• Посилання скопійовано

Що нового

НБУ затвердив додаткові вимоги щодо етичної поведінки колекторів

!  Колекторам

Національний банк України затвердив Положення про встановлення додаткових вимог щодо взаємодії зі споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

Метою прийняття цього документа є захист прав споживачів та інших осіб через забезпечення відповідального ставлення з боку кредитодавця, нового кредитора чи колектора.

У Положенні деталізуються окремі процедурні питання, вводиться заборона отримувати згоду споживача на обробку даних його телефонного довідника та журналу дзвінків з метою врегулювання простроченої заборгованості. Водночас споживачі чи інші особи мають право фіксувати неправомірну взаємодію, що може бути передана до НБУ й використана під час перевірки дотримання вимог щодо етичної поведінки.

Крім того, врегульовано питання передачі даних третіх осіб, які не є поручителями, майновими поручителями або спадкоємцями. Якщо споживач надає персональні дані третіх осіб, зокрема близьких осіб, це не означає їхню безпосередню згоду на взаємодію. Вони мають надати такий дозвіл самостійно.

Також уточнено норми щодо особистих зустрічей зі споживачем чи іншими особами. Такі зустрічі мають відбуватися добровільно після отримання окремої згоди на проведення кожної такої зустрічі. Зустрічатися за місцем роботи — заборонено. Під заборону також потрапила низка некоректних практик, що виявлені НБУ у процесі розгляду звернень громадян.

Небанківські фінустанови, що мають право надавати кошти в позику, у т. ч. на умовах фінансового кредиту, та/або послуги з факторингу, колекторські компанії повинні протягом 2 місяців із дня набрання чинності цією постановою привести свою діяльність у відповідність до її вимог. Банки — протягом 3 місяців.

Постанова  Національного банку України від 04.08.2022 р. №170 чинна з 05.08.2022 р.


За воєнного стану не буде санкцій за порушення строків оприлюднення фінзвітності

!  Суб’єктам подання звітності

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни».

Законом визначено, що у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом 3 місяців після його припинення чи скасування особи, відповідальні за своєчасне і у повному обсязі подання та оприлюднення фінансової звітності, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави, складення та оприлюднення яких передбачено законодавством;

Юрособи, які відповідно до законодавства зобов’язані оприлюднити річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з відповідними звітами, що зазначені вище, оприлюднюють таку звітність у повному обсязі згідно із законодавством протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення.

Закон від 19.07.2022 р. №2436-IX чинний з 10.08.2022 р.


Набрали чинності зміни до Закону про бухоблік

!  Бухгалтерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Законом, зокрема, врегулювано особливості бухобліку та подання фінзвітності групами підприємств.

Так, підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінзвітів про власні господарські операції, складають та подають консолідовану фінзвітність групи відповідно до НП(С)БО або МСБО.

Для цілей Закону про бухоблік групи поділяються на малі, середні або великі.

Також визначено, що залежно від характеру господарської операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть включатися додаткові реквізити (печатка, номер документа, підстава для здійснення операції тощо).

Первинні документи, створені автоматично в електронній формі ПЗ інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухобліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Текст Закону див. «ДК» №33/2022, наш коментар до нього — в наступному номері.

Закон України від 19.07.2022 р. №2435-IX чинний з 10.08.2022 р.


Особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих територіях».

Законом, зокрема, передбачено, що заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Закон України від 01.07.2022 р. №2345-IX чинний з 07.08.2022 р.


Трудовий договір може передбачати нефіксований робочий час

!  Працівникам і працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом». Змінами до КЗпП передбачено запровадження трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Докладніше див. «ДК» №33/2022.

Закон України від 18.07.2022 р. №2421-IX чинний з 10.08.2022 р.


Зміни до Порядку проведення інвентаризації земель

!  Землекористувачам

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення інвентаризації земель, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 р. №476.

Змінами розширено перелік об’єктів інвентаризації земель: до нього включено землі, на яких розміщені меліоративні мережі або їх складова частина (складові частини).

Вихідними даними для проведення інвентаризації земель, державної інвентаризації земель та земельних ділянок також є відомості про меліоративну мережу або її складову частину (складові частини), надані замовником документації із землеустрою та/або Держрибагентством.

Підставою для проведення інвентаризації земель у разі, коли об’єктом інвентаризації є земельні ділянки, на яких розміщені меліоративні мережі або їх складова частина (складові частини), або у разі прийняття організацією водокористувачів рішення про включення додаткової земельної ділянки до території обслуговування є договір, укладений між замовником технічної документації та виконавцем.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.08.2022 р. №866 чинна з 10.08.2022 р.


Обмінникам та банкам дозволили встановлювати власні курси

!  Громадянам

Нацбанк вніс низку змін до своєї постанови від 24.02.2022 р. №18.

Відповідно до змін, уповноважені установи здійснюють купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, встановленим уповноваженою установою.

Банки-емітенти для списання/зарахування з рахунку/на рахунок клієнта коштів за операціями, здійсненими з використанням електронних платіжних засобів, якщо валюта, в якій проводиться міжбанківський переказ, не збігається з валютою рахунку клієнта, використовують курс гривні до іноземної валюти, установлений банком-емітентом, який діє в день відображення банком операції.

Уповноваженим установам дозволено продавати інвалюту СГ-резидентам (юрособам та ФОПам) із зарахуванням на поточний рахунок цього СГ в інвалюті для подальшого використання відповідної валюти на здійснення окремих витрат за допомогою корпоративних платіжних карток за кордоном, а саме:

— витрат на відрядження працівників за кордон виключно для оплати добових витрат у розмірі, що не перевищує 80 євро (в еквіваленті);

— витрат на проживання та транспортних витрат (з документальним підтвердженням розрахунку зазначених витрат на одну особу).

Доповнено перелік винятків з обмеження на здійснення розрахунків за кордоном із гривневих платіжних карток у межах ліміту у 100 тис. грн (в еквіваленті) на місяць — воно тепер не поширюється також на СГ, що здійснюють перевезення вантажів у міжнародних сполученнях.

Положення, згідно з яким банки вважаються уповноваженими банками, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду, набрало чинності 08.08.2022 р.

Постанова  Національного банку України від 05.08.2022 р. №172 чинна з 06.08.2022 р.


Оновлено форму статзвіту №2-інновація (один раз на два роки)

!  Юрособам

Державна служба статистики України оновила форму №2-інновація (один раз на два роки) «Обстеження інноваційної діяльності підприємства за період 2020 — 2022 років», яка вводиться в дію починаючи з 01.01.2023 р. і поширюється на юридичних осіб відповідно до затвердженої методології.

Граничний термін подання — 31.03.2023 р.

Відповідно з 01.01.2023 р. втратить чинність Наказ Держстату від 27.08.2020 р. №259 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №ІНН (один раз на два роки) «Обстеження інноваційної діяльності підприємства за період 2018 — 2020 років».

Наказ Держстату від 04.08.2022 р. №218 чинний з 04.08.2022 р.


Визначено особливості відновлення постраждалих від війни регіонів та територій

!  Кому

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій».

Закон вносить зміни до ГКУ (вилучено статтю 415 «Особливості здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку»), Закону «Про засади державної регіональної політики», який майже цілком викладено в новій редакції, та Закону «Про стратегічну екологічну оцінку».

Закон України від 09.07.2022 р. №2389-IX чинний з 27.07.2022 р.


Спрощено затвердження типів сільгосп- та лісотехніки та її складових

!  Аграріям, лісівникам, машинобудівникам, імпортерам

З метою реалізації Закону України від 31.05.2022 р. №2296-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» КМУ вніс зміни до Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2011 р. №1367.

Мінагрополітики надано можливість уповноважувати органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності здійснювати діяльність із затвердження типу сільськогосподарських і лісогосподарських ТЗ та їхніх компонентів.

Необхідність дотримання посилених вимог до сільськогосподарських і лісогосподарських ТЗ у частині обсягів викидів забруднювальних речовин відстрочується на рік — з 01.01.2024 р. замість 01.01.2023 р.

На час дії воєнного стану та протягом 180 к. д. після його припинення при затвердженні типу сільськогосподарських і лісогосподарських ТЗ можна не застосовувати вимоги щодо обсягу викидів забруднювальних речовин.

Постанова КМУ від 29.07.2022 р. №850 чинна з 02.08.2022 р.


Угоду з РБ про судноплавство внутрішніми водними шляхами денонсовано

!  Річковикам

Кабмін денонсував Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про судноплавство внутрішніми водними шляхами, вчинену 05.02.1998 р. у м. Мінську.

Ця Угода визначала порядок та умови плавання суден України та РБ, що здійснюють перевезення пасажирів та/чи вантажів, транспортування плавучих об’єктів і перегін суден внутрішніми водними шляхами України та РБ.

Постанова КМУ від 29.07.2022 р. №853 чинна з 04.08.2022 р.


Форми документів щодо надання держпідтримки страхування сільгосппродукції

!  Аграріям

Відповідно до пунктів 5, 13, 14 та 16 Порядку надання державної підтримки страхування сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою КМУ від 09.12.2021 р. №1342, Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило форми документів щодо надання державної підтримки страхування сільськогосподарської продукції, а саме:

заявки для отримання у 20__ році компенсації страхового платежу (премії);

заяви про включення до переліку страховиків, які мають право на страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою;

переліку страхувальників, які мають право у 20__ році на отримання компенсації частини сплачених страхових платежів (премій) за договорами страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою;

інформації про кожен укладений, продовжений та припинений договір страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою у 20__ році;

інформації про кожен випадок виплати страхового відшкодування або відмови у виплаті страхового відшкодування за укладеними договорами страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою у 20__ році.

Наказ Мінагрополітики від 16.06.2022 р. №355 чинний з  09.08.2022 р.


Пошкоджені бойовими діями будівлі та споруди обстежують за методикою

!  Власникам нерухомості

Міністерство розвитку громад та територій України затвердило Методику обстеження будівель та споруд, пошкоджених унаслідок надзвичайних ситуацій, бойових дій та терористичних актів.

Ця Методика визначає особливості обстеження будівель та споруд, пошкоджених унаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів об’єктів, що проводиться відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою КМУ від 12.04.2017 р. №257, з метою прийняття рішення про можливість подальшої експлуатації таких об’єктів та розроблення заходів із відновлення.

Зазначену Методику розроблено для використання виконавцями робіт з обстеження, а також власниками або управителями об’єктів, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, місцевими або військовими адміністраціями (в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану).

Методика не поширюється на об’єкти, що обстежуються з іншою метою, у тому числі для судової будівельно-технічної експертизи, здійснення заходів державного нагляду (контролю), проведення науково-дослідними організаціями дослідницьких обстежень для отримання наукових даних, а також на обстеження об’єктів оборонного і спеціального призначення, ядерних об’єктів та об’єктів культурної спадщини.

Наказ Мінрегіону від 28.04.2022 р. №65 чинний з 28.04.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру