• Посилання скопійовано

Благодійна допомога фізособі: ПДФО та ВЗ

Чи має благодійна організація сплачувати ПДФО за фізичну особу, надаючи їй благодійну допомогу у вигляді харчового/гігієнічного набору? Як звітувати в такому разі?

Цільову та нецільову допомогу потерпілим фізособам не оподатковують і не включають до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку як благодійну, в тому числі гуманітарну допомогу (далі — благодійна допомога), яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним п. 170.7 ПКУ.

Відсутність оподатковуваного доходу

Згідно з пп. «в» пп. 170.7.2 ПКУ не включають до оподатковуваного доходу цільову або нецільову благодійну допомогу, що надається платникові податку, який потерпів унаслідок збройної агресії Російської Федерації в період дії правового режиму воєнного стану.

У цій нормі немає обмежень щодо території мешкання людини. Проте міститься вимога, що благодійна допомога, яка надається із зазначеною метою, має розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

А благодійний фонд саме таким і є — внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

ВЗ теж не буде.

У разі надання майнової допомоги (продукти харчування, товари першої необхідності тощо) таку благодійну допомогу оподатковують ПДФО із застосуванням «натурального» коефіцієнта та ВЗ, окрім, але не виключно, випадку, якщо застосовується податкова пільга (відсутність оподаткування) для осіб, які мешкають/мешкали на територіях, де велися чи ведуться бойові дії, та/або вимушено покинули ці місця, на підставі абз. 3 пп. «в» пп. 165.1.54 та пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ.

Постановою від 05.03.2022 №202 «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» КМУ встановив, що в умовах воєнного стану не застосовуються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб — резидентів та нерезидентів.

Тож у регіонах, де ведуться активні бойові дії, дозволено не вести обліку благодійної чи гуманітарної допомоги взагалі. Також дозволено не звітувати про отримання і використання такої допомоги.

Конкретно спрямування коштів на придбання продуктів харчування та гігієнічних засобів було передбачено п. 4 Постанови №202 у редакції, що діяла до 01.11.2022. Потім цю норму вилучили, ніби в країні закінчилася війна. Але не втрачаймо надії.

Переліком потреб, для задоволення яких сума благодійної допомоги не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затвердженим постановою КМУ від 26.11.2014 №653 з урахуванням вимог пп. «б» п. 170.7.8 ПКУ, передбачено, зокрема, але не виключно, що забезпечення засобами особистої гігієни та продуктами харчування (в т. ч. дитячим) не підлягає оподаткуванню ПДФО, а отже, і ВЗ.

Тож надання БФ благодійної допомоги (продуктами та засобами особистої гігієни) фізособам, які мешкають чи мешкали на територіях, де велися бойові дії, не оподатковують ПДФО та ВЗ незалежно від суми. І роздача допомоги на територіях, де ведуться бойові дії, не потребує персоналізації та відображення в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності.

Отже, БФ не виступатиме податковим агентом щодо осіб, яким видано благодійну допомогу, і це жодним чином не вплине на його діяльність, тим паче не призведе до втрати неприбуткового статусу.

Щодо розподілу та видачі допомоги, то надавачі допомоги (БФ) самі визначають, які саме документи потрібні для обліку. Зокрема, це можуть бути й акт приймання-передачі, і наказ про роздачу допомоги за визначеним переліком осіб, документ про внутрішнє переміщення благодійної допомоги, акт про списання допомоги, звіт відповідальної особи тощо.

Наявність оподатковуваного доходу

Якщо фізособи не належать до категорії осіб, визначених абз. 3 пп. «в» пп. 165.1.54 та пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ, то допомога підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ, із застосуванням граничної неоподатковуваної суми 3 760 грн. Якщо допомогу надають продуктами харчування, товарами першої необхідності, то її оподатковують ПДФО та ВЗ із застосуванням «натурального» коефіцієнта.

Тож роздача допомоги фізособам у вигляді харчового/гігієнічного набору потребуватиме персоналізації та відображення в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності за ознакою «169» (у грошовій та не грошовій формі) на користь таких фізосіб.

Як виняток! Сюди ж належатимуть і фізичні особи, що мешкали на територіях, де велися чи ведуться бойові дії (є ВПО, але переїхали в безпечні регіони України). Вони потребуватимуть персоналізації та підлягатимуть відображенню в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності за ознакою «169», але вартість виданих їм наборів не підлягатиме оподаткуванню.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру