• Посилання скопійовано

Дохід ФОПа за кордоном на особисту картку

ФОП на ІІІ групі єдиного податку отримав підприємницький дохід від наданих послуг на особисту картку в Німеччині. Чи можна такий дохід вважати підприємницьким, показати у декларації з єдиного податку і сплатити з нього ЄП?

Схоже запитання порівняно нещодавно розглянула ДПСУ в індивідуальній податковій консультації від 21.01.2022 р. №100/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Проаналізувавши чинне українське валютне законодавство, податкова дійшла висновку, що фізособа-підприємець має право відкривати рахунок на фізособу за кордоном й отримувати на нього виручку від здійснення підприємницької діяльності. Але, як зазначила податкова, таку виручку потім потрібно зарахувати на рахунок в українському банку.

Згідно з п. 14-4 Постанови НБУ від 24.02.2022 р. №18 в період воєнного стану грошові кошти від нерезидента за операціями резидента з експорту товарів підлягають зарахуванню на рахунок резидента в банку в Україні. Але строків для нашої ситуації не встановлено.

Суть ось у чому. За загальним правилом, дохід від експорту товарів (послуг) має зараховуватися на рахунки в українських банках протягом граничних строків розрахунків.

Водночас Постановою №67 визначено, що граничні строки розрахунків не поширюються, серед іншого, на послуги, роботи (крім транспортних і страхових послуг та/або робіт), права інтелектуальної власності та/або інші немайнові права, що експортуються.

Таким чином, процедура дотримання граничних строків розрахунків не поширюється на експорт послуг. Можемо виснувати, що раз строків немає, то і повертати не обов’язково.

Хоча для уникнення непорозумінь з податковою ФОП може повернути.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Пунктом 292.6 ПКУ визначено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платникові єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Таким чином, на наш погляд, дохід, отриманий фізособою-підприємцем на закордонний рахунок, перераховується в гривні за курсом на дату отримання доходу на такий рахунок.

Зазначений дохід підприємець включає до складу доходу, який оподатковується єдиним податком, відображає його у своїй декларації платника єдиного податку і сплачує з цього доходу ЄП.

Подібна відповідь наведена і в індивідуальній податковій консультації, про яку ми згадали вище. Хоча мусимо зауважити, що від прямої відповіді податкова ухилилася. Вона написала: якщо дотримано всіх вимог, які висуває ПКУ до доходу платника єдиного податку, такий дохід відображають у складі доходу, який оподатковується єдиним податком.

Варто наголосити, що ПКУ не містить вимог щодо отримання доходу саме на якийсь певний рахунок. Тому незалежно від того, на який рахунок отримано виручку, якщо вона вписується в обмеження для платника єдиного податку, встановлені ПКУ, вона включається до складу доходу, оподатковуваного єдиним податком.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Постанова №67 — Постанова Правління Національного банку України від 14.05.2019 р. №67 «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру