• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП отримати заборгованість за відступленням вимоги?

Юрособа-кредитор за договором про відступлення вимоги передає заборгованість новому кредиторові — ФОПу на ЄП ІІІ групи. Боржник не змінюється. Надалі розрахунки за договором про відступлення вимоги плануються в грошовій формі. Чи може ФОП провести таку операцію, щоб не втратити статусу платника єдиного податку?

Чіткої однозначної відповіді на це запитання ПКУ не містить. Тож може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію. На наш погляд, це потенційно проблемна ситуація для ФОПа і таких операцій краще уникати. Але давайте поміркуємо.

Відповідно до п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку є для фізособи-підприємця дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Причому до реєстру платників ЄП вносяться дані про види господарської діяльності (див. п. 8 пп. 299.7 ПКУ). І в разі здійснення видів діяльності, не зазначених у цьому реєстрі, платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

На наш погляд, якщо ФОП на ЄП отримає заборгованість за договором відступлення права вимоги і потім за цією заборгованістю отримає кошти, такі кошти вважатимуться отриманими за діяльність, не зазначену в реєстрі платників єдиного податку. Адже ФОП не продавав товарів, не надавав послуг, за які він отримує кошти. І тоді, на наш погляд, доведеться перейти на загальну систему оподаткування.

Крім того, такий отриманий дохід оподатковуватиметься за ставкою 15% (див. пп. 2 п. 293.4 ПКУ).

На наш погляд, отримати борг за договором відступлення права вимоги може фізособа, яка є ФОПом, але як фізособа, а не як ФОП. Оподатковуватиметься дохід від отриманого боргу як інший дохід фізособи, а не ФОПа, за ставкою ПДФО 18% і ВЗ 1,5%.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру