технічні умови на приєднання до теплових мереж;

Заяву на приєднання;

Опитувальні листи для надання послуги з приєднання до теплових мереж (окремо для тепловикористальних установок і для теплогенеруючих/когенераційних установок).

Постанова набере чинності одночасно з Законом від 24.02.2023 №2955-IX «Про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації». Водночас втратять чинність Правила приєднання до теплових мереж, затверджені постановою НКРКП від 19.10.2012 №343.

Постанова НКРЕКП від 04.10.2023 №1823
набирає чинності з 22.03.2024


Нові критерії оцінювання видавничої продукції, що дозволена до ввезення

!  Книгоімпортерам та книгорозповсюджувачам

Державний комітет телебачення та радіомовлення затвердив Критерії оцінювання видавничої продукції, що дозволена до ввезення та розповсюдження на території України

Критерії визначають загальні підходи до аналізу й оцінювання видавничої продукції держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України та/або випущеної у світ державною мовою держави-агресора щодо віднесення її до такої, що не дозволена до ввезення на митну територію України та розповсюдження на її території. Вони призначені для використання Експертною радою Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінювання видавничої продукції щодо віднесення її до такої, що не дозволена до ввезення на митну територію України та розповсюдження на її території, та апаратом Держкомтелерадіо.

Водночас втрачає чинність Наказ Держкомтелерадіо від 03.03.2017 №47 «Про затвердження Критеріїв оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України».

Наказ Держкомтелерадіо від 04.09.2023 №51
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.10.2023 офіційно не опублікований


Кінцеві строки подання заяв на гранти минули

!  Грантоотримувачам

Міністерство економіки виклало в новій редакції кінцеві строки подання заяв та граничні суми грантів, затверджені наказом Мінекономіки від 15.07.2022 №2109.

Якщо в попередній редакції кінцевий строк подання заяв на грант був 27.10.2023, то в новій — 30.09.2023.

Наказ Мінекономіки від 27.09.2023 №14352
чинний з 03.10.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру