• Посилання скопійовано

Коду діяльності за КВЕД немає в реєстрі платників ЄП: що з оподаткуванням?

ФОП на III групі ЄП провадить діяльність, коду якої за КВЕД немає в реєстрі платників ЄП, хоча в ЄДРПОУ цей код є. Як оподатковувати доходи від такої діяльності?

Згідно з пп. 8 п. 299.7 ПКУ до реєстру платників ЄП вносять відомості про види господарської діяльності.

Відповідно до пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі провадження видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому провадилися такі види діяльності.

А як оподатковується дохід від видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП? У пп. 2 п. 293.4 ПКУ згадуються лише платники єдиного податку I та II груп, які оподатковують дохід, не зазначений у реєстрі, за ставкою 15%. А як вчинити платнику ЄП III групи? Слід керуватися загальними правилами ПКУ. Адже ФОП не має права провадити, в межах підприємницької діяльності, такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

З наведеного випливає, що доходи, отримані від таких видів діяльності, оподатковують ПДФО і ВЗ у порядку, передбаченому для звичайних фізосіб.

Аналогічну думку висловлено в багатьох консультаціях податкової, у т. ч. у відповідях на запитання в ЗIР.

Наприклад, ЗIР, підкатегорія107.01.01, відповідь на запитання: «Чи має право ФОП — платник ЄП здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?».

Коротка відповідь податкової: «Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

У разі якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб».

Iнше запитання в цій підкатегорії: «Чи зобов'язаний ФОП — платник ЄП перейти на загальну систему оподаткування у разі здійснення видів діяльності, не зазначених в його облікових даних та в реєстрі платників ЄП, у тому числі якщо договір укладено від імені СГ з іншим СГ?».

Коротка відповідь податкової: «Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку, яка здійснює види діяльності, не зазначені в її облікових даних та в реєстрі платників єдиного податку, у тому числі якщо договір укладається від імені суб'єкта господарювання з іншим суб'єктом господарювання, зобов'язана перейти на сплату інших податків і зборів (загальна система оподаткування) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалися види діяльності, які не зазначені в її облікових даних та реєстрі платників єдиного податку».

Хто має утримувати ПДФО і ВЗ із доходу, не зазначеного в реєстрі платників ЄП, — СГ, який виплачує такі доходи ФОПу чи самостійно ФОП?

Відповідно до пп. 165.1.36 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід підприємця, з якого сплачується ЄП згідно зі спрощеною системою оподаткування відповідно до ПКУ. СГ у разі нарахування доходу платникові ЄП, який не має відповідних видів діяльності у реєстрі платників ЄП, — не виконує функцій податкового агента щодо утримання ПДФО та військового збору. Він зобов'язаний лише відобразити у ф. №1ДФ нарахування доходу підприємцю під ознакою доходу «157».

Отже, стежити за видами діяльності й утримувати податки має самостійно ФОП, а не СГ, який виплатив йому доходи. Аналогічна думка міститься, наприклад, в IПК ДФСУ від 02.11.2017 р. №2490/6/99-99-13-01-01-15/IПК.

Але зазначимо також щодо особливостей нарахування ЄСВ при виплаті доходів ФОПу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ1 підприємства та ФОПи при виплаті доходів підприємцям не нараховують ЄСВ тільки в тому разі, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Якщо дохід виплачують за види діяльності, не зазначені в Єдиному реєстрі, СГ повинен нарахувати ЄСВ за ставкою 22%.

Якщо ж доходи виплачують за види діяльності, не зазначені в реєстрі платників ЄП, але зазначені в Єдиному держреєстрі, нараховувати ЄСВ не потрібно. Бо в Законі про ЄСВ є прив'язка тільки до Єдиного держреєстру, а не до реєстру платників ЄСВ.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру