• Посилання скопійовано

Імпорт та експорт програмної продукції: що з ПДВ?

ТОВ (резидент України) провадить діяльність з постачання програмної продукції в електронному вигляді (передача електронною поштою ключів для локальної активації ПП або надання кодів доступу до ресурсів правовласника для використання через веб). Що з ПДВ при імпорті та експорті програмної продукції?

Пільга, що діяла до 01.01.2023

До 01.01.2023 такі операції з програмною продукцією звільнялися від оподаткування згідно з п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Тому ПДВ на такі операції не нараховувався. Але з 01.01.2023 пільга втратила чинність, і тепер ПДВ нараховується в загальному порядку.

ПДВ при імпорті ПП

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ, об’єктом оподаткування ПДВ є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, згідно зі статтею 186 ПКУ.

Щодо послуг надання майнових прав інтелектуальної власності, створення на замовлення та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, місцем постачання вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або — за відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання (див. пп. «а» п. 186.3 ПКУ).

Водночас ПП в описаній ситуації, на наш погляд, належить до електронних послуг (див. пп. 14.1.56-5 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУ, електронні послуги — послуги, які постачаються через Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

Для таких послуг місцем постачання вважається місцезнаходження отримувача послуг (див. п. 186.3-1 ПКУ).

Позаяк ТОВ є резидентом України і воно є отримувачем послуг, місце постачання цих послуг — митна територія України. Тож отримані від нерезидента послуги (імпорт послуг) є об’єктом оподаткування ПДВ.

Отримуючи такі послуги, підприємство нараховує ПДВ за ставкою 20%.

Докладно ПДВ-особливості при імпорті послуг ми розглянули в «ДК» №37/2022: особливості складання податкової накладної, зразок такої накладної, дата, на яку слід складати податкову накладну, особливості відображення в декларації з ПДВ, відображення податкового кредиту.

Причому ПДВ при імпорті послуг повинні нараховувати навіть неплатники ПДВ. Про особливості щодо таких неплатників також можна почитати у вищезгаданій статті.

ПДВ при експорті ПП

Про ПДВ-особливості при експорті послуг ми докладно розповіли в «ДК» №40/2022.

ПДВ нараховується платником ПДВ — експортером, якщо місце постачання послуг — митна територія Україні. Але вище ми з’ясували, що в описаній ситуації місце постачання розташоване за місцезнаходженням отримувача послуг. У випадку з експортом послуг, коли отримувач є нерезидентом, місце постачання розташоване за межами митної території України. Тож операція з експорту ПП не є об’єктом оподаткування ПДВ. А тому ПДВ на таку операцію не нараховується.

У будь-якому разі, якщо підприємство не є платником ПДВ, воно не нараховує і не сплачує ПДВ з операцій експорту послуг.

Це постачання ПП є послугою чи товаром?

Таке постачання ПП є з погляду ПКУ послугою. Тож і місце постачання визначається як для послуг. ПН складають як для постачання послуг, заповнюючи колонку 3.3.

ДПС у консультаціях також розглядає такі операції як постачання послуг. Наприклад, у ЗІР (101.04) на запитання: «Чи підлягають оподаткуванню ПДВ операції з надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами?» — ДПС відповідає, що операція з постачання платником ПДВ резидентові майнових прав інтелектуальної власності, створення на замовлення та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, є об’єктом оподаткування ПДВ, бо місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх на митній території України. А в разі постачання нерезидентові операція не є об’єктом оподаткування ПДВ, бо місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх за межами митної території України.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру