• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Перевиставлення витрат міжнародного перевезення: що з ПДВ?
Вантажоотримувач (юрособа, ПДВ) уклав договори: з експедитором-нерезидентом, на суму 10 тис. дол. США; з українським перевізником на суму 70 тис. грн, без ПДВ; послуги автотермінала на митниці — 600 грн, у т. ч. ПДВ. Що з ПДВ у разі перевиставлення 10% цих витрат і винагороди 5% іншій юрособі, вантаж якої був у контейнері?

Індексація зарплати при щомісячному підвищенні окладів
Підприємство щомісяця підвищує посадові оклади на 20 грн і щокварталу на 100 грн. Чи настає обов’язок проводити індексацію зарплати в такому разі?

Частину місяця працював, іншу — було призупинення дії трудового договору: відображення в об’єднаній звітності
21.04.2022 р. з працівником призупинено дію трудового договору. За період роботи до 20.04.2022 р. йому нараховано та виплачено зарплату. Що слід зазначити у графах 13 та 14 додатка 1 об’єднаної звітності щодо цього працівника за квітень та травень 2022 р.?

Засновник керує підприємством: зарплата й оподаткування
На підприємстві прийнято директора (який є засновником) без укладання трудового договору та без нарахування заробітної плати. Чи потрібно відображати його в об’єднаній звітності і якщо потрібно, то як це зробити?

Відпустка без збереження зарплати в об’єднаній звітності
Підприємство не веде діяльності, директор, він же засновник, у відпустці за власний рахунок, платити зарплату немає коштів. Чи можна не подавати об’єднану звітність?

Бартерні операції під час воєнного стану
Чи є обмеження на бартерні операції під час воєнного стану? Чи може проводити бартерні операції у ЗЕД ФОП на ІІІ групі ЄП (2%)? Як визначається вартість товару під час імпорту в разі бартерної операції?

Скерування працівників на навчання за кордон: додаткове благо та ПДВ
Підприємство (школа) скеровує своїх працівників у відрядження на навчання за кордон на декілька днів. Чи вважається це додатковим благом для працівників зі сплатою ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи потрібно після сплати рахунку за навчання складати, реєструвати податкову накладну? Чи є ПДВ?

До змісту номеру