• Посилання скопійовано

Зелений туризм: чи є податкові пільги?

Чи є якісь податкові пільги у галузі зеленого туризму?

Екологічний (зелений) туризм — один із видів туризму (див. ст. 4 Закону про туризм1).

Відповідно до ст. 1 Закону №7422, особисте селянське господарство — це господарська діяльність, яка проводиться без створення юрособи фізособою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно мешкають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільгосппродукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Діяльність у сфері зеленого туризму планувалося врегулювати Законом про сільський та зелений туризм (проєкт Закону від 05.03.2021 №5206). Але й дотепер цей Закон не прийнято.

Проєктом Закону від 14.12.2017 №7400 про внесення змін до ПКУ щодо оподаткування доходів, отриманих у сфері сільського зеленого туризму, передбачалися пільги з ПДФО і ВЗ щодо доходу, що його отримують члени особистого селянського господарства (тобто мешканці сільської місцевості) від надання послуг з розміщення (проживання) і харчування у сфері сільського зеленого туризму. Причому розміщувати відпочивальників потрібно було у житлових будинках, в яких мешкають господарі; кількість ліжко-місць для відпочивальників обмежувалася до 10.

Але цей проєкт Закону було відкликано. Тож на сьогодні податкових пільг у галузі зеленого туризму немає.

При тимчасовому розміщенні (проживанні) відпочивальників у власних садибах власникам садиб потрібно дотримуватися норм Порядку №2973.

1 Закон України від 15.09.1995 №324/95-ВР «Про туризм».

2 Закон України від 15.05.2003 №742-IV «Про особисте селянське господарство».

3 Порядок надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затверджений постановою КМУ від 15.03.2006 №297.

Відповідно до пп. 7 Порядку №297, фізособи — власники або орендарі індивідуальних засобів розміщення надають послуги з тимчасового розміщення (проживання) без державної реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності.

Фізособи — власники або орендарі індивідуальних засобів розміщення зобов’язані подавати у визначений законодавством строк органу відповідної податкової служби декларацію за встановленою формою про дохід, отриманий від надання таких послуг, вести книгу реєстрації, в якій зазначаються прізвище, ім’я та по батькові мешканця, рік народження, місце проживання (перебування) та документ, який посвідчує особу, дата прибуття та вибуття, вартість наданих послуг. Статистичні відомості подаються до місцевих органів виконавчої влади за встановленою ними формою.

Як бачимо, на сьогодні галузь зеленого туризму залишається майже не врегульованою законодавчо.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру