• Посилання скопійовано

Надання в оренду нерухомості, що розташована в Україні, але належить фізособі-нерезидентові

Іноземна громадянка має у власності в Україні нерухоме майно — комерційні приміщення. Згідно з пп. 170.1.3 ПКУ нерухомість, що належить фізособі-нерезидентові, надається в оренду виключно через ФОПа або юрособу-резидента (уповноважених осіб). На якій системі оподаткування може бути ФОП (уповноважена особа) — ЄП ІІ чи ІІІ групи? Які види діяльності за КВЕД передбачено для цього?

Надавати нерухомість фізособи-нерезидента в оренду може ФОП — платник ЄП ІІ або ІІІ групи.

Але ІІ група платників ЄП має менше свободи діяльності, ніж ІІІ група.

По-перше, річний ліміт доходу на ІІ групі — 834 мінімальні зарплати на початок року, у 2023 році це 5 587 800 грн, на ІІІ групі — 1 167 мінімальних зарплат, у 2023 році це 7 818 900 грн.

По-друге, ФОП — платник ЄП ІІ групи може надавати приміщення в оренду тільки двом категоріям орендарів:

а) фізичним особам;

б) ФОПам і юрособам — теж платникам єдиного податку. ФОП ІІ групи не може надавати приміщення в оренду ФОПам на загальній системі та всім іншим юрособам, які не є платниками ЄП.

Зокрема, під це обмеження підпадають і неприбуткові організації.

Тож якщо планується надавати комерційні приміщення в оренду всім орендарям без обмежень щодо їхньої системи оподаткування, то краще обрати ІІІ групу ЄП, яка не має обмежень щодо співпраці з різними контрагентами.

Нагадаємо, що ФОПи ІІІ групи ЄП можуть обирати між двома ставками єдиного податку:

— 3% у разі сплати ПДВ — тоді ФОП реєструється платником ПДВ і виконує всі обов’язки платника ПДВ. Це може бути доцільно у тому разі, якщо більшість орендарів є платниками ПДВ і зацікавлені в отриманні податкового кредиту від орендодавця. Недолік цієї схеми — складність обліку та необхідність реєструвати податкові накладні;

— 5% без реєстрації платником ПДВ — це істотно спрощує облік та звітність. Але орендарі не отримають податкового кредиту з ПДВ, що можна компенсувати відповідним зниженням орендної плати, якщо виникає невдоволення орендарів відсутністю податкового кредиту з ПДВ.

У разі надання нерухомості в оренду використовується такий вид господарської діяльності (код КВЕД), як надання майна в оренду — код 68.20. За цим самим кодом обліковують і доходи, які отримує ФОП у вигляді компенсації комунальних витрат (за наявності такої компенсації).

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру