• Посилання скопійовано

«Неіснуючий» борг з ЄСВ зі середньої з/п бійця

У березні 2022 р. працівник уклав контракт із ТрО. ТОВ на ЄП прийняло рішення не сплачувати ЄСВ. Середню зарплату нарахували і виплатили. У 2022 році не було категорії ЗО 75 і здали звіт за працівника з КЗО «1». Відповідно не було можливості видалити суму ЄСВ, крім того, заповнено рядок із кодом 13. Як зняти неіснуючий борг з ЄСВ? Що робити з кодом 13?

Пунктом 9-20 розділу VІІІ «Прикінцеві положення» Закону про ЄСВ установлено, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України №69/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», роботодавці — платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

Такими особами є:

— ФОПи — платники ЄП ІІ та ІІІ груп;

— ЮО — платники ЄП ІІІ групи.

Прийняте рішення щодо несплати ЄСВ зі середнього заробітку мобілізованого працівника мало бути оформлене наказом.

І тут відразу звертаємо увагу, що ця норма не містить винятку щодо працівників, які добровільно підписали контракт з ТрО. Ця норма, як бачимо, стосується лише мобілізованих до ЗСУ. Тож вищезазначені особи безпідставно скористалися п. 9-20 розділу VІІІ «Прикінцеві положення» Закону про ЄСВ і прийняли рішення щодо несплати ЄСВ зі середнього заробітку, нарахованого бійцю ТрО.

Це ТОВ на ЄП мало з моменту підписання працівником контракту з ТрО і до сьогодні не лише нараховувати середній заробіток (зберігати робоче місце та посаду), а й нараховувати та сплачувати ЄСВ.

Тож тепер у ТОВ на ЄП є реальна сума заборгованості з ЄСВ до сплати, яку потрібно погасити. За рахунок держбюджету ця сума ЄСВ не погашатиметься, як це передбачено для мобілізованих до ЗСУ. При цьому додаток 1 до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ заповнено правильно, тож уточнювати його не потрібно. Також правильною є доплата ЄСВ до мінімального розміру з КТН «13».

Щодо категорії ЗО зазначимо: справді, при звітуванні за I, II, III квартали 2022 року в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ середній заробіток бійцям або добровольцям ТрО відображався як заробітна плата:

— з кодом категорії застрахованої особи «1» для 22%;

— з кодом категорії застрахованої особи «2» (для особи з інвалідністю) для 8,41%.

Після внесення змін Наказом №189, які набрали чинності з дня його офіційного опублікування (09.08.2022), звітувати за новою формою єдиної звітності треба було з 01.01.2023 за IV квартал 2022 р., зазначивши в додатку 1 КЗО «75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони»», що дозволить роботодавцям, визначеним абзацом 2 п. 1 ч. першої ст. 4 Закону про ЄСВ, відображати суми нарахованої середньої зарплати згаданим застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків.

Якщо юрособа на ЄП не застосувала при нарахуванні середнього заробітку бійцю ТрО КЗО «75» у IV кварталі 2022 р., а зазначила «1», то потрібно подати єдину звітність із типом «Уточнююча» і виправити допущену несумову помилку через коригування рядків за ознаками «1» рядок на вилучення та «0» рядок на введення.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Наказ №189 — Наказ Мінфіну від 04.07.2022 №189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру