• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Поворотна фінансова допомога у валюті від нерезидента: що в обліку?
Чи може ТОВ отримати поворотну фінансову допомогу у валюті від резидента чи нерезидента та використати її для оплати товару іншому нерезидентові за кордон? Якщо так, то чи повинні позичальники бути засновниками ТОВ? Надалі при поверненні такої допомоги потрібно буде купувати валюту та перераховувати позичальнику. Який бухоблік таких операцій?

Відстрочка від мобілізації за науковий ступінь
Чи може бути відстрочка від військового обов’язку, якщо директор ТОВ має науковий ступінь, чи це стосується тільки науково-дослідних установ?

Несвоєчасно списана кредиторська заборгованість: облік та оподаткування
ТОВ, платник податку на прибуток (без різниць) і ПДВ, у 2010 — 2012 рр. придбало товари у кількох фірм, за які оплату не проведено. Відображався ПК. Окремі з цих фірм припинили діяльність у 2011, 2014, 2021 роках. Але заборгованість не списали. Як це зробити тепер?

Облік авто, отриманого за договором фінлізингу, після його арешту
Підприємство використовує у власній діяльності автомобіль, отриманий за договором фінлізингу. Авто потрапило у ДТП, і автомобіль забрали під арешт на невизначений термін. Чи зупиняти щомісячні платежі? Чи й надалі відображати їх у бухгалтерському обліку? Чи нараховувати амортизацію?

Курсові різниці при формуванні статутного капіталу ТОВ
Засновник ТОВ — нерезидент вносить долари США до статутного капіталу ТОВ через інвестиційний рахунок. Банк, у якому відкрито інвестрахунок нерезидента, конвертував отриману валюту в гривні, які й перерахував на рахунок ТОВ. ТОВ має тільки довідки банку про надходження і конвертацію та платіжні доручення. Чи правильно, що курсові різниці збільшують або зменшують додатковий капітал, а якщо додаткового капіталу бракує, то списуються на рахунок?

ПДВ за касовим методом з перехідних операцій при переході на ЄП
Юрособа — платник ПДВ, яка застосовує касовий метод ПДВ, з 01.04.2022 перейшла на ЄП (2%). У березні 2022 р. надано послуги, ПДВ відображено за кредитом субрахунку 6431. У квітні отримано оплату. Але ПЗ не нараховано, тому що реєстрація платником ПДВ була призупинена. З 01.08.2023 юрособа повернулася на попередню систему оподаткування та ПДВ. Що робити із залишком ПДВ на субрахунку 6431?

До змісту номеру