• Посилання скопійовано

Чи переуточнювати декларацію з плати за землю в районі бойових дій?

Філія підприємства розташована у м. Нікополь, який включено до Переліку тергромад у районі бойових дій, затвердженого Наказом №75*. Підприємство уточнило декларацію з плати за землю. Але Наказ №75 скасовано Наказом №309**, де в Переліку вже немає Нікопольської громади. Чи потрібно відновлювати нарахування податку за 2022 рік?

На наш погляд, так, потрібно. І ось чому:

У пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ зазначено, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

* Наказ Мінреінтеграції від 25.04.2022 №75 «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 грудня 2022 року» (втратив чинність з 27.12.2022).

** Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Тобто зазначена норма щодо ненарахування і несплати плати за землю стосується земельних ділянок, які, серед іншого, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік таких територій має визначити КМУ. Але КМУ такого переліку не визначав. Тому скористатися цією нормою наразі немає підстав. А Наказ №75, яким користувалося підприємство, видано не КМУ, а Мінреінтеграції.

Як сказано в самому Наказі №75, його видано відповідно до абз. 9 пп. 3 Порядку №3321, п. 2 Постанови КМУ від 23.08.2022 №952 «Про внесення змін до Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу».

Тобто цей наказ не має відношення до норми пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

1 Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 №332.

Таким чином, на наш погляд, немає підстав скористатися нормами цього наказу з метою уточнення показників декларації з плати за землю за 2022 рік та несплати плати за землю.

До речі, на думку ДПС, і Перелік, затверджений Наказом №309, також не можна використовувати для потреб пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Про це ми написали в «ДК» №10/2023.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру