• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів ПП за сім звітних років

Приватне підприємство планує виплатити засновнику дивіденди за період з 2016 до 2022 рр. Чи можна це зробити? Чи можна оформити одним рішенням за всі роки? З якої суми виплачуються дивіденди? Чи можна потім виплачувати дивіденди частинами? Протягом якого часу можна виплачувати?

Чи можна оформити одним рішенням?

Особливостей виплати дивідендів приватним підприємством чинним законодавством не визначено, на противагу, приміром, товариству з обмеженою відповідальністю. Для останнього особливості виплати дивідендів регулюються Законом України від 06.02.2018 №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Про це ми вже писали у статті «Дивіденди новому засновникові ПП» у «ДК» №4/2023.

Тож особливості виплати дивідендів визначаються виключно статутом приватного підприємства. Якщо статутом приватного підприємства не заборонено виплачувати дивіденди одночасно за кілька років, воно може це зробити, оформивши одним рішенням.

З якої суми виплачують дивіденди?

Розподіл прибутку визначається установчими документами, статутом суб’єкта господарювання (ст. 57 ГКУ).

Серед прав учасників юрособи зазначено й таке, як участь у розподілі прибутку юридичної особи і одержання його частини (дивідендів) (пп. 2 ч. 3 ст. 96-1 ЦКУ).

Визначення поняття «дивіденди» наведено в пп. 14.1.49 ПКУ. Відповідно до цього підпункту, дивіденди — платіж, що здійснюється юрособою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Тобто, якщо отриманий юрособою прибуток розподіляється на виплату учасникові підприємства, така виплата є дивідендами.

Розподіляється прибуток, розрахований за правилами бухгалтерського обліку.

Таким чином, дивіденди виплачують зі суми прибутку підприємства, за даними бухгалтерського обліку. Таку суму визначають за даними фінансової звітності підприємства. Про оформлення виплати дивідендів ми теж писали у згаданій статті в «ДК» №4/2023. Зокрема, там зазначалося, що слід оформляти рішення засновника, до якого додавати фінансову звітність за період, за який виплачують дивіденди.

Якщо в статуті приватного підприємства зазначено про щорічний розподіл прибутку, підприємству доведеться розподіляти прибуток за кожен рік окремо. І за роки, в яких отримано збиток, дивіденди не можуть виплачуватися, адже не було прибутку до розподілу.

Якщо статутом не визначено періоду, за який можуть виплачуватися дивіденди, такий період визначають рішенням засновника.

У ситуації, зазначеній у запитанні, йдеться про період 7 років — з 2016 до 2022 рр. Тоді, якщо в окремих роках протягом цього періоду були збитки, на їх суму зменшується прибуток інших років — тобто фактично збитки одних років покриваються прибутком інших років. Фактично до розподілу беруть загальний прибуток за 7 років наростаючим підсумком.

Про період виплати дивідендів

Протягом якого періоду виплачувати дивіденди, частинами чи одноразовим платежем, вирішується виключно статутом приватного підприємства і рішенням засновника про виплату дивідендів, тому що нормативними документами це питання для приватного підприємства не регламентовано.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру