• Посилання скопійовано

Що нового

Послаблено «воєнні» обмеження на купівлю безготівкової валюти для фізосіб

!  Банкам і фізособам

Нацбанк вніс чергові зміни до своєї «воєнної» постанови від 24.02.2022 №18.

Банкам дозволено продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку.

Крім того, збільшено зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

Постанова НБУ від 28.08.2023 №104
чинна з 29.08.2023


Оновлено акцизну декларацію, форми АН/РК та заяви для платників акцизу

!  Платникам акцизу

Міністерство фінансів затвердило зміни до:

форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 №14;

форм Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену та Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію (для алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований), затверджених наказом Мінфіну від 21.08.2017 №709;

форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної форми «П», акцизної накладної форми «С» та РК до них, а також Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, заявки на поповнення (коригування) залишку пального та на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджених наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

Метою змін є приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог Закону від 12.01.2023 №2888-IX та виправлення окремих технічних і логічних неузгодженостей.

Тим часом до наказу внесено редакційні зміни наказом Мінфіну від 18.08.2023 №444.

Наказ Мінфіну від 28.07.2023 №414
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.08.2023 офіційно не опублікований


Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

!  Громадянам і СГ

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Зміни стосуються, зокрема, Сєвєродонецького району, Балаклійської міської територіальної громади, Бериславської міської територіальної громади тощо.

Наказ Мінреінтеграції від 17.08.2023 №224
чинний з 25.08.2023


Уряд змінив перелік органів ліцензування

!  Ліцензіатам

Кабмін вніс зміни до переліку органів ліцензування, затвердженого постановою КМУ від 05.08.2015 №609. Метою змін є приведення переліку органів ліцензування та видів господарської діяльності, що ліцензуються, у відповідність до законодавства.

Зокрема, Мінекономіки виключено з переліку як орган ліцензування господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Причиною цієї зміни є те, що прийнятим у березні Законом «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон» цей інструмент держрегулювання скасовано.

Водночас визначено, що:

НКЦПФР є органом ліцензування професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення є органом ліцензування діяльності у сфері медіа;

Міндовкілля є органом ліцензування діяльності з виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабміном, а також діяльності з управління небезпечними відходами.

Також у переліку по-новому викладено назви деяких видів господарської діяльності, зокрема, ліцензування яких здійснює Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Постанова КМУ від 25.08.2023 №912
чинна з 29.08.2023


Компенсація облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю

!  Працедавцям

Кабмін затвердив Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю.

Порядок визначає умови, механізм виплати роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, а також її строки та розмір.

З дати набрання чинності постановою працедавці можуть отримати компенсацію фактичних витрат за облаштування робочих місць:

для осіб з інвалідністю І групи — до 15 мінімальних зарплат (100,5 тис. грн);

для осіб з інвалідністю ІІ групи — до 10 мінімальних зарплат (67 тис. грн).

Додатком до Порядку затверджено Перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, витрати на придбання яких компенсуються.

Текст Порядку та Переліку див. «ДК» №36/2023.

Постанова КМУ від 22.08.2023 №893
чинна з 29.08.2023


Мінімальні вимоги безпеки та гігієни ручного переміщення вантажів

!  Працедавцям

Міністерство охорони здоров’я затвердило Мінімальні вимоги безпеки та гігієни ручного переміщення вантажів.

Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 №246, допущених до ручного переміщення вантажів. Не допускаються до ручного переміщення вантажів працівники, яким за результатами медичного огляду така робота протипоказана за станом здоров’я.

Наказ МОЗ від 30.06.2023 №1191
набирає чинності з 01.09.2023, але не раніше дня офіційного опублікування,
станом на 30.08.2023 офіційно не опублікований


Забруднення повітря слід належно обґрунтовувати

!  Забруднювачам

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Інструкцію про вимоги до оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Ця Інструкція встановлює вимоги в частині побудови, оформлення та змісту документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами існуючими та новоствореними об’єктами з урахуванням даних, які отримані в результаті проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на об’єкті / промисловому майданчику.

Водночас втрачають чинність:

Наказ Міндовкілля від 10.02.1995 №7 «Про затвердження Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві»;

Наказ Міндовкілля від 09.03.2006 №108 «Про затвердження Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців».

Наказ Міндовкілля від 27.06.2023 №448
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.08.2023 офіційно не опублікований


Оновлення системи атестації фахівців ринків капіталу відстрочено

!  Фахівцям ринків капіталу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до рішень НКЦПФР від 25.06.2020 №319 «Про затвердження Положення про порядок атестації фахівців з питань ринків капіталу та організованих товарних ринків» та від 13.05.2021 №276 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках — діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах» в частині перенесення строків набрання чинності окремими нормами цих рішень.

Відповідно до змін, зазначене Положення запрацює з 1 вересня року, наступного після року завершення воєнного стану. Тоді ж почнуть застосовуватися норми зазначених Ліцензійних умов щодо наявності у фахівців відповідних сертифікатів, кваліфікаційних посвідчень з питань бухобліку, а також вимога до наявності мінімальної кількості сертифікованих фахівців.

Рішення НКЦПФР від 28.07.2023 №827
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.08.2023 офіційно не опубліковане


Нотаруіси посвідчують надання компенсації за знищене агресією РФ майно

!  Нотаріусам, громадянам

Міністерства юстиції внесло зміни до розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін’юсту від 22.02.2012 №296/5.

Зокрема, Порядок доповнено положеннями, відповідно до яких нотаріус посвідчує договір про придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката, що укладається в порядку надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», за наявності житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості, який перевіряється за відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України. Цей договір посвідчується нотаріусом з урахуванням Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2023 №600.

Одночасно з посвідченням зазначеного договору нотаріус:

накладає заборону відчуження предмета договору строком на 5 років;

вносить до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, відомості, передбачені Порядком №600.

Крім цього, внесено зміни до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Мін’юсту від 22.12.2010 №3253/5.

Наказ Мін’юсту від 18.08.2023 №2985/5
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 30.08.2023 офіційно не опублікований


Розкриття інсайдерської інформації в енергетиці — адмінправопорушення

!  Енергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення та накладення адміністративних стягнень, затвердженого постановою НКРЕКП від 13.07.2017 №920.

Зокрема, доповнено перелік підстав для складення протоколів про адміністративні правопорушення. Так, протоколи про адміністративні правопорушення можуть складатися також у разі:

дії осіб на енергетичному ринку (ринок електричної енергії та ринок природного газу), що мають ознаки маніпулювання на оптових енергетичних ринках, визначені чинним законодавством у сфері енергетики;

розкриття, передачі або наданні доступу до інсайдерської інформації, а також надання рекомендацій іншим особам щодо купівлі або продажу оптових енергетичних продуктів, перелік яких визначений чинним законодавством у сфері енергетики, а також вчинення на власну користь або на користь інших осіб прямо або опосередковано правочинів з використанням інсайдерської інформації, спрямованих на купівлю або продаж оптових енергетичних продуктів, яких стосується інсайдерська інформація.

Постанова НКРЕКП від 22.08.2023 №1537
чинна з 22.08.2023


Спрощено ввезення в Україну незареєстрованих сортів рослин

!  Рослинникам

Кабмін затвердив Порядок видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням.

Цей Порядок визначає процедуру видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, для селекційних, дослідних робіт і експонування та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, контролю за використанням таких зразків.

Також затверджено форму заяви про видачу підтвердження на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, для селекційних, дослідних робіт і експонування та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Контроль за використанням зразків насіння і садивного матеріалу здійснюється Держпродспоживслужбою.

Водночас втратила чинність Постанова КМУ від 05.10.2016 №691 «Про затвердження Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу, не внесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та/або до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, для селекційних, дослідних робіт і експонування».

Постанова КМУ від 25.08.2023 №917
чинна з 30.08.2023


Удосконалено ліцензійні умови діяльності у сфері обігу наркотичних засобів

!  Ліцензіатам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджених постановою КМУ від 06.04.2016 №282.

Змінами визначено, що дія п. 6-1 поширюється на здобувачів ліцензії, місце провадження діяльності яких перебуває на територіях, які включені Мінреінтеграції до підрозділів 1 і 2 розд. I переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції. Зазначений пункт стосується подання заяви про отримання ліцензії в електронній формі під час воєнного стану та надання частини документів у разі їх наявності

Встановлено, що у разі виникнення підстави для переоформлення ліцензії у зв’язку з приватизацією єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства суб’єкт господарювання, який приватизував такий комплекс, подає у спосіб, передбачений ч. 1 ст. 10 Закону про ліцензування, до органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії та відомості, визначені пп. 6 п. 6 Ліцензійних умов.

Водночас форму заяви про переоформлення ліцензії викладено у новій редакції.

Постанова КМУ від 25.08.2023 №911
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.08.2023 офіційно не опублікована

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру