• Посилання скопійовано

Придбання алкоголю через підзвітну особу

ТОВ має ресторан (КВЕД 56.30) і ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Чи можна через підзвітну особу придбати в магазині пляшку алкогольного напою для перепродажу його в ресторані? Чи важливо те, чи має магазин, в якому купили алкоголь, ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями, чи ні?

Норми ПКУ та Закону №481 не містять заборон на придбання алкогольних напоїв через підзвітних осіб. Також покупець не має обов’язку перевіряти наявність необхідної ліцензії у продавця, а продавець, своєю чергою, теж не зобов’язаний перевіряти наявність відповідних ліцензій у покупця.

Тож формально ресторан може це зробити.

Але варто враховувати особливості адміністрування торгівлі алкогольними напоями, а саме те, що при роздрібному продажі алкогольних напоїв у чеку РРО має зазначатися штрихкод акцизної марки.

Податківці — про штрихкод у чеку

...для підакцизної групи товарів установлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов’язковим відображенням у таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканера) чи сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Враховуючи вищевикладене, при програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних/сканування марки акцизного податку для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах першого відкриття (відкорковування, відкупорювання) для приготування першої порції коктейлю або продажу на розлив.

У разі якщо, як приклад, клієнт купує коктейль «Піранья», у складі якого горілка «Аbsolut» 0,04 л, маркована маркою акцизного податку AAYY0001, та шоколадний лікер «Baileys», маркований маркою акцизного податку AAYY0002 — 0,03 л, то відображення у фіскальному чеку, при першому відкритті алкогольних напоїв, має вигляд:

2208906900

Коктейль «Піранья»

1*150 = 150,0

Акцизні марки: AAYY0001 AAYY0002

<...>

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України
від 17.12.2021 №4720/ІПК/99-00-07-05-02-06

Унаслідок цього у чеку РРО, за яким підзвітна особа придбаває алкогольні напої, буде відображено штрихкод акцизної марки. Для продавця алкоголю це буде роздрібний продаж алкоголю.

Далі сам ресторан теж зобов’язаний зазначати штрихкод акцизної марки при подальшому продажу придбаного алкоголю в коктейлях або на розлив.

Тож одна й та сама акцизна марка буде показана в чеках РРО у двох осіб: у продавця під час продажу підзвітній особі та під час подальшого продажу в ресторані. Це може створити проблеми для роздрібного продавця, який продав алкоголь підзвітній особі.

Податківці — про роздрібну та оптову торгівлю

<...>

Таким чином, суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, має право реалізовувати ці товари лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Оптова торгівля відповідно до статті 1 Закону №481 — це діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання.

Документальному оформленню товарних операцій передує укладання договорів. Договір поставки (купівлі-продажу) є основним правовим документом, який визначає права й обов’язки постачальників та покупців. Серед основних його реквізитів є найменування сторін, найменування та кількість товарів, сума, строки постачання, умови приймання, порядок розрахунку, відповідальність сторін за порушення договірних обов’язків.

У разі якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, реалізував алкогольні напої іншому суб’єкту господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, і при цьому оформив документи, як при відвантаженні алкогольних напоїв для подальшої реалізації (оформлено видаткові накладні, податкові накладні, а також товарно-транспортні накладні встановленого зразка №1-ТН /алкогольні напої), то до такого суб’єкта господарювання мають бути застосовані фінансові санкції відповідно до ст. 17 Закону №481, як за здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями без наявності відповідної ліцензії — 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 гривень.

Індивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України
від 08.08.2017 №1537/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

Відповідно до ст. 1 Закону №481:

оптова торгівля — діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва);

роздрібна торгівля — діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.

Якщо продавець алкоголю має тільки роздрібну ліцензію і не має оптової і при цьому продасть алкоголь підзвітній особі, то такий продаж може вважатися оптовим продажем алкоголю — якщо підходити до цього фіскально. Позаяк підзвітна особа виступає від імені ресторану, то виходить, що алкоголь продано не кінцевому споживачу, а суб’єкту господарювання для наступної реалізації. Акцизна марка цього алкоголю буде зазначена ще раз у чеку РРО, що буде виданий рестораном.

Ситуація ускладнюється тим, що продавець алкоголю ніяк не зможе дізнатися про те, кому він продає алкоголь: кінцевому споживачу чи підзвітній особі, якщо така особа не повідомить його про це. Але якщо у продавця алкоголю, в якого придбала алкоголь підзвітна особа, є роздрібна та оптова ліцензії на продаж алкоголю, то неприємностей у нього не має бути.

З огляду на це ресторану варто заздалегідь дізнатися про те, чи має продавець оптову ліцензію на продаж алкоголю.

Але придбання суб’єктами господарювання через підзвітних осіб алкогольних напоїв для подальшого перепродажу не врегульовано Законом №481, тому уможливлюється інше тлумачення поняття роздрібної торгівлі. Зокрема, достатньо того, що алкоголь було продано через РРО й акцизну марку відображено в чеку — отже, це була роздрібна торгівля незалежно від того, чи виступає покупець від імені якогось суб’єкта господарювання, чи ні. У продавця немає механізму отримання інформації про це, якщо тільки він сам не запитуватиме про це кожного покупця.

З огляду на це пропонуємо також звернутися до податківців по індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру