• Посилання скопійовано

Вихід із ТОВ і повернення частки коштами

Учасник зробив внесок до статутного капіталу майном, через певний час виходить із учасників товариства, його частку повертають шляхом виплати коштів. Які податки має сплатити учасник при виході зі складу засновників ТОВ?

Податок на додану вартість

Операція з повернення товариством внеску засновникам або учасникам у вигляді коштів не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Податок на прибуток

Нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з повернення (виплати коштами) учасникові, що є фізособою, його частки у статутному капіталі товариства у зв’язку з його виходом. Такі операції відображають згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Податок на доходи і військовий збір

Виплату учасникові вартості частки при його виході зі складу учасників розглядають як продаж інвестиційного активу (пп. 170.2.2 ПКУ). Тож облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку (учасником) самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Тому товариство, яке виплачує дохід, виконує функції податкового агента лише в частині відображення доходу від операцій з інвестиційними активами у додатку 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «112», де відображає суму повернутого внеску.

Оподаткування у фізособи

До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з повернення платникові податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Відповідно до підпункту 170.2.2 ПКУ інвестиційний прибуток розраховують як додатну різницю між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу, або вартістю інвестиційного активу, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 9-4 розділу XX цього Кодексу з урахуванням норм пп. 170.2.4 — 170.2.6 (крім операцій з деривативами).

Для потреб оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Крім того, такий дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Отже, фізособа повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами і подати податкову декларацію про майновий стан та доходи і самостійно сплатити суму визначеного податкового зобов’язання.

У випадку повернення внеску до статутного капіталу, коли мова йде про кошти, вартість повернення дорівнює вартості внеску. Отже, результат буде нульовим, і ПДФО та ВЗ платити буде не потрібно (хоча подати декларацію треба). Якщо ж сума повернутих коштів (не вартість викупу, а саме повернення внеску в СК) буде більшою, ніж зроблений засновником (учасником) внесок, це, швидше за все, означатиме виплату дивідендів. Адже джерелом такої різниці може бути прибуток підприємства.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру