• Посилання скопійовано

Мінімальна зарплата для ВПО

ВПО прийнята за сумісництвом з окладом 9200 грн. Відпрацювала 74 години, нарахована зарплата — 4760,84 грн. Отримали за неї компенсацію — 6500 грн. Тепер ЦЗ вимагає або повернути їм кошти, або доплатити зарплату до рівня МЗП. Згідно з Порядком №331 немає підстав для донарахування зарплати чи повернення коштів, адже в його п. 2 зазначено, що МЗП має бути за повністю виконану норму робочого часу. Як правильно вчинити?

Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО) внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні визначено Порядком №331.

Виплата компенсації за працевлаштування ВПО

Виплати здійснюватимуться за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Компенсація витрат роботодавцеві надається у розмірі 6500 грн щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавець сплачує ЄСВ, на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

— роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

— розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;

— подано в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік.

Ці кошти роботодавці мають витрачати повністю на оплату праці таких працівників, тому що надаються за державною програмою та є цільовими.

Підстави повернення отриманих коштів

Роботодавець зобов’язаний повернути суму компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості добровільно чи на підставі рішення суду з таких підстав:

— у разі припинення трудових відносин до завершення строку виплати компенсації витрат роботодавець протягом п’яти робочих днів з дня такого припинення зобов’язаний повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості. Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат (6500 грн) та її розміром, розрахованим пропорційно до відпрацьованого працівником часу на місяць (п. 11 Порядку №331);

— у разі подання недостовірних документів та відомостей, що стали підставою для призначення компенсації, або нецільового використання роботодавцем отриманих коштів (п. 17 Порядку №331).

Отже, якщо внутрішньо переміщена особа прийнята за сумісництвом на умовах неповного робочого часу та відпрацювала місяць повністю, тобто виконала місячну норму праці у межах своєї зайнятості, то у роботодавця виникає обов’язок щодо виплати такому працівникові зарплати у розмірі не менше ніж МЗП (6500,00 грн), тобто в сумі отриманої компенсації витрат на оплату праці. У разі недоплати зарплати до зазначеного розміру ФСС під час перевірки (абз. 4 п. 9 Порядку №331) вважатиме їх використаними роботодавцем не за цільовим призначенням та вимагатиме їх повернення або доплати зарплати до рівня мінімальної заробітної плати.

Тож у ситуації, що склалася, на думку автора, роботодавцю потрібно здійснити доплату працівнику — внутрішньо переміщеній особі до рівня мінімальної заробітної плати, інакше кошти доведеться повернути якщо не добровільно, то на підставі рішення суду.

Нормативна база

  • Порядок №331 — Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 р. №331.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру