• Посилання скопійовано

Що нового

Воєнний стан продовжено на 90 діб

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.05.2023 того ж дня набрав чинності Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». Законом затверджено Указ Президента від 01.05.2023 №254/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», який передбачає продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб — до 18 серпня 2023 року.

Про наслідки продовження воєнного стану ми писали в «ДК» №8/2023.

Закон України від 02.05.2023 №3057-IX чинний з 19.05.2023


Пом’якшено валютні обмеження у сфері страхування

!  Страховикам

Національний банк вніс до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» низку зміни, якими, зокрема, пом’якшено валютні обмеження у сфері страхування.

Так, змінами розширено перелік винятків із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України / переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях / іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, уключаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів, — тепер така заборона не поширюється також на випадки здійснення:

операцій з оплати страхових виплат (страхових відшкодувань) на користь нерезидентів за договорами страхування (перестрахування), повернення на користь нерезидентів страхових платежів (їх частин) за достроково припиненими договорами страхування (перестрахування), отриманих після 24.02.2022, включаючи операції, пов’язані з виконанням судових рішень за такими випадками, та з оплати витрат, пов’язаних із виконанням таких судових рішень;

операцій з оплати членських внесків страховиками, МТСБУ до міжнародних організацій та міжнародних об’єднань страховиків.

Крім цього, для можливості репатріації коштів, отриманих від сплати відсотків за ОВДП після 1 квітня 2023 року, встановлено додаткову вимогу щодо мінімального безперервного строку володіння інвестором цими ОВДП не менше останніх 90 календарних днів поспіль до моменту отримання відсотків. Ця зміна набрала чинності 22.05.2023.

Постанова НБУ від 19.05.2023 №68 чинна з 20.05.2023


Порядок ведення облікової системи часток ТОВ та ТДВ — з 2024 року

!  Учасникам ТОВ/ТДВ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок ведення облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю.

Документ визначає порядок переведення обліку часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю до облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, що ведеться Центральним депозитарієм цінних паперів, порядок ведення та внесення змін до облікової системи часток, надання інформації з неї, порядок припинення обліку часток товариства в обліковій системі часток, а також порядок здійснення через облікову систему часток реалізації переважного права учасників товариства, направлення повідомлень учасникам товариства, виплати дивідендів, порядок відкриття та функціонування рахунку умовного зберігання (ескроу) часток товариства.

Рішення НКЦПФР від 17.05.2023 №525
чинне з 17.05.2023 та вводиться в дію з 01.01.2024


Загальну мобілізацію продовжено на 90 діб

!  Усім

У газеті «Голос України» 19.05.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», який у зв’язку з цим набрав чинності із зазначеної в ньому дати — 20.05.2023.

Законом затверджено Указ Президента від 01.05.2023 №255/2023 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації», яким передбачено продовження з 20 травня 2023 року строку проведення загальної мобілізації на 90 діб.

Закон України від 02.05.2023 №3058-IX чинний з 20.05.2023


Загальні збори учасників ТОВ/ТДВ — через облікову систему часток

!  Учасникам ТОВ/ТДВ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок проведення загальних зборів учасників товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю із застосуванням засобів електронних комунікацій через облікову систему часток.

Документ визначає порядок проведення загальних зборів учасників товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю із застосуванням засобів електронних комунікацій через облікову систему часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, що ведеться Центральним депозитарієм цінних паперів.

Рішення НКЦПФР від 17.05.2023 №526
чинне з 17.05.2023 та вводиться в дію з 01.01.2024


Зміни в Порядку реалізації арештованого майна

!  Боржникам і кредиторам

Міністерство юстиції внесло зміни до низки своїх нормативно-правових актів.

Зокрема, змінами до Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін’юсту від 29.09.2016 №2831/5, уточнено, що переможець електронного аукціону здійснює розрахунки за придбане на електронному аукціоні майно протягом 10 календарних днів (а не банківських, як раніше) з дня визначення його переможцем.

Також уточнено, що у разі зупинення електронного аукціону з підстав, передбачених п. 2 розд. XI Порядку (крім зупинення через наявність технічних підстав), вищезгаданий строк здійснення переможцем розрахунку за придбане майно зупиняється до відновлення електронного аукціону та формування нового протоколу проведення електронного аукціону із зазначенням частини строку розрахунків за придбане майно, який не закінчився на момент його зупинення. Строк здійснення переможцем розрахунку за придбане майно, продовжений після зупинення електронного аукціону з підстав, передбачених п. 2 розд. XI Порядку (крім зупинення через наявність технічних підстав), не може бути меншим ніж 3 календарні дні.

Зазначені зміни набирають чинності з дня, наступного за днем розміщення на вебсайті Мін’юсту оголошення про відповідність центральної бази даних системи електронних аукціонів вимогам щодо обчислення строків розрахунку за придбане на електронному аукціоні майно у календарних днях. Розрахунки за придбане на електронних аукціонах майно за протоколами, сформованими до набрання чинності змінами до Порядку реалізації арештованого майна, здійснюються в порядку, що діяв до набрання чинності відповідними змінами.

Також внесено зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 №512/5, та Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін’юсту від 05.08.2016 №2432/5.

Наказ Мін’юсту від 12.05.2023 №1822/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.05.2023 офіційно не опублікований


Зміни в Поряду надання фінансової держпідтримки суб’єктам підприємництва

!  СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 №28.

Зокрема, передбачено надання державної підтримки за кредитами, що надаються на відновлення, ремонт або заміну пошкодженої внаслідок бойових дій енергетичної інфраструктури теплових електростанцій та теплоелектроцентралей, що підтверджено відповідним актом, необхідних для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року, за умови забезпечення працездатності генеруючих потужностей до кінця осінньо-зимового періоду 2023/24 року згідно з графіками виконання ремонтів основного обладнання електростанцій та теплоелектроцентралей, затвердженими Міненерго.

Змінами до Порядку надання державних гарантій на портфельній основі, затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 №723, передбачено, що строк дії державної гарантії на портфельній основі для забезпечення боргових зобов’язань за кредитом, що надається для відновлення, ремонту або заміни пошкодженої внаслідок бойових дій енергетичної інфраструктури теплових електростанцій та теплоелектроцентралей, необхідних для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року, за умови забезпечення працездатності генеруючих потужностей до кінця осінньо-зимового періоду 2023/24 року згідно із графіками виконання ремонтів основного обладнання електростанцій та теплоелектроцентралей, затвердженими Міненерго, не може перевищувати десяти років.

Постанова КМУ від 16.05.2023 №489 чинна з 17.05.2023


Визначено процедуру проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомості

!  Власникам нерухомості

Кабмін затвердив Порядок проведення технічної інвентаризації, який визначає процедуру проведення технічної інвентаризації закінчених будівництвом об’єктів та об’єктів незавершеного будівництва, щодо яких набуто право на виконання будівельних робіт, перелік об’єктів нерухомого майна, які підлягають технічній інвентаризації, склад, зміст інвентаризаційної справи, матеріалів технічної інвентаризації та технічних паспортів.

Технічна інвентаризація проводиться з метою визначення складу, фактичної площі, об’єму, технічного стану та/або змін зазначених характеристик за певний період часу із виготовленням відповідних документів (матеріалів технічної інвентаризації, технічного паспорта) з використанням Реєстру будівельної діяльності.

До об’єктів нерухомого майна, які підлягають технічній інвентаризації та на які за результатами технічної інвентаризації виготовляються інвентаризаційні справи, матеріали технічної інвентаризації і технічні паспорти, належать:

житлові будинки квартирного типу різної поверховості, житловий комплекс гуртожитку;

квартири;

жилі кімнати, жилі блоки та жилі секції у гуртожитках, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах;

житлові будинки садибного типу;

виробничі будівлі, будівлі і споруди громадського та виробничого (зокрема, сільськогосподарського) призначення та їх комплекси;

нежитлові приміщення та групи нежитлових приміщень, які є самостійним об’єктом нерухомого майна;

садові та дачні будинки;

гаражі, паркінги, машино-місця, які є самостійним об’єктом нерухомого майна;

захисні споруди цивільного захисту та споруди подвійного призначення із захисними властивостями захисних споруд;

багатофункціональні будівлі для тримання засуджених та осіб, узятих під варту (блочного, казарменого та камерного типу установ виконання покарань та слідчих ізоляторів);

об’єкти незавершеного будівництва, щодо яких набуто право на виконання будівельних робіт;

господарські будівлі, які не є приналежністю до садибного, дачного або садового будинку;

інженерні споруди та лінійні об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури;

об’єкти нерухомого майна, що утворилися внаслідок поділу, об’єднання об’єкта нерухомого майна або виділення частки з об’єкта нерухомого майна, крім випадків, коли за результатами такого поділу, об’єднання або виділення частки шляхом реконструкції закінчений будівництвом об’єкт приймався в експлуатацію.

Технічна інвентаризація об’єкта нерухомого майна проводиться виконавцем у випадках, передбачених Законом «Про регулювання містобудівної діяльності», відповідно до вимог цього Порядку, будівельних норм, стандартів, нормативних документів і правил, затверджених згідно із законодавством.

Постанова КМУ від 12.05.2023 №488 чинна з 19.05.2023


Супроводження вантажівки до місця зважування: Порядок

!  Вантажним автоперевізникам

Кабмін затвердив Порядок супроводження автомобільного транспортного засобу, що має ознаки порушення нормативів вагових або габаритних параметрів, до найближчого місця зважування для здійснення габаритно-вагового контролю, а також заборони подальшого руху такого автомобільного транспортного засобу.

Затверджений Порядок визначає процедуру супроводження автомобільного транспортного засобу, що має ознаки порушення нормативів вагових або габаритних параметрів, до найближчого місця зважування (на відстань не більше 50 кілометрів) для здійснення габаритно-вагового контролю з використанням спеціалізованих автомобілів, а також заборони подальшого руху такого транспортного засобу посадовими особами Укртрансбезпеки та її територіальних органів під час проведення рейдової перевірки (перевірки на дорозі).

Цей Порядок є обов’язковим для виконання водіями транспортних засобів українських та іноземних автомобільних перевізників, що здійснюють перевезення вантажів вантажними автомобілями на території України.

Постанова КМУ від 19.05.2023 №513 чинна з 24.05.2023


Критерії важливості підприємств у сфері безпеки використання ядерної енергії

!  Ядерникам

Державна інспекція ядерного регулювання України затвердила Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері безпеки використання ядерної енергії.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері безпеки використання ядерної енергії, є відповідність щонайменше двом із трьох затверджених критеріїв.

Тим часом до наказу внесено деякі зміни наказом Держатомрегулювання від 17.05.2023 №258.

Наказ Держатомрегулювання від 01.05.2023 №225
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.05.2023 офіційно не опублікований


Сфера використання печаток далі звузилася

!  Видобувним підприємствам

Міністерство економіки України затвердило зміни до:

Правил безпеки у вугільних шахтах, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 22.03.2010 №62, у частині скасування обов’язковості скріплення печаткою Книги огляду вентиляторних установок та перевірки реверсування, Книги огляду підйомної установки та Книги огляду канатів та їх витрат;

Технічних правил ведення вибухових робіт на денній поверхні, затверджених наказом Міненерго від 18.07.2013 №469, у частині скасування обов’язковості проставлення печатки на ситуаційному плані;

Правил безпеки під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин підземним способом, затверджених наказом Мінсоцполітики від 23.12.2016 №1592, у частині скасування обов’язковості скріплення печаткою журналу огляду підіймальної установки та журналу огляду підіймальних канатів та їх витрат.

Наказ Мінекономіки від 27.04.2023 №2619
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.05.2023 офіційно не опублікований


Порядок проведення обов’язкового техконтролю ТЗ модернізовано

!  Власникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 30.01.2012 №137, і Порядку формування загальнодержавної бази даних про результати обов’язкового технічного контролю транспортних засобів, доступу до неї та встановлення розміру плати за надання таких послуг та технічного опису та зразка протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу, затвердженого постановою КМУ від 31.05.2012 №512.

Змінами, зокрема, передбачено запровадження електронної форми протоколу перевірки технічного стану ТЗ та відеофіксації процесу перевірки конструкції та технічного стану ТЗ.

Водночас визначено, що положення щодо проведення відеофіксації процесу перевірки конструкції та технічного стану ТЗ не застосовуються під час воєнного стану і протягом 6 місяців після його припинення або скасування.

Установлено, що бланки протоколів перевірки техстану ТЗ, отримані суб’єктами проведення обов’язкового техконтролю ТЗ до набрання чинності цією постановою, використовуються до їх повного витрачання.

Постанова КМУ від 19.05.2023 №514
набирає чинності через 3 місяці з дня офіційного опублікування,
станом на 24.05.2023 офіційно не опублікована

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру