• Посилання скопійовано

Суть справи

Реєстрація КОРО: що слід пам’ятати
У яких випадках реєструвати КОРО, а коли можна цього не робити? Як зареєструвати її в ДПС? В яких випадках ДПС може відмовити у реєстрації? Які дії слід вчинити перед застосуванням уже зареєстрованої КОРО? Розглянемо основні моменти, пов’язані із застосуванням книг обліку розрахункових операцій.

Коли і кому можна не платити за землю
З 6 травня 2023 року ПКУ дозволяє не платити за деякі земельні ділянки у зв’язку з військовою агресією рф.

Індексації-2023 немає — наслідки для 2024 року
Скасування обов’язку індексувати доходи працівників у 2023 році вочевидь мало на меті зменшити фінансове навантаження на роботодавців. Проте з наступного року цей обов’язок може повернутися. Як уникнути його негативних наслідків?

Підприємницька діяльність ФОПа на ЄП за кордоном
Ситуація з практики: ФОП на ЄП тимчасово виїхав за кордон, але діяльність не припиняє. Надає послуги нерезидентам, отримуючи кошти на власні рахунки в іноземних банках. Також може надавати послуги українським замовникам, отримуючи кошти на рахунки в українських банках. Що з оподаткуванням таких послуг? Чи можуть анулювати реєстрацію платником ЄП?

З 1 липня ДПС знатиме все про ваші рахунки
З 30.06.2023 Закон №2970 встановив порядок обміну інформацією щодо фінансових рахунків фізичних та юридичних осіб. Проте не всіх рахунків, а лише тих, які відповідають певним критеріям за сумою та статусом власника рахунку (контролюючої особи).

Премії в розрахунку лікарняних: роз’яснює ПФУ
Як враховувати премію під час розрахунку лікарняних, якщо вона виплачена за попередній період? Що робити, якщо премія виплачена за період перебування працівника у відпустці без збереження зарплати? Розгляньмо, що кажуть про це фахівці ПФУ в листі від 07.04.2023 №13488-15877/Р-03/8-2800/23 (див. «ДК» №21/2023).

Амортизація невживаних ОЗ
На балансі є нерухомість і невиробничі ОЗ. На ці ОЗ та інвестиційну нерухомість в бухобліку і податковому обліку не нараховували амортизацію через обмеження ПКУ щодо невиробничих ОЗ, а також тому, що підприємство не отримує доходу від їх використання. Чи є можливим такій підхід щодо амортизації ОЗ невиробничого призначення? Як нараховувати амортизацію на виробничі ОЗ, які тимчасово не використовуються через зниження чи відсутність обсягів робіт у воєнний час?

До змісту номеру