• Посилання скопійовано

Акт приймання-передачі техніки військовій частині

ТОВ безоплатно передаватиме військовій частині комп’ютери, які обліковуються на балансі ТОВ. Як документально оформити приймання-передачу?

Наказом Мінфіну від 13.09.2016 №818 затверджено типові форми первинних документів, якими оформляють операції з ОЗ, та Порядок складання цих форм.

Але норми цього Наказу є обов’язковими лише для суб’єктів державного сектору — розпорядників бюджетних коштів, Держказначейства та фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Решта підприємств можуть застосовувати такі типові форми за власним бажанням, а крім того, змінювати їх відповідно до своїх потреб.

Серед затверджених Наказом №818 форм є Акт приймання-передачі основних засобів.

Згідно з пп. 1 п. 2 розд. ІІ Порядку №818 цей Акт застосовується для оформлення господарських операцій з безоплатного отримання та передачі основних засобів (крім безоплатної передачі основних засобів, які є об’єктами права державної та комунальної власності, оформлення якої здійснюється в порядку, визначеному Постановою КМУ від 21.09.1998 №1482 «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності»), а також застосовується для передачі основних засобів покупцю у разі їх відчуження.

До акта вносять інформацію про передані ОЗ: назву, інвентарний номер, первісну вартість, суму зносу, рік випуску тощо. Акт оформляє у двох примірниках (по одному примірнику для кожної сторони, що приймає та передає ОЗ) комісія, призначена для цього керівником ТОВ. Відтак акт затверджує керівник ТОВ. Далі Акт підписують матеріально відповідальна особа ТОВ, у підзвіті якої були комп’ютери, і представник військової частини, який отримав комп’ютери. Один примірник із техдокументацією передається військовій частині. Другий залишається у ТОВ і передається до бухгалтерії для відображення операції передачі комп’ютера в обліку.

Отже, для оформлення передачі військовій частині комп’ютерів таку операцію передачі можна оформити зазначеним Актом. Водночас ТОВ може розробити власну форму Акта. За основу взяти, приміром, Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма №ОЗ-1). Зауважмо, що Наказ Мінфіну від 29.12.1995 №352, яким затверджено цю форму Акта, втратив чинність з 22.10.2021.

Також див. статтю «Облік вибуття ОЗ» у «ДК» №27/2022.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру