• Посилання скопійовано

Що нового

Прийнято Закон про продовження воєнного стану

!  Усім

2 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9259 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». Ним передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб.

За попереднім Законом від 07.02.2023 №2915-IX воєнний стан триває до 20.05.2023.

Закон України від 02.05.2023 №3057-ІХ
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.05.2023 переданий на підпис Президентові


Прийнято Закон про продовження загальної мобілізації

!  Усім

2 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9260 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Згідно з ним строк проведення загальної мобілізації продовжується з 20 травня 2023 року на 90 діб.

За попереднім Законом від 07.02.2023 №2916-IX загальна мобілізація триває до 20.05.2023.

Станом на 03.05.2023 Закон переданий на підпис Президентові.

Закон України від 02.05.2023 №3058-ІХ набирає чинності з 20.05.2023


Карантин продовжено до 30 червня

!  Усім

Кабмін прийняв рішення продовжити карантин та режим надзвичайної ситуації для єдиної державної системи цивільного захисту на території України до 30.06.2023.

Відповідні зміни внесено до розпорядження КМУ від 25.03.2020 №338 і постанови КМУ від 09.12.2020 №1236.

Докладніше див. «ДК» №19/2023.

Постанова КМУ від 25.04.2023 №383 чинна з 27.04.2023


Зміна в Порядку проведення е-аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації

!  Учасникам великої приватизації

Кабмін вніс зміну до Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів великої приватизації, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2023 №183.

Порядок доповнено положенням, відповідно до якого примірний договір про проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації затверджується Фондом держмайна.

Постанова КМУ від 28.04.2023 №403 чинна з 02.05.2023


Виплата дивідендів — за новим порядком

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок виплати акціонерним товариством дивідендів.

Цей Порядок встановлює послідовність дій акціонерного товариства, професійних учасників депозитарної системи України, депозитаріїв-кореспондентів, номінальних утримувачів з виплати акціонерним товариством дивідендів, порядок та строки перерахування дивідендів особам, які мають право на отримання дивідендів.

Порядком передбачено два способи виплати дивідендів:

1) безпосередньо акціонерам;

2) через депозитарну систему України.

Публічне АТ, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на організованому ринку капіталів, та банк відповідно до цього Порядку здійснюють виплату дивідендів тільки через депозитарну систему України.

Решта АТ можуть обирати з цих двох способів, обраний спосіб виплати дивідендів фіксується відповідним рішенням загальних зборів акціонерів.

Текст Порядку див. «ДК» №19/2023.

Рішення НКЦПФР від 28.04.2023 №475 чинне з 01.05.2023


Порядок бронювання військовозобов’язаних удосконалено

!  Працедавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 №76.

У первісній редакції порядку не було встановлено строків опрацювання документів. Тепер уточнено, що перевірки поданих списків повинні проводитися в межах 5 робочих днів, а Генштаб ЗСУ (СБУ, СЗР) перевіряють їх у строк не більше ніж 10 робочих днів.

Постанова КМУ від 28.04.2023 №400 чинна з 02.05.2023


Діє закон щодо імплементації міжнародного стандарту обміну фінінформацією

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.04.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки».

Докладніше див. «ДК» №19/2023, а також «ДК» №18/2023 та «ДК» №18/2023.

Закон України від 20.03.2023 №2970-IX чинний з 28.04.2023


Модельний статут ТОВ зазнав змін

!  ТОВ

Кабмін вніс зміни до Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю, затвердженого постановою КМУ від 27.03.2019 №367.

Зокрема, уточнено, що загальні збори учасників можуть вирішувати будь-які питання діяльності ТОВ, крім питань, віднесених до виключної компетенції інших органів ТОВ.

Також уточнено, що у разі смерті особи, яка діяла як одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу) ТОВ, набуття такою особою правового статусу зниклої безвісти за особливих обставин, виконувачем обов’язків до обрання в установленому порядку іншої особи стає заступник одноосібного виконавчого органу (член колегіального виконавчого органу, який є найстаршим за віком), якщо така посада відсутня або вакантна, — головний бухгалтер ТОВ, якщо посада головного бухгалтера ТОВ відсутня або вакантна, — працівник ТОВ з найвищою заробітною платою, нарахованою за останній повний календарний місяць, що передує місяцю, в якому відповідна особа померла або набула правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Якщо двом або більше працівникам за відповідний місяць нараховано однакову зарплату, виконувачем обов’язків стає той із них, який є найстаршим за віком.

Водночас визначено, що, якщо особа, на яку покладається виконання обов’язків одноосібного виконавчого органу (голови колегіального виконавчого органу) Товариства, відмовляється від виконання обов’язків за зазначеною посадою, виконувачем обов’язків одноосібного виконавчого органу (голови колегіального виконавчого органу) стає наступна за нею особа (відповідно до вищезгаданого переліку осіб), яка погодилася взяти на себе виконання відповідних обов’язків. Виконувач обов’язків зобов’язаний невідкладно повідомити учасників Товариства про смерть особи, яка діяла як одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу) Товариства, або набуття нею правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Постанова КМУ від 25.04.2023 №387 набирає чинності 27.07.2023


Зміни щодо оплати ЖКП у період воєнного стану

!  Усім

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 05.03.2022 №206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану».

Постанову доповнено положенням, згідно з яким до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого наказом Мінреінтеграції, споживачів та/або членів їх сімей, які покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі у паперовій або електронній формі довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи згідно з додатком 2 до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або інші документи, що підтверджують їх відсутність у житловому та/або нежитловому приміщенні, будинку, в яких вони є споживачами на підставі укладених договорів (з місця тимчасового проживання в іноземній державі, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби тощо).

Крім цього, визначено, що дія абзаців 1 та 3 п. 1 Постанови, згідно з якими до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання ЖКП населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі, поширюється на юросіб, яким належить на праві власності або іншому речовому праві житлове та/або нежитлове приміщення, будинок, в яких розміщуються та є кінцевими споживачами комунальних послуг внутрішньо переміщені особи, у разі, коли такі юрособи не мають права на отримання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану.

Постанова КМУ від 21.04.2023 №390 чинна з 27.04.2023


Діє Закон щодо вдосконалення держрегулювання в галузі рибного господарства

!  Рибогосподарствам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.04.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури».

Законом, зокрема, уточнено особливості видачі документів дозвільного характеру в галузі рибного господарства.

Так, видача, відмова у видачі, переоформлення, анулювання дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) (для здійснення промислового рибальства, дослідного вилову), крім видів водних біоресурсів, занесених до Червоної книги України, та водних біоресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів за межами юрисдикції України, форми реєстрації уловів (експорту, реекспорту) антарктичного та патагонського іклачів, підтвердження походження водних біоресурсів (сертифікат законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування для експорту продуктів лову, сертифікат реекспорту імпортованих продуктів лову, форма підтвердження переробки імпортованих продуктів лову для їх експорту) здійснюються в електронній формі, у тому числі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства, на безоплатній основі центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства (зараз це Державне агентство меліорації та рибного господарства України).

Також Законом визначено порядок функціонування Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства.

Крім цього, визначено особливості надання гідротехнічних споруд для цілей аквакультури у користування на умовах оренди та особливості умов надання гідротехнічних споруд рибогосподарської технологічної водойми у користування на умовах оренди.

Закон України від 21.03.2023 №2989-IX чинний з 28.04.2023


Визначено механізм оцінки рівня небезпеки впливу біологічних агентів на працівників

!  СГ у сфері обігу біологічних агентів

Міністерство охорони здоров’я затвердило Порядок оцінки рівня небезпеки впливу біологічних агентів на працівників та Єдиний перелік біологічних агентів, які становлять або можуть становити небезпеку для здоров’я людини.

Порядок визначає механізм оцінки рівня небезпеки впливу біологічних агентів на працівників, які на робочих місцях здійснюють діяльність, під час якої існує можливість впливу біологічних агентів або існує ймовірність такого впливу.

Наказ МОЗ від 22.02.2023 №365
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.05.2023 офіційно не опублікований


Особливості позачергових загальних зборів АТ у 2023 році

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку рішенням «Щодо особливостей скликання та проведення позачергових загальних зборів акціонерних товариств власниками більше 50 відсотків голосуючих акцій на період дії воєнного стану у 2023 році» встановила, що у період дії воєнного стану акціонери (акціонер), які в сукупності володіють більше 50% голосуючих акцій (надалі — особа, яка скликає збори), мають право скликати та провести позачергові загальні збори акціонерів за умови повідомлення про це наглядової ради АТ шляхом направлення такого повідомлення за адресою місцезнаходження АТ.

Також встановлено, що з метою скликання та проведення позачергових загальних зборів акціонерів відповідно до цього рішення акціонер, як особа, яка скликає збори, або його представник (у тому числі особа, що здійснює управління акціями цього АТ), для укладення з Центральним депозитарієм договору про надання послуг із проведення дистанційних загальних зборів надає Центральному депозитарію оформлені відповідно до вимог його регламенту такі документи:

документи, необхідні для укладання договору;

розпорядження на складання переліку акціонерів, яким надсилатиметься повідомлення про проведення загальних зборів АТ, та переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах АТ;

виписки з рахунку (рахунків) у цінних паперах, складені станом на дату надсилання повідомлення до наглядової ради АТ та станом на дату, що передує даті надання розпорядження до Центрального депозитарію, які підтверджують факт володіння особою, яка скликає збори, більше 50% голосуючих акцій АТ;

засвідчену особою, яка скликає збори, копію направленого наглядовій раді АТ повідомлення та доказів направлення такого повідомлення;

оригінал або засвідчену особою, яка скликає збори, копію рішення такої особи, в якому визначено склад реєстраційної комісії.

Позачергові загальні збори, які скликаються відповідно до цього рішення, мають бути проведені відповідно до Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів.

Рішення НКЦПФР від 26.04.2023 №466 чинне з 27.04.2023


Мінімальні вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі

!  Працедавцям

Міністерство економіки України затвердило Мінімальні вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі, дія яких поширюється на знаки безпеки та здоров’я на роботі, якими за допомогою вказівних знаків, кольорів, світлових знаків або звукових сигналів, вербального спілкування або сигналів, поданих за допомогою рук, установлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку, або дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки та здоров’я або попередження про наявність ризику чи небезпеки, або зобов’язання до виконання певних дій для забезпечення безпеки та здоров’я працівників на роботі.

Ці Мінімальні вимоги не поширюються на знаки, що:

використовуються у сфері регулювання автомобільного, залізничного, внутрішнього водного, морського і повітряного транспорту;

пов’язані з введенням в обіг на ринок небезпечних речовин, сумішей, виробів і устатковання;

використовуються аварійно-рятувальними підрозділами під час проведення ними аварійно-рятувальних робіт у зонах надзвичайних ситуацій.

Положення, відповідно до якого знаки безпеки, що вже використовуються на роботі, повинні бути приведені роботодавцем у відповідність до вимог, установлених додатками 1 — 9 до цих Мінімальних вимог, набирає чинності через 3 місяці з дня набрання чинності наказом.

Наказ Мінекономіки від 09.03.2023 №1268
набирає чинності через 3 місяці з дня офіційного опублікування,
станом на 03.05.2023 офіційно не опублікований


Оновлено форми звітів з праці

!  Працедавцям

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження:

 №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці», що вводиться у дію зі звіту за I квартал 2024 року;

 №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці», що вводиться у дію зі звіту за січень 2024 року.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас 01.02.2024 втратить чинність наказ Держстату від 12.05.2022 №87, яким затверджено попередні форми цих звітів.

Наказ Держстату від 30.03.2023 №128 чинний з 30.03.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру