• Посилання скопійовано

Як складати АН у разі перевантаження пального з одного бензовоза до іншого?

Пальне ввезено в Україну бензовозом. Далі, в дорозі територією України, на певній ділянці з нього паливо перевантажують до іншого бензовоза, і воно їде до покупця. Факт збуту відбувається, коли пальне доїхало до кінцевого пункту — покупця. Як складати акцизні накладні в таких ситуаціях?

Порядок складання акцизної накладної регламентовано Порядком №729.

У разі ввезення пального акцизну накладну складають в одному примірнику, цифровий код операції для такої акцизної накладної — «4» — ввезення (імпорт) пального на митну територію України. Підставою для зазначення в акцизній накладній коду операції «4» є митна декларація, оформлена відповідно до вимог МКУ — п. 4 розділу ІІ Порядку №729.

Згідно з п. 6 розділу ІІ Порядку №729, в акцизних накладних, складених на операції з ввезення пального на митну територію України, у відповідних рядках зазначають:

— цифровий код операції «4» (для акцизної накладної, яку складають в одному примірнику);

— одну з ознак щодо умов оподаткування (або «0», або «2», або «3», або «4»);

— напрям використання «0». Якщо за даними додаткової митної декларації збільшився обсяг ввезеного на митну територію України пального в літрах, приведених до температури 15 °C, в акцизних накладних, складених на операції з реалізації таких обсягів збільшення пального, зазначають напрям використання «17».

Далі, відповідно до п. 20 розділу ІІ Порядку №729, в акцизній накладній, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції «4») на операції з розподілу обсягу ввезеного пального для розподілу пального між акцизними складами пересувними, наводять реквізити особи (платника податку), що ввозить пальне на митну територію України, як особи, що реалізує та отримує пальне. При цьому бензовоз, у якому було ввезено пальне, зазначається як акцизний склад пересувний, з якого відпущено та на який отримано пальне.

Переміщення пального з одного бензовоза до іншого без переходу права власності на нього є реалізацією пального відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ: реалізація пального для потреб розділу VI ПКУ — будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

— до акцизного складу;

— до акцизного складу пересувного;

— для власного споживання чи промислової переробки;

— будь-яким іншим особам.

Тож у разі переміщення пального з одного бензовоза до іншого складають акцизну накладну в двох примірниках на загальних підставах. Власник пального буде одночасно особою, що реалізує та отримує пальне, проте акцизні склади пересувні будуть різні.

Відповідно до п. 231.3 ПКУ, особа, яка реалізує пальне, зобов’язана скласти акцизну накладну в двох примірниках у разі реалізації пального, зокрема, з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного. Якщо платник податку одночасно є особою, яка реалізує та отримує пальне, складання та реєстрацію акцизних накладних у двох примірниках здійснюють у встановленому цим пунктом порядку для складання та реєстрації акцизних накладних у двох примірниках.

І нарешті, під час вивантаження пального з іншого бензовоза на склад покупця складають акцизну накладну на такого покупця. Бензовоз, в якому пальне було доставлено покупцю, буде акцизним складом пересувним, з якого пальне відвантажено. Інші реквізити такої акцизної накладної заповнюють залежно від особливостей конкретної операції та покупця.

Нормативна база

  • МКУ — Митний кодекс України від 13.03.2012 р. №4495-VI.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №729 — Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 р. №729.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру