• Посилання скопійовано

Коли контролююча фізособа звільняється від оподаткування доходів КІК?

Наприкінці 2022 директор заснував у Польщі КІК. Повідомлення про створення КІК подано. Позаяк між Україною та Польщею підписано Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, сплачувати податок в Україні не потрібно. Як це застосовується на практиці? За 2022 рік слід подати декларацію про майновий стан, де в додатку КІК відобразити прибуток КІК? Але як при цьому не сплатити ПДФО?

Щодо звільнення від оподаткування прибутків КІК маємо дві норми у ст. 39 ПКУ.

Перша норма — пп. 39-2.4.1 ПКУ: скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої фізособи у разі додержання таких умов:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) КІК є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та

б) виконується будь-яка з таких умов:

— КІК фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену п. 136.1 ПКУ (18%), або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів (тобто ефективна ставка має бути не менше ніж 13%), або

— частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить не більше ніж 50% загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії зі всіх джерел. Перелік пасивних доходів див у пп. 14.1.268 ПКУ.

Якщо частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить більше ніж 50% загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії зі всіх джерел, для потреб застосування цієї статті такі доходи визнаються активними, за умови що контрольована іноземна компанія:

— фактично виконує істотні функції, несе ризики та використовує активи в операціях, що спричинюються до отримання відповідних активних доходів;

— має необхідні ресурси для виконання зазначених функцій, управління ризиками та використання активів (кваліфікований персонал, основні фонди у власності або користуванні, достатній власний капітал тощо).

Для потреб статті 39 ПКУ ефективну ставку податку на прибуток підприємств розраховують шляхом ділення суми витрат зі сплати податку на прибуток підприємств на суму прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності за відповідний календарний рік та множення на 100 відсотків.

Друга норма — пп. 39-2.4.2 ПКУ: незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ (те, що ми навели вище), скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов:

— або загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи зі всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду;

— або КІК є публічною компанією, акції (частки) якої перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі. Перелік бірж та вимоги до визнання акцій (часток) публічних компаній такими, що перебувають в обігу на зазначеній фондовій біржі, встановлює Кабінет Міністрів України. Таке звільнення поширюється на всі КІК, включені до консолідованої фінансової звітності такої публічної КІК, а також на інші іноземні компанії, пов’язані з публічною КІК у частині дивідендів, які походять від такої публічної КІК. Якщо КІК, на яку поширюється таке звільнення, виплачує дивіденди на користь КІК, яка не є публічною компанією, такі дивіденди враховуються під час розрахунку скоригованого прибутку такої КІК на загальних підставах;

— або КІК є організацією, яка згідно із законодавством відповідної іноземної юрисдикції здійснює благодійну діяльність та не розподіляє доходи на користь її засновників (учасників).

Отже, в цьому випадку може спрацювати правило звільнення від оподаткування КІК, передбачене пп. 39-2.4.2 ПКУ, якщо загальний сукупний дохід цієї компанії зі всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду 2022 року, або ця КІК є благодійною організацією.

Якщо ж польська компанія не є публічною компанією, благодійною організацією та отримає дохід більше ніж 2 млн євро у 2022 році, то використовуємо правило, передбачене пп. 39‑2.4.1 ПКУ. Для цього одночасно мають виконуватись умови 1 та 2.1 або 1 та 2.2:

1) між Україною та Польщею є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування, та

2.1) — польська компанія сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою 13% і більше або

2.2) — частка пасивних доходів польської компанії становить не більше ніж 50% загальної суми її доходів зі всіх джерел (або виконуються умови для визнання цих пасивних доходів активними).

Далі, відповідно до пп. 39-2.4.3 ПКУ, у разі якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень пп. 39-2.3.2 ПКУ.

На нашу думку, це означає, що такий дохід не відображається в декларації контролюючої фізособи за 2022 рік, тобто додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи не подається і рядок 10.11 декларації не заповнюється.

Позаяк практика подання звітності про КІК та декларації про майновий стан і доходи з додатком КІК ще не напрацьована, радимо звернутися і до податківців за ІПК з цього питання.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру