• Посилання скопійовано

Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного під час працевлаштування

Новоприйнятий працівник надав тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, де його визнано обмежено придатним. Документ має дві гербові печатки, підпис начальника ТЦК та стоїть штамп про взяття на облік відповідного ТЦК, дата та підпис. Чи достатньо такого документа для ведення військового обліку на підприємстві, чи все ж таки має бути військовий квиток?

Відповідно до ч. 2 ст. 24 КЗпП, під час укладення трудового договору громадянин зобов’язаний подати:

— паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

— трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

— документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я;

— відповідний військово-обліковий документ;

— інші документи.

Військово-обліковими документами згідно з п. 20 Порядку №14871, на підставі яких ведеться військовий облік на підприємстві, є:

— для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

— для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

— для резервістів — військовий квиток.

1 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 №1487.

Отже, військовозобов’язані можуть бути прийняті на роботу лише після пред’явлення військового квитка (тимчасового посвідчення військовозобов’язаного) або взяття на військовий облік.

Враховуючи ситуацію, що склалася на підприємстві, роботодавець має право прийняти на роботу військовозобов’язаного, який надав відповідним чином оформлене тимчасове посвідчення з позначкою про взяття на облік. Своєю чергою, таке посвідчення є підставою для ведення військового обліку на підприємстві.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру