• Посилання скопійовано

Декларація ЄП ІІІ групи ФОПів за півріччя

ФОПи — платники ЄП ІІІ групи, які сплачують ЄП за ставками 3% і 5%, подають декларацію щоквартально наростаючим підсумком за квартал, півріччя, 9 місяців і рік. Наближається час звітувати за півріччя 2022 року. Нагадаємо, як скласти та подати декларацію.

Як відомо, на час війни запроваджено окрему групу єдиного податку за ставкою 2%. Для цих платників затверджено окрему форму декларації наказом Мінфіну від 26.04.2022 р. №124. Її ми тут не розглядаємо. А поговоримо про правила заповнення декларації «єдинників» за ставкою 3 чи 5%.

Є три форми декларацій з єдиного податку, і всі вони затверджені Наказом №578:

форма податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця;

форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);

форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Розгляньмо декларацію з єдиного податку для фізичних осіб — підприємців.

Отже, Наказом №578 затверджено лише форми податкових декларацій з єдиного податку, а інструкції або порядку їх складання немає. Тож «єдинникам» доводиться орієнтуватися лише на самі форми, назви їхніх рядків та примітки до них та на консультації від податківців.

Фізособи, які у першому півріччі 2022 року були платниками єдиного податку тільки ІІІ групи, заповнюють розділи І, ІV, V та VІІ декларації. Якщо протягом І кварталу 2022 року ФОП перебував ще й на І або на ІІ групі, слід заповнити відповідні розділи ІІ та ІІІ декларації.

Який граничний строк подання декларації та сплати податку?

За п. 296.3 ПКУ платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Декларація за півріччя 2022 року має бути подана до 9 серпня 2022 року включно.

Єдиний податок на ІІІ групі сплачують протягом 10 к. д. після граничного строку подання декларації за місцем податкової адреси — п.  57.1 ПКУ, тож сплатити ЄП, нарахований за ІІ квартал 2022 року, потрібно до 19 серпня 2022 року включно.

Наразі діє звільнення від відповідальності за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій, в тому числі і з єдиного податку, у зв’язку з воєнним станом (пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

якщо немає можливості своєчасно подати декларації, — без штрафів можна буде виконати ці обов’язки протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (ЗІР, підкатегорія 132.01);

— якщо ФОП має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, — без штрафів можна подати всі неподані декларації до 20 липня 2022 року та сплатити ЄП у строк не пізніше ніж 31 липня 2022 року (ЗІР, підкатегорія 132.01);

— якщо ФОП з 24.02.2022 р. не мав можливості здавати декларації та платити ЄП, але потім така можливість з’явилася, він може зробити все це протягом 60 к. д. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (ЗІР, підкатегорія 132.01).

Обов’язкові реквізити декларації з ЄП

Відповідно до п. 48.2 ПКУ обов’язкові реквізити — це інформація, яку має містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПКУ статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Обов’язкові реквізити податкової декларації визначено у п. 48.3 та 48.4 ПКУ, і всі вони мають бути заповнені правильно, тому що помилка в цих реквізитах — підстава для неприйняття декларації.

Отже, ось обов’язкові реквізити декларації з єдиного податку, без яких податківці її можуть не визнати:

— 1 — тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий). Тип «довідково» обов’язковим реквізитом не є;

— 2 — звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація. Обов’язково зазначити один із періодів — І квартал, півріччя, три квартали, рік, і власне зазначити рік, до якого належать ці періоди. Звітний період «місяць» заповнюється для довідкової декларації і не є обов’язковим реквізитом;

— 3 — звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку). Обов’язково зазначити один із періодів — І квартал, півріччя, три квартали, рік, і власне зазначити рік, до якого належать ці періоди;

— 4 — найменування контролюючого органу, до якого подається декларація. Відсутність або неправильне заповнення цього реквізиту можуть призвести до того, що податківці не визнають декларацію і вона вважатиметься неподаною. Але ця проблема може виникнути лише в разі подання декларації у паперовій формі, адже в разі подання декларації в електронній формі найменування податкової заповнюється автоматично;

— 5 — прізвище, ім’я, по батькові ФОПа згідно з реєстраційними документами;

— 6 — податкова адреса ФОПа (місце його проживання) — теж згідно з реєстраційними документами ФОПа;

— 7 — реєстраційний номер облікової картки платників податків або серія та номер паспорта;

— 10 — види підприємницької діяльності у звітному періоді — коди згідно з КВЕД;

— відомості про наявність додатка 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» — якщо тут буде проставлено позначку за фактичної відсутності додатка, і навпаки — не буде позначки за наявності додатка, така декларація прийнята не буде;

— дата подання декларації;

— інформація про особу, уповноважену на заповнення декларацій, — прізвище, ім’я, по батькові, РНОКПП чи серія та номер паспорта;

— підпис ФОПа або уповноваженої особи.

Не забудьте зазначити дату!

Така дрібничка, як незазначення дати, може стати формальною причиною невизнання декларації, і зроблять це податківці вже після надсилання платникові 2-ї квитанції у разі подання декларації в електронній формі або після прийняття декларації у паперовій формі. Підстава для таких дій — п. 49.11 ПКУ, а наслідки цього наведені у п. 49.12 ПКУ.

Заголовна частина декларації

Залежно від того, яку декларацію подають, проставляють позначку у рядках  01 — 04. У разі звітування до закінчення кінцевого строку (9 серпня 2022 року) за півріччя 2022 року ставлять позначку «Звітна» (01).

Якщо після подання звітної декларації ФОП знайде в ній помилку і це станеться до закінчення строку подання декларації 9 серпня, можна буде подати нову декларацію з правильними показниками з позначкою «Звітна нова» (02). Кількість нових звітних декларацій не обмежується, до уваги буде взято останню декларацію типу «Звітна нова».

Реквізит 2 «Податковий звітний період» — у цьому разі це буде півріччя 2022 року.

Реквізит 4 «Найменування контролюючого органу, до якого подається звітність» — обов’язковий реквізит, який потрібно заповнити правильно.

Реквізит 5 «Платник». Прізвище, ім’я, по батькові ФОПа у декларації має збігатися з даними, зазначеними у реєстраційних документах — у Держреєстрі.

Реквізит 6 «Податкова адреса». Податкова адреса — це адреса проживання ФОПа, за якою він зареєстрований в податковій. Податкову адресу теж потрібно звірити з даними з Держреєстру, вона має повністю збігатися з цими даними.

Реквізит 7 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта». Тут додати нічого, крім того, що помилки в цьому реквізиті гарантовано призведуть до невизнання декларації.

Реквізит 8 «Особливі відмітки». Якщо в ІІ кварталі 2022 року ФОП припинив державну реєстрацію або перейшов на загальну систему, в цьому реквізиті потрібно проставити відповідні позначки. Крім цього, електронний документообіг між платником та контролюючим органом припиняється, зокрема, за наявності в ДРФО інформації про припинення підприємницької діяльності ФОПа. Останню податкову декларацію платник ЄП подає особисто (чи через уповноважену на це особу) або надсилає поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного.

Розділ І. Загальні показники підприємницької діяльності

У цьому розділі лише два показники:

— фактична кількість найманих працівників у звітному періоді (осіб) — реквізит 9;

— види підприємницької діяльності у звітному періоді за КВЕД — реквізит 10.

Щодо заповнення реквізиту 9 податківці неодноразово роз’яснювали, що в ньому слід зазначати найбільшу кількість працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду. Тих осіб, що працювали з ФОПом за договором ЦПХ, включати до цього показника не потрібно.

Але для «єдиноподатників» ІІІ групи заповнення цього показника — формальність, адже кількість найманих працівників для платників ЄП ІІІ групи не обмежується — п. 291.4 ПКУ. Якщо в цьому показнику буде допущено помилку, то, на нашу думку, жодних наслідків вона не матиме. 

Зверніть увагу!

Згідно з пп. 291.4.1 ПКУ, під час розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП — фізособою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

У реквізиті 10 слід зазначити всі види діяльності за КВЕД, що їх ФОП фактично здійснював (тобто отримав оподатковувані доходи) у звітному періоді, навіть у тому разі, якщо це були види діяльності, не дозволені платникам ЄП ІІІ групи або не зазначені у Реєстрі платників ЄП. Тобто тут зазначають не всі зареєстровані види діяльності ФОПа, а лише ті, за якими він фактично отримав доходи у звітному році.

Нагадаємо!

Платники ЄП ІІІ групи можуть здійснювати всі види діяльності, не зазначені у п. 291.5 ПКУ. Зокрема, якщо ФОП — платник ЄП ІІІ групи планує отримувати доходи від діяльності, не зазначеної в його Реєстрі платників єдиного податку, йому потрібно заздалегідь внести зміни до цього Реєстру.

Приклад  ФОП складає декларацію з ЄП за півріччя 2022 року. У січні — лютому у нього працювало 11 працівників, у березні звільнилося 6 працівників — усього стало 5 працівників, у червні один звільнився, а чотирьох прийнято, після цього у ФОПа стало 8 працівників. Найбільша кількість працівників у звітному періоді — 11, вона й  буде зазначена у декларації.

У Реєстрі платників ЄП записано 10 видів діяльності за КВЕД. Але за півріччя 2022 року ФОП фактично отримав доходи лише від двох видів: 45.46 та 45.49. Саме ці два види діяльності він і зазначає в декларації.

Розділи ІІ та ІІІ про діяльність на І та ІІ групах ЄП

Розділи ІІ та ІІІ заповнюються у декларації ФОПа-«єдинника» ІІІ групи в тому разі, якщо він протягом звітного періоду (тобто у першому кварталі 2022 року) перебував у І та/або ІІ групі платників єдиного податку. Про заповнення цих розділів читайте у статті «Єдина звітність ФОПів-«єдинників»» у «ДК» №3/2022.

Розділ ІV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи»

У цьому розділі наводять фактично один показник господарської діяльності платників ЄП ІІІ групи: обсяг доходу за звітний період, що оподатковується за ставками 3%, 5% та 15%.

Позаяк декларація складається наростаючим підсумком з початку року, можливим є одночасне заповнення рядків 05 та 06 розділу ІV — якщо, наприклад, у першому кварталі року платник ЄП був платником ПДВ, а потім його реєстрацію платника ПДВ було анульовано, або навпаки — на початку року він не був платником ПДВ, а потім зареєструвався.

Якщо у звітному році ФОП отримав доходи, що оподатковуються за ставкою 15%, ці доходи зазначають у рядку 07.

Зверніть увагу!

Підвищена ставка ЄП 15% у платників ІІІ групи не застосовується до доходів, отриманих ними від провадження видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП. Такі доходи оподатковують за загальною ставкою — 3% або 5%. Але сам факт їх отримання зобов’язує платника ЄП перейти на загальну систему з наступного кварталу — пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ.

Податківці допускають, що можна подати заяву на внесення нових КВЕДів до Реєстру платників ЄП разом із декларацією за той квартал, в якому отримано доходи від нових КВЕДів, або до кінця кварталу, в якому отримано такі доходи. Але формально норми ПКУ такого не передбачають, про що ми писали у консультації «Коду діяльності за КВЕД немає в реєстрі платників ЄП: що з оподаткуванням?» у «ДК» №49/2020. Тож краще за все дотримуватися такого порядку: спершу внесення змін до Реєстру платників ЄП, а потім вже здійснення нових видів діяльності.

Ставка 15% застосовується платниками ЄП ІІІ групи:

— до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 п. 291.4 ПКУ. У 2022 році цей ліміт становить 7585500 грн (1167 розмірів МЗП на 1 січня 2022 року);

— до доходу, отриманого під час застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначений у п. 291.6 ПКУ. Цим пунктом платникам ЄП дозволено лише грошовий спосіб розрахунків. Зокрема, сюди потрапляють суми взаємозаліку заборгованостей. Але податківці допускають такий взаємозалік із банком, який утримує свою комісію з тих сум, що їх він виплачує ФОПу, наприклад, за договором еквайрингу. Водночас для інших операцій із взаємозаліком таку логіку вже не варто застосовувати. ФОПам-комісіонерам також не можна утримувати свою комісію під час розрахунків із принципалом, ФОП-«єдинник» може отримувати комісійну винагороду від принципала виключно у формі окремого грошового переказу;

— до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування. Ці види діяльності перелічені в п. 291.5 ПКУ.

Інформацію для заповнення розділу ІV беруть з обліку, який потрібно було вести протягом усього звітного періоду. Нагадаємо, що ФОПи вже не зобов’язані вести облік у книгах обліку доходів, затверджених Мінфіном. Ці книги скасовано з 1 січня 2021 року. З 1 січня 2021 року ФОПи-«єдинники» ІІІ групи — неплатники ПДВ ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а ФОПи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) — у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Про це ми писали у статті «Облік доходів ФОПів у 2021 році» в «ДК» №1-2/2021.

Розділ V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку»

У цьому розділі визначають ПЗ з ЄП наростаючим підсумком з початку року.

У рядку 08 підсумовують усі доходи з рядків 01 — 07. Позаяк півріччя — це тільки два квартали, то можливим є одночасне заповнення лише двох розділів з ІІ, ІІІ та ІV, а відповідно, і рядків 01 — 07, якщо платник ЄП за півріччя встигне побувати в двох групах платників ЄП.

У рядках 09, 10, 11 визначають суму податку за ставками 15%, 3% та 5%.

Далі у рядку 12 визначаємо суму ЄП, нараховану за півріччя 2022 року наростаючим підсумком з початку року за всіма ставками, а в наступному рядку 13 наводимо суму ЄП, визначену у попередньому звітному періоді того самого року, — в цьому випадку це перший квартал 2022 року. До рядка 13 декларації за півріччя переносять значення рядка 12 декларації за І квартал 2022 року.

Різницю між сумою ЄП наростаючим підсумком та сумою ЄП минулого періоду наводять у рядку 14 — це і є податок до сплати за останній звітний квартал: в цьому випадку ІІ квартал 2022 року.

Сплатити її потрібно протягом 10 к. д. після граничного строку подання податкової декларації за півріччя 2022 року (п.  295.3 ПКУ), тобто до 19 серпня 2022 року.

Чи подавати порожню декларацію з ЄП ІІІ групи?

Як бути тим платникам єдиного податку ІІІ групи, які не мали доходів у півріччі 2022 року?

Податківці дивляться на це так:

— якщо у І та ІІ кварталах 2022 року доходів не було, то декларацію з ЄП ФОП ІІІ групи за ці періоди не подає, адже декларувати за ці періоди немає чого. Проте річну декларацію з нульовими показниками та з ненульовим додатком 1 потрібно буде подати, якщо протягом року ФОП сплачував ЄСВ;

— якщо доходи були тільки у І кварталі 2022 року і вони вже були задекларовані, а у ІІ кварталі доходів не було, то за півріччя теж потрібно подавати декларацію за принципом наростаючого підсумку, зазначивши там тільки доходи за І квартал.

Так консультують податківці у ЗІР, підкатегорія 107.01.07.

Розділ VІ «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Декларація може подаватися як звітна (звітна нова), так і уточнююча (відповідні позначки роблять у полі 01 декларації).

Якщо у складі звітної (звітної нової) уточнюють показники минулих звітних періодів, то у полі 03 декларації зазначають звітний період, який уточнюється. При цьому у складі звітної або звітної нової декларації платник може уточнити показники декларації за один звітний період, що минув, — див. ЗІР, підкатегорія 107.01.07.

Помилкову суму єдиного податку, що була задекларована у рядку 14 помилкової декларації, зазначають у рядку 15 звітної декларації, а правильну суму — у рядку 16. Далі у рядках 16 — 20 показують суму переплати або недоплати ЄП, нараховують 5% штрафу (бо помилка виправляється у поточній декларації). Нагадаємо, що під час заповнення цього розділу слід зазначити період, що уточнюється, у реквізиті 3 декларації.

Пеня розраховується у разі недоплати податку. У загальному випадку вона починає нараховуватися після закінчення 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, — див. пп. 129.1.3 ПКУ. Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті податку починаючи з 91 к. д., наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, з розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, яка діє на кожний такий день, — п. 129.4 ПКУ.

Однак протягом дії карантину та воєнного стану пеня не нараховується.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Наказ №578 — Наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру