• Посилання скопійовано

Виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю у 2023 році

Чи обов’язково приймати на роботу осіб з інвалідністю для виконання нормативу у 2023 році?

Шостого листопада 2022 року набрав чинності Закон №26821, яким внесено зміни до ч. 3 ст. 18 Закону №8752 та скасовано обов’язок для роботодавців у частині подання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

1 Закон України від 18.10.2022 № 2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».

2 Закон України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Проте, як і раніше, підприємства, установи, організації, фізособи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти і створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації та забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях, державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома.

Крім того, ст. 19 Закону №875 передбачено збереження нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю:

— у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік — для роботодавців, у яких працює понад 25 осіб;

— у кількості одного робочого місця — для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб.

Отже, підсумуймо:

1) роботодавці не зобов’язані реєструватися у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю та подавати звіт №10-ПОІ;

2) роботодавці зобов’язані й надалі створювати місця для осіб з інвалідністю, відповідно — виконувати норматив.

За невиконання нормативу роботодавці згідно зі ст. 20 Закону №875 сплачуватимуть адміністративно-господарські штрафи, сума яких визначається в розмірі:

— середньої річної зарплати за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею, — з чисельністю 15 і більше працівників;

— половини середньої річної заробітної плати — з чисельністю від 8 до 15 працівників.

Зазначені штрафи роботодавці розраховують самостійно та сплачують до 15 квітня року, наступного за роком, в якому норматив порушено.

Крім того, за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю на посадових осіб підприємства буде накладено адміністративний штраф у розмірі від 10 до 20 н. м. д. г. (170 до 340 грн) відповідно до ч. 2 ст. 188-1 КУпАП.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру