• Посилання скопійовано

Що нового

Скасовано низку податкових пільг при імпорті

!  Імпортерам, у т. ч. громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування».

Закон скасовує звільнення від оподаткування:

ПДВ, акцизом та митом — операцій з ввезення фізособами на митну територію України автомобілів;

ПДВ — імпорту товарів СГ, які зареєстровані платниками ЄП груп 1 — 3;

ввізним митом — товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу.

Але за ввезені електромобілі не треба буде платити пенсійний збір під час їх першої реєстрації.

КМУ може встановлювати звільнення від мита або зниження його ставок на імпорт з країн, які звільнили від мита або знизили його ставки на імпорт з України.

Текст Закону див. «ДК» №28/2022.

Закон України від 21.06.2022 р. №2325-IX чинний з 01.07.2022 р.


Діє Закон щодо забезпечення функціонування публічних електронних реєстрів

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів».

Закон дозволяє держателям державних інформаційних ресурсів, систем та реєстрів протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його припинення чи скасування укладати договори про перенесення відповідних ресурсів, систем та реєстрів в іноземні хмарні сервіси. Там же мають зберігатися і резервні копії.

Порядок передачі, зберігання, функціонування та доступу до державних інформаційних ресурсів та їх резервних копій встановлюється Кабміном.

Дозволяється ведення публічних електронних реєстрів за допомогою хмарних ресурсів та/або центрів обробки даних, у тому числі розміщених за межами України, протягом періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення чи скасування. Порядок передачі, зберігання, функціонування та доступу до відповідних публічних електронних реєстрів встановлюється Кабміном.

Забороняється ведення публічних електронних реєстрів за допомогою хмарних ресурсів та/або центрів обробки даних, розміщених на територіях України, на яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, територіях держав, визнаних Верховною Радою України державами-агресорами, територіях держав, щодо яких застосовані санкції відповідно до Закону «Про санкції», та територіях держав, які входять до митних та воєнних союзів з такими державами.

Протягом 6 місяців після припинення чи скасування воєнного стану всі системи, реєстри та бекапи мають повернутися в Україну.

Закон України від 15.03.2022 р. №2130-IX чинний з 01.07.2022 р.


Реєстр олігархів усе ближче

!  Олігархам

Президент своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 29.06.2022 р., яким затверджено Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення.

Це Положення відповідно до Закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» з урахуванням вимог Закону «Про публічні електронні реєстри» визначає порядок формування і ведення Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Указ Президента від 29.06.2022 р. №459/2022 чинний з 01.07.2022 р.


Затверджено Порядок надання допомоги по безробіттю

!  Усім

Кабмін постановою «Про особливості реалізації державної політики у сферах зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час воєнного стану та після його припинення або скасування» затвердив Порядок надання допомоги по безробіттю, який визначає процедуру, умови надання допомоги по безробіттю, механізм обчислення регіональними, міськими, районними, міськрайонними центрами зайнятості Державної служби зайнятості страхового стажу.

Крім цього, внесено зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 р. №792, і Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. №331 (див. рубрику «Документи для роботи» «ДК» №14/2022).

Також установлено, що на час воєнного стану:

особам та суб’єктам господарювання, яким на день набрання чинності Законом №2220 (07.05.2022 р.; див. рубрику «Документи для роботи» «ДК» №20/2022) призначено відповідно виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття або допомоги по частковому безробіттю, або компенсацій, визначених законами про зайнятість та про страхування на випадок безробіття, такі виплати здійснюються з дотриманням умов, передбачених законодавством, що діяло до набрання чинності Законом №2220;

виплата допомоги по безробіттю на період участі у суспільно корисних роботах, громадських та інших роботах тимчасового характеру припиняється. Безробітним, які брали участь у суспільно корисних роботах, громадських або інших роботах тимчасового характеру, після виконання таких робіт продовжується виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені законодавством.

Державна служба зайнятості на час воєнного стану тимчасово зупиняє виплати та фінансування:

компенсації роботодавцям частини фактичних витрат на сплату ЄСВ відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону про зайнятість;

профілактичних заходів, передбачених ст. 71 Закону про страхування на випадок безробіття.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 р. №735 чинна з 02.07.2022 р.


Україна вийшла ще з п’яти угод СНД та з РФ

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.06.2022 р. наступного дня набрали чинності закони про:

припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво, вчиненої 27.08.1996 р. у м. Москві та ратифікованої Законом від 16.01.1998 р. №41/98-ВР;

вихід України з Угоди щодо співробітництва у розвитку та використанні систем стільникового рухомого зв’язку, вчиненої 17.01.1997 р. у м. Москві та ратифікованої Законом від 03.03.1998 р. №149/98-ВР;

вихід України з Угоди про створення Міждержавного резерву біопрепаратів та інших засобів захисту тварин у державах — учасницях Співдружності Незалежних Держав, учиненої в м. Москві 12.04.1996 р. та ратифікованої Законом від 04.04.1997 р. №183/97-ВР;

вихід України з Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок, вчиненого 27.03.1997 р. у м. Москві та ратифікованого Законом від 06.07.1999 р. №833-XIV;

вихід України з Угоди про підтримку і розвиток малого підприємництва в державах — учасницях СНД, вчиненої 17.01.1997 р. у м. Москві та ратифікованої із застереженнями Законом від 08.04.1999 р. №582-XIV.

Закони України від 19.06.2022 р. №2299-IX, №2301-IX, №2302-IX, №2303-IX, №2304-IX чинні з 01.07.2022 р.


Подати електронну трудову книжку до ПФУ може представник страхувальника

!  Працедавцям, самозайнятим

Пенсійний фонд постановою «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок» затвердив зміни до Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затвердженого постановою правління ПФУ від 12.03.2021 р. №11-1.

Зокрема, уточнено, що відомості про трудову діяльність працівника подаються до територіального органу ПФУ працівником особисто або через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов’язковим накладанням КЕП працівником, страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження.

Відомості про трудову діяльність працівника подаються через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі у вигляді xml-файлу, структуру якого наведено в додатку до цього Порядку, а за періоди до набрання чинності Законом №1217-IX (10.06.2021 р.) — одним із таких способів:

у вигляді сканкопій передбачених законодавством документів;

в оцифрованому вигляді — шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

Також змінами до Порядку встановлено, що:

відомості про трудову діяльність працівника подаються одноразово;

повторно подаються відомості про трудову діяльність у випадку виправлення неправильного чи неточного запису про періоди роботи за періоди страхового стажу після 01.07.2000 р. або створення неправильного чи неточного електронного запису в електронному кабінеті. При повторному поданні відомостей подаються титульна сторінка та сторінки зі змінами;

у разі відсутності в реєстрі застрахованих осіб певних відомостей вони подаються страхувальником через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов’язковим накладанням КЕП страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника.

Також установлено, що відомості про трудову діяльність працівника, ФОП, фізособи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі подаються в будь-який період протягом 5 років з дня набрання чинності Законом №1217-IX з урахуванням першочергового подання та опрацювання відомостей про трудову діяльність осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 01 липня 2000 року.

Постанова ПФУ від 01.06.2022 р. №8-3 набирає чинності 15.07.2022 р.


Зміни в порядку реімбурсації ліків

!  Усім, а зокрема лікарям і фармацевтам

Кабмін виключив з п. 5 Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 28.07.2021 р. №854, абзаци 2 — 6.

Таким чином, відпуск суб’єктами господарювання лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється на підставі електронних рецептів, виписаних відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом МОЗ від 19.07.2005 р. №360, без обмеження певними лікарськими спеціальностями для певних лікарських засобів (у т. ч. від діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки).

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.06.2022 р. №729 чинна з 01.07.2022 р.


Нацбанк удосконалив Інструкцію про ведення касових операцій банками

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 р. №103. Її нова назва — Інструкція про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні.

Визначено, що платіжна операція — це касова операція, яка передбачає будь-яке внесення або зняття готівки на підставі платіжної інструкції.

Змінено назви та реквізити окремих касових документів. Так, заява на переказ готівки стала платіжною інструкцією на переказ готівки, а заява на видачу готівки — відповідно платіжною інструкцією на видачу готівки.

Визначено, що надавач платіжних послуг зобов’язаний надавати користувачу до укладення договору про надання платіжних послуг на безоплатній основі інформацію про:

порядок і умови здійснення платіжної операції або доступ до такої інформації перед ініціюванням платником платіжної операції з використанням емітованих платіжних інструментів;

надавача платіжних послуг;

платіжну послугу;

комісійні винагороди, що застосовуються до обраної користувачем платіжної послуги;

спосіб комунікації;

заходи безпеки;

строк дії договору про надання платіжних послуг, порядок унесення змін до цього договору та умови його припинення;

механізм захисту прав споживачів та порядок врегулювання спірних питань, що виникають у процесі надання платіжних послуг.

Постанова  Національного банку України від 21.06.2022 р. №128 набирає чинності з 01.08.2022 р.


Звіт про витрати на охорону довкілля — за новою формою

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-екологічні витрати (річна) «Звіт про витрати на охорону навколишнього природного середовища», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Відповідно з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №163, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №155 чинний з 08.06.2022 р.


Слідчих, розвідників і контррозвідників звільнили від обмежень на зняття готівки

!  Банкам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Згідно зі змінами заборона видачі в Україні готівкових коштів у гривнях з рахунку клієнта в національній валюті в обсязі, що перевищує 100000 грн на день, не поширюється на зняття готівкових коштів у гривнях з рахунків державних органів, уповноважених згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування.

Заборона видачі в Україні готівкових коштів в іноземній валюті з рахунку клієнта в іноземній валюті в обсязі, що перевищує в еквіваленті 100000 грн на день, не поширюється на зняття готівкових коштів в іноземній валюті з рахунків державних органів, уповноважених згідно із законодавством України здійснювати контррозвідувальну, розвідувальну діяльність.

Постанова  Національного банку України від 22.06.2022 р. №129 чинна з 23.06.2022 р.


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2022 року

!  СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2022 року у розмірі 0,074%.

Постанова НКРЕКП від 28.06.2022 р. №651 чинна з 28.06.2022 р.


Переробні підприємства можуть отримати урядовий грант

!  Переробним підприємствам

Кабмін затвердив Порядок надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

Порядок визначає умови, критерії та механізм використання коштів, передбачених Мінекономіки у загальному фонді за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету за програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу» для надання безповоротної державної допомоги суб’єктам господарювання у формі грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

Для цілей цього Порядку суб’єктом господарювання вважається суб’єкт мікропідприємництва, малого чи середнього підприємництва (ФОП або юрособа) у значенні, наведеному в ГКУ, крім СГ державного та комунального секторів економіки.

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, не перевищує 8 млн гривень.

Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

для першої 1000 заяв до 70% вартості проєкту (без ПДВ) — за рахунок грантів, не менше 30% — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних);

для всіх наступних заяв до 50% вартості проєкту (без ПДВ) — за рахунок грантів, не менше 50% — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Внесок за рахунок власних коштів отримувача (не кредитних) має становити не менше 20% вартості проєкту.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 р. №739 чинна з 01.07.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру